Vizart

Sretan rođendan, Marcel Duchamp: Zanimljivosti o životu revolucionarnog umjetnika

Marcel Duchamp
Foto: pinterest.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Punim imenom Henri-Robert-Marcel Duchamp, danas poznatiji kao Marcel Duchamp iliti čovjek koji je do temelja uzdrmao svijet umjetnosti u 2o. stoljeću. Rođen je 28. srpnja 1887. godine u jednom selu na sjeveru Francuske, a ostatak života proveo je u Parizu i u Americi u krugu vrhunskih umjetnika i intelektualaca. Radovi poput Kotača bicikla, Fontane ili L.H.O.O.Q. apsolutno su i nepovratno promijenili promišljanje o umjetnosti i redefinirali pojam koji je postavila buržoaska klasa. Desakralizacijom umjetnosti i brisanjem granica između umjetničkog i svakodnevnog, umjetnost je prebačena u sferu ideja. Duchampa se povezuje s pokretima kubizma i dadaizma, no on je uvelike i zadužio konceptualiste, kao i suvremene umjetnike. Danas slavimo njegov 130. rođendan i donosimo neke zanimljivosti o umjetnikovom životu koje možda niste znali.

Snažni umjetnički korijeni

Duchamp je odrastao u umjetničkoj obitelji, okružen kulturom. Djed mu je bio slikar i graver Émile Frédéric Nicolle i njegova djela ispunjavala su kuću, a redovito se, uz slikanje i razgovor o umjetnosti, igrao i šah. Uz Marcela, čak su troje braće i sestara postali priznati umjetnici: slikar Jacques Villon, kipar Raymond Duchamp-Villon i slikarica Suzanne Duchamp-Crotti.

Strastveno igranje šaha
Foto: pinterest.com

Vjerojatno je manje poznata činjenica kako je Duchamp bio strastveni ljubitelj i igrač šaha. Nakon što se zasitio umjetničkog svijeta, napušta ga i posve se prepušta šahu u dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća. U konačnici postaje pravi majstor i član francuske reprezentacije, natječući se na međunarodnim prvenstvima.

Buntovnik i dekadent

Duchamp nije pristajao na dominantne društvene norme. Religiju i rutinu smatrao je neprijateljima. Preferirao je život konobara, samo kako bi si osigurao potpunu slobodu i bijeg od bilo kojeg oblika konformizma. Međutim, zanimljivo je kako se, prema nekim navodima, nije upuštao u eksperimentiranje s drogom, što je bila praksa dvadesetih godina.

Rrose Sélavy – ženski alter-ego
Foto: pinterest.com

Kreirao je ženski alter-ego pod nazivom Rrose Sélavy (čita se: Eros, c’est la vie, u značenju Eros je život). Prema njegovom shvaćanju, erotika je bila u pozadini svega, a svi su odbijali govoriti o njoj. Hm, nešto slično kao danas?

Reakcije publike

Bez obzira što ga danas smatramo genijem, kritika publike njegovog vremena nije ga zaobišla. Na Salonu nezavisnih 1912. godine želio je izložiti Akt koji silazi niz stepenice, međutim, u tome su ga spriječili njegovi prijatelji koji su ga zamolili da sliku ipak ne izloži, s obzirom da se kosi s osnovama kubističke poetike. Na neki način im se možemo i zahvaliti jer su već godinu kasnije istu sliku Amerikanci na Armory Showu u New Yorku prihvatili s oduševljenjem i proglasili je znakom avangarde.

Fontana
Foto: pinterest.com

Postoji 17 poznatih verzija Fontane, a originalna iz 1917. ili izgubljena ili uništena i poznata je samo iz jedne fotografije Alfreda Stieglitza.

Marcel Duchamp umro je 2. listopada 1968. godine u svom domu u Francuskoj. Pokopan je na groblju Rouen s epitafom „Besides, it’s always the others who die“, što pokazuje kako je, čak i u smrti, zadržao svoj specifičan smisao za humor. Pravo priznanje za svoj doprinos zapadnoeuropskoj umjetnosti dobio je 2004. godine kada je njegova Fontana proglašena najutjecajnijim umjetničkim djelom 20. stoljeća.

Be social

Komentari