novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Intervju

Tomfa (Kawasaki 3p): “Da je bilo drugačije, bilo dobro, bilo loše, ne bismo bili Kawasaki 3p”

Foto: Julien Duval
Vrijeme čitanja: 3 minute

O Kawasaki 3p-u se uvijek može beskonačno mnogo govoriti, a malo toga zapravo reći. Oni su atipičan hrvatski deveteročlani sastav koji svojim energičnim koncertima izbija iz cipela i najskeptičnije.

Albume ne izdaju prečesto, a posljednji, „Goli zbog pasa“ objavljen je početkom ove godine. Godinu na izmaku proveli su predstavljajući ga diljem Hrvatske, a kako ove subote, 19. prosinca, dolaze u riječki Pogon kulture, bila je ovo idealna prilika da uhvatimo glavnog i odgovornog čovjeka K3P-a, Tomislava Vukelića-Tomfu, i priupitamo ga nekoliko pitanja. A možda smo, ali samo možda, konačno i saznali odgovor na pitanje tko je zagonetna Antonija o kojoj se priča! Više o tomu i svačemu drugome pročitajte u nastavku.

Kako je biti „Goli zbog pasa“?

Fenomenalan osjećaj… preporučamo svakome da barem jednom u životu to učini i da uživa dok traje.

Otkud ideja za ime albuma? 

Pas je najbolji čovjekov prijatelj pa se pred njim i možete ogoliti i biti prirodni bez „lažnog perja” :). S druge strane, to je stih iz naše pjesme Sjekirom u glavu koja je na albumu.

Foto: Julien Duval
Foto: Julien Duval

Na sceni ste već godinama. Koliko se domaća scena promijenila od vremena kad ste bili „novi“ na njoj do danas kad vas već pitaju za savjete?

I onda je bila dobra scena, ali imam dojam da je danas puno više bendova koji znaju što hoće svirati i da je scena puno bogatija. Uglavnom, sudeći po viđenim koncertima, od današnjih bendova ima za svakoga ponešto.

Jedan ste od „najmnogoljudnijih“ sastava. Kako funkcioniraju probe? Vlada li demokracija i harmonija ili ima i naznaka diktature?

Demokracija u deveteročlanom bendu je nemoguća…

Nekako se može govoriti o dvije vrste izvođača. Onima koji izdaju album prije no što stignu ispromovirati prijašnji i onima koji studijska izdanja broje na kapaljku. Vi svakako ne spadate u prvu kategoriju. Jeste li toliki perfekcionisti ili u čemu je štos?

Kao što si rekla, mi smo mnogoljudni bend i dok nas sve skupiš na probe i u studio prođe dosta vremena. S druge strane, naravno da želimo napraviti sve „kako spada“, a to traje.

Antonija je pjesma o kojoj se još uvijek priča. Tko je Antonija/Anton ili tko su ti „Anton i ja“?

„Antonija“ je svatko i sve oko nas. Ustvari, ona je netko ili nešto bez čega ostanemo u nekom periodu života i za čime žalimo. To može biti žena, kanarinac, bicikl, voljeno brdo ili najdraže javorovo stablo. Antonija je jedna ljubavna priča.

Kad retrospektivno pogledate na svoju karijeru, postoji li nešto što vam baš i nije trebalo? I istovremeno, postoji li nešto što vam je baš baš trebalo?

Stvarno se ne mogu sjetiti nečega zbog čega danas žalimo. Valjda je to optimizam pamćenja, a dobrih stvari je puno. Imali smo dobrih i važnih koncerata, nagrada, spotova, putovanja, snimanja, zezanja. Mi smo zadovoljni kako je sve ispalo i da je bilo drugačije, bilo dobro, bilo loše, ne bismo bili K3P. Radimo, sviramo, skupa smo i to je dovoljno.

Čime se bavite kad ne svirate? Imate li slobodnog vremena?

Kawasaki 3p ne živi isključivo od muzike (naravno da bi to bilo idealno) pa se svatko bavi svojim poslovima i zanimanjima mimo benda. Ima svega, od profesora, vlasnika OPG-a, snimatelja, fotografa, navijača… Uglavnom, ta šarolikost i čini vječitu inspiraciju bendu kao što je K3P.

Kakvi su planovi za budućnost? Koliko ćemo čekati novi album? 

U pripremi je mali dokumentarni film o nastanku albuma „Goli zbog pasa“. Za potrebe tog filma smo ove godine snimali live u Jabuci dva dana (HVALA upravi „voćnog kluba“!) i to će nadamo se biti dosta zanimljivo. Tu smo ogolili, i nadamo se uklonili, mit o tome da bendovi i rade albume s lakoćom i u rekordnom roku, što bi se reklo „iz rukava“.  Imamo dogovorenih par većih koncerata za početak 2016., a u pripremi je i naš veeeliki koncert u Zagrebu. Novi abum? Pa, pričekat ćemo još malo. 🙂

U subotu dolazite u Rijeku u Pogon kulture. Što vi očekujete od nastupa, a što mogu očekivati Riječani?

Rijeci i Riječanima smo trebali predstaviti novi album na ovogodišnjoj Harteri koja je nažalost otkazana. Dobili smo novu priliku za to 19. prosinca u Pogonu i znam da ćemo zajedno s publikom napraviti veliki tooloom!

Be social

Komentari