novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Izložba “Sam/a sa sobom” u Galeriji SC nudi novo iskustvo percepcije umjetnosti

Foto: facebook.com/Galerija SC
Vrijeme čitanja: 2 minute

Rječnik likovne umjetnosti kontinuirano koristi pojmove promatrač ili gledatelj za osobu koja, najjednostavnije rečeno, promatra nešto iz određenog kuta ili daljine. Međutim, potrebno je osvijestiti kako se navedeni pojmovi ne vezuju samo uz dvodimenzionalna umjetnička djela poput slike i fotografije, već i uz trodimenzionalna, poput skulpture i arhitekture. Problemu stanovitog inzistiranja na vizualnom osjetilu, a djelomičnom zanemarivanju ostalih, pristupila je svojom samostalnom izložbom “Sam/a sa sobom” kiparica Marina Bauer, koja je sinoć otvorena u Galeriji SC.

Otvorenje prve ovogodišnje izložbe u Galeriji SC privuklo je velik broj i mlađih i starijih posjetitelja, po svemu sudeći, s odličnim reakcijama na cjelokupni postav. Šest kabina različitih dimenzija i oblika u prostoru djeluju kao umjetnička igraonica koja poziva na istraživanje unutrašnjeg prostora i bude radoznalost i uzbuđenje bez obzira na posjetiteljevu dob. Upravo to je i namjera umjetnice: doživjeti izložbu prvenstveno taktilno, haptički i kinestetički. Postavljeni su izazovi provlačenja kroz gusto raspoređenu šumu crnog konca, ulaska kroz sumnjivo uske otvore i uvlačenja u zagonetne volumene. U takvom međudjelovanju tijela-materijala-prostora, Marina Bauer želi skrenuti pozornost na percipiranje kiparskog tijela/djela i dodirom i vlastitim tijelom: u odnosu na njegov volumen, položaj, kompoziciju, težinu i mekoću ili tvrdoću. Posebno zanimljivo bilo je vidjeti mlađe posjetitelje kako oduševljeno prihvaćaju sve izazove i neumorno isprobavaju svaku od kabina. Postav izložbe može se interpretirati i kao jedan od načina kako zainteresirati djecu za umjetnost u što mlađoj dobi. Recept je vrlo jednostavan: multimedijalnost i originalnost.

Spomenuti specifično kreirani prostori u kojima se posjetitelj susreće s različitim materijalima i plohama, osim što usmjeravaju kretanje, ujedno aktiviraju različite misli i sjećanja pojedinca. Kako stoji i u opisu izložbe, kako ćemo se osjećati ili na što će nas određeni prostor podsjetiti, ne možemo pretpostaviti prije nego što uđemo u njega. Zanimljivo je kako iskustvo izložbe ne staje na pretpostavci niti izlaskom kroz vrata Galerije. Tijekom izložbe autorica namjerava s psihologinjom Ivom Šverko kroz nekoliko grupnih razgovora s posjetiteljima istražiti njihov doživljaj i shvaćanje izložbe. U grupama od šest do deset osoba posjetitelji će, vođeni pitanjima, razgovarati o izložbi, a prikupljene rezultate autorica će koristiti u daljnjoj razradi umjetničkog projekta. Zainteresirani posjetitelji pozivaju se na sudjelovanje u istraživanju i prijavu u jedan od termina: 16.1. (subota) od 17 do 18 sati, 19.1. (utorak) od 18 do 19 sati i 21.1. (četvrtak) od 18 do 19 sati na mail ksenija.baronica@sczg.hr i marinabau@yahoo.com.

Zanimljiva suradnja kiparice i psihologinje, uključivanje posjetitelja u proces promišljanja o asocijativnom karakteru umjetničkog djela te naposljetku, favoriziranje taktilnog, haptičkog i kinestetičkog osjetila su svakako prednosti ove izložbe. Ona je otvorena do 23. siječnja, radnim danom od 12 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je besplatan.


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari