Film

East Jerusalem/West Jerusalem: Glazba je univerzalni jezik koji prelazi sve granice i zidove

Foto:Facebook.com/ejwjmovie
Vrijeme čitanja: 2 minute

Festival tolerancije je donio pregršt zanimljivih ostvarenja među kojima se našao i dokumentarni film East Jerusalem/ West Jerusalem. David Broza, izraelski glazbenik je htio ostvariti ono što mnogi smatraju nemogućim. Udružio je palestinske, izraelske i američke glazbenike na osam dana u studiju gdje će snimiti zajednički album promovirajući mir, zajedništvo i glazbu. Jeruzalem se dijeli na istočni dio koji se smatra arapskim i zapadni dio koji se smatra židovskim. Istočni se dio dijeli na četiri četvrti podijeljene na arapski, židovski, kršćanski i armenski dio. Susjedi koji žive preko puta jedni drugih ne prelaze na drugu stranu, niti se razumiju, zbog jezične barijere. Broza je tu jezičnu barijeru, koja je poprimila psihološku i političku dimenziju, odlučio na osam dana ukinuti, stavljajući naglasak na zajedništvo kroz glazbu. Način na koji to postiže nije nasilno forsiranje zajedništva, već uspostavljanje miroljubivog dijaloga kojemu je cilj inspirirati mlađe generacije i vokalizirati antiratne ideje. I sam kaže, vjerojatno će većina smatrati da je taj koncept utopistički. Međutim, razvijanje svijesti o mogućnosti suradnje i poštovanja bez obzira na jezik i vjeru ili neki drugi temelj razlikovanja, je bitno i teško, ali ne i nemoguće.

Neke tehničke nedostatke filma nadomješta njihova priča spojena s glazbom kojom žele ujediniti ljude. Umjesto zidova, oni grade mostove. Koliko je teško te mostove graditi, svjedoči priča palestinsko-izraelske glazbenice Mire Awad koja nije prihvaćena ni od jednih niti od drugih. Kako ona objašnjava, ako nisi protiv njih, nisi za nas. U Jeruzalemu se nalazi Shuafat, kamp za palestinske izbjeglice koji su tamo smješteni od 1965. godine. Izraelska policija tamo rijetko zalazi, a palestinske snage nemaju prava na području izraelske samouprave. Zbog tih razloga, djeca koja tamo odrastaju su prepuštena ulicama. Moglo bi se reći da su i zaboravljena u političkom rascjepu u koji nitko ne ulazi. Mladi Brozin prijatelj iz Shuafata, hiphoper ga odvodi tamo, nakon kojeg posjeta Broza odluči organizirati glazbenu radionicu za djecu. Kroz scene prljavih ulica kampa i hiphoperovu priču saznajemo da za djecu nema puno prilika, zbog čega ulaze u ulične bande u kojima se moraju dokazati svojom neustrašivošću. Glazba mu je otvorila oči i srce i promijenila ga. Smatra da je postojao netko tko bi mladima pokazao glazbu, stvari bi bile drugačije. Njihov je cilj otvoriti glazbenu školu u Shuafatu i boriti se za snove mladih ljudi, kako ne bi prolazili kroz indoktriniranu mašinu mržnje.

East Jerusalem/ West Jerusalem se savršeno uklopio u Festival tolerancije koji propagira upravo ideje mira i upoznavanja s aktualnim svjetskim problemima te stavlja naglasak na učenje koje bi nas trebalo učiniti otvorenijim i boljim ljudima. Pa da završimo Brozinim riječima „što je toliko čudno u miru, ljubavi i razumijevanju?“

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari