novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

35. izložba muzejske knjige na Interliberu: Pregled muzejske djelatnosti i noviteta

izložba muzejske knjige
Foto: Press/MDC
Vrijeme čitanja: 2 minute

Osnažiti vidljivost i uporabnu vrijednost muzejskih izložbenih, istraživačkih, znanstvenih i edukativnih projekata zabilježenih u velikom rasponu publikacija!, geslo je ovogodišnje izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija. Izložba će se održati u sklopu ovogodišnjeg Interlibera, koji se otvara u utorak 8. studenog na Zagrebačkom velesajmu, a organizator je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba.

Na 35. jubilarnoj izložbi MDC-a bit će izloženo 685 novih naslova – kataloga izložaba i muzejskih zbirki, vodiča kroz stalne postave, monografija i časopisa, kao i 11 elektroničkih izdanja te 290 plakata nastalih u produkciji muzeja i galerija. Od 1982. godine do danas predstavljeno je ukupno 17 019 novih naslova, a zanimljivo je spomenuti i da izdavačku djelatnost hrvatskih muzeja i galerija nisu zakočile ni ratne godine (1991.-1995.) tijekom kojih su mnogi muzeji imali stalne postave i građu pohranjenu u depoima.

Nedostatak specijaliziranih muzejskih knjižara ovu izložbu, na kojoj sudjeluje 120 muzeja iz 68 hrvatskih gradova, čini najcjelovitijim i jedinim oblikom predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija. Iz tog je razloga ovo jedinstvena prilika za sve posjetitelje da se upoznaju s muzejskim izložbama i događanjima koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu.

Foto: Press/MDC
Foto: Press/MDC

Kao i svake godine, knjižni noviteti u najvećem broju obrađuju likovne teme. Pozornost se osobito skreće na likovne monografije i opsežnije kataloge renomiranih slikara, kipara i arhitekata Kipar Johannes Komersteiner i njegov krug (Muzej za umjetnost i obrt), Alberto Giacometti: Portreti sadašnjosti (Umjetnički paviljon u Zagrebu), Munir Vejzović: Zagrljaj erotike i plastike (Moderna galerija, Zagreb), a tu je i podsjetnik na veliku prošlogodišnju izložbu Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb). Zastupljene su i publikacije koje se bave povijesnim temama poput kataloga izložbe Veličanstveni Vranyczanyjevi: umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji (Matica hrvatska, Muzej za umjetnost i obrt). Za obožavatelje mističnih tema i nadnaravnih bića naći će se izdanja – Čarobna družba: vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini (Etnografskog muzej Zagreb) te Vile s Učke: žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja (Povijesni i pomorski muzej Istre), a temu smrti obrađuje Put u vječnost (Galerija Klovićevi dvori).

Sve muzejske publikacije moći će se razgledati na štandu MDC-a na Interliberu od 8. do 13. studenog u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma. Autorica izložbe, kataloga i predgovora katalogu je mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić knjižničarska savjetnica iz MDC-a, a dizajna Boris Ljubičić.

Be social

Komentari