Film

11. Human Rights Film Festival- Ekologija u prvom planu

Foto:Facebook.com/HumanRightsFestival?fref=ts
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto:Facebook.com/HumanRightsFestival?fref=ts
Foto:Facebook.com/HumanRightsFestival?fref=ts

Ovogodišnji se Human Rights Film Festival otvara sutra, a bogati će filmski program  popratiti zanimljiva predavanja i nekoliko koncerata. U tjedan dana festivala će kino Europa ugostiti preko 30 igranih i dokumentarnih filmova. Teme su raznolike, a filmovi iz svih krajeva svijeta. Ipak, naglasak će biti na ekološkoj krizi koju su tematski pokrila četiri dokumentarca.

Dan zagrijavanja- danas

Festival se službeno otvara sutra, ali je organiziran dan zagrijavanja na kojemu možete pogledati video instalaciju U samoći pamučnih polja, a popodne u Europi filmove Drukčija domovina- kronika jedne čežnje i Viola.

Ekološka kriza

Temu će otvoriti belgijski Čaj ili struja, redatelja Jérômea Le Mairea koji donosi priču o malenom marokanskom selu gdje u procesu uvođenja struje dolazi do sraza prošlosti i budućnosti. Redatelj je fabulu filma usporedio s znanstveno fantastičnim filmom Hibernatus iz 1969. (Edouard Molinaro) i putovanjem kroz vrijeme.

Odmah nakon njega slijedi Mletački simbol Andreasa Pichlera. Proučava utjecaj masovnog turizma i njegove posljedice na najpoznatiji grad gondola, Veneciju. U sklopu govornog programa bit će održana diskusija o koristima i šteti te industrije pod imenom Čemu još turizam?

Idući dan je na programu Više od meda švicarskog autora Marcusa Imhoofa. Ovo nije film o samim pčelinjim kolonijama i pčelarima. Ovo je film koji prikazuje odnos prirode i čovjeka i koliko možemo naučiti od „običnih“ pčela.

Zadnji od festivalskih filmova koji se bavi ekologijom je Slušaj me. Redatelj Kamar Ahmad Simon promatrajući jednu bangladešku obitelj koja se bori za preživljavanje, obrađuje pitanje uznemirujućih posljedica klimatskih promjena.

Filmski program

Cijeli je program prožet ostvarenjima koja se bave važnim tekućim društvenim pitanjima. Međutim, još jedna činjenica koja potencira važnost festivala jest da ove filmove rijetko možete pogledati drugdje.

Festival će otvoriti u 19 sati kratki film Bijeg, Srđana Keča i igrani Camille Claudel 1915 francuskog redatelja  Bruna Dumonta. U Bijegu upoznajemo životne puteve tri Romkinje. Nakon Kečinog filma slijedi Dumont za kojeg je sam Keča rekao da mu je uzor. Camille Claudel 1915 će sigurno privući puno pozornosti, pogotovo zbog izbora glavne glumice, Juliette Binoch i nekonvencionalnosti na čijem je glasu Dumont. To je priča o talentiranoj kiparici Camille Claudel i njezinom boravku u umobolnici nakon turbulentne veze s Augustom Rodinom.

Treba spomenuti Posljednji od nepravednika, film Claudea Lanzmanna. Lanzmann je godinama istraživao temu holokausta te snimio devetosatni film Shoah. Stalno se vraćao toj tematici i u novome filmu otkriva detalje priče o rabinu optuženom za kolaboraciju s Nijemcima u Drugom svjetskom ratu.

Cijeli program pogledajte ovdje.  Sve projekcije su besplatne!

Glazbeni program

Ovaj dio programa će se održavati u Močvari i Zagrebačkom plesnom centru. Već prekosutra možete prisustvovati programu posvećenom multimedijalnom umjetniku Željku Zorici- Šišu.

Idući petak poslušajte Kid Kongo & The pink monkey birds, američki rock bend i zagrebačke Modern Delusions. Subota u Zagrebačkom plesnom centru je rezervirana za Barbaru Morgenstern, njemačku elektroničku glazbenicu.

Autori

Nekoliko redatelja filmova koje ćete moći pogledati, će posjetiti Zagreb i festival. Dolazi Yuri Rechinsky koji predstavlja Sickfuckpeople. Dokumentarac donosi podrumsku priču o svijetu ovisnika u Ukrajini i pogled na stvari koje se rijetko prikazju na filmu i na ovaj način.

Drugi gost je Konstantinos Georgousis, grčki redatelj filma Čistači koji se pozabavio usponom ultra desničarske stranke koju se često povezuje s neonacizmom u doba recesije koja je snažno pogodila Grčku.

Doku igrani film Granice će predstaviti Manuel Pérez Cáceres. Granice prikazuju eksperiment postavljanja predstave u zatvoru kojim se počinje širiti zaraza.

Baš u postreferendumsko vrijeme kada smo svjedoci pokušaja diskriminiranja LGBT zajednica, uklapa se film Ja kada sam bila klinac, kada sam bila klinka Ivane Todorović. Nagrađivani film prati život transrodne osobe, Goce u ostvarivanju osobnih ciljeva istovremeno živeći u netrpeljivom društvu.

Govorni program

Važan dio festivala čini govorni program unutar kojeg su organizatori pripremili niz zanimljivih diskusija. S obzirom na to da je ove godine fokus na ekologiji, Paul Hockenos, berlinski teoretičar održat će predavanje na temu njemačke revolucije čiste struje. U razgovoru povodom spomenutog filma Mletački sindrom u kojemu će se raspravljati o turizmu i njegovim posljedicama, sudjelovat će profesor Mirko Petrić čija su područja znanstvenog interesa među ostalim kulturalna teorija te član istraživačkog tima Instituta za turizam, doktor Hrvoje Carić čiji su znanstveni interesi zaštita okoliša, održivi razvoj te ekološka ekonomija.

Rada Borić, Snježana Vasiljević i Tomislav Cvitković predstavit će nagradu Sakharov koju dodjeljuje Europski parlament ljudima ili organizacijama koji su posvetili život obrani ljudskih prava. Ove godine je dodjeljena Pakistanki Malali Yousafzai koja je ujedno najmlađa nominirana osoba ikad za Nobelovu nagradu.

U suradnji s Kućom ljudskih prava Toni Gabrić, Dejan Kršić i Drago Pilsel diskutirat će o strategijama medijske borbe protiv fašizme, trenutno iznimno zanimljive teme od neporecive važnosti.

O prikazu queer kulture će raspravljati Dragan Rubeša i Ivana Todorović, autorica Ja kada sam bila klinac, kada sam bila klinka.

Osim govornog programa, održat će se i izložba fotografa Darka Vaupotića koji već šest godina prati i fotografira LGBT događaje. Naziv izložbe je Trans*formacija Balkana, a mjesto je predvorje kina Europe.

Grad Rijeka je također dio festivala, a tamo će se filmovi održavati od 17.12. do 21.12. u Art-kinu Croatia.

Dođite na 11. Human Rights Film Festival koji uz odličan program je mjesto za proširiti znanja o ljudskim pravima, ali i drugim društvenim pitanjima koja trenutno potresaju svijet, regiju i Hrvatsku.

Be social

Komentari