Knjige

Zagrijavanje za Interliber: V.B.Z. nudi širok spektar noviteta

Fotomontaža: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

V.B.Z., nakladnik koji objavljuje veoma širok spektar izdanja će i ove godine na najvećem sajmu knjiga Interliberu, predstaviti mnoge novitete domaćih, ali i stranih autora. Posjetite ih na Interliberu od 8. do 13. studenog u paviljonima 5 i 6 na Zagrebačkom Velesajmu te ne propustite bogatu ponudu svjetskih i domaćih autora, ali ni bogat raspored događanja. U ovom pregledu pogledajte što V.B.Z. donosi ove godine.

Noviteti domaćih autora

1. Specijalna potreba

Specijalna Potreba roman je Lade Vukić, hrabar i potresan, jedan je od dobitnika V.B.Z. i Tisak media književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2016. Protagonist romana je dječak Emil koji živi sa svojom samohrano majkom u neimenovanom gradu. Ona teško sastavlja kraj s krajem, ali sinu Emilu koji boluje od mutizma i ima problem s nogama daje svu svoju ljubav i ostaje borac.

Foto:V.B.Z./Press
Foto:V.B.Z./Press
2. Knjiga žalbe

Autor ovog britkog i duhovitog romana, koji je također dobitnik V.B.Z. i Tisak media književne nagrade  je Ivica Ivanišević. Kvartet pisaca različitih nacija i političkih opredjeljenja junaci su ovog romana. U izolirane uvjete rumunjske nigdine dolaze s poslovnim i privatnim neuspjesima, a cijeli roman pisan u formi dnevnika, vodi do zaključka kako su i pisci samo ljudi. 

Foto:V.B.Z./Press
Foto:V.B.Z./Press
3. Sjever je mjesto tame

Postapokaliptični roman Gorana Gerovca prikazuje glavnog protagonista koji luta ruševinama gradova nastalima nakon nuklearnog uništenja te pokušava dočekati sutrašnji dan. Za to vrijeme prisjeća se svog starog života i analizira svijet koji se uspio dovesti do samouništenja. Sam na svijetu o može reći što god želi, nema obvezu biti korektan prema ostalima, ne štedi nikoga, ali ni sebe.

Foto:V.B.Z./Press
Foto:V.B.Z./Press

Još neki od ovih domaćih naslova su 4 brave autorice Željke Horvat Čeč, Ekstaze i mamurluci- novo izdanje autora Igora Mandića te U potrazi Sanele Vrkljan.

Noviteti stranih autora

1. Špijunka

Paolo Coelho u ovom romanu oživljava misteriozan život Mate Hari, slavne plesačice orijentalnih plesova. Autor plete priču o životu ove femme fatale koja je hrabro prkosila moralnim vrijednostima s početka 20. stoljeća , u obliku fiktivnog pisma koje ona piše odvjetniku iz zatvora Saint-Lazare u Parizu, gdje je za vrijeme Prvog svjetskog rata bila zatočena zbog optužbe za špijunažu. To pismo ostavština je koju je namijenila kćeri, čije odrastanje neće doživjeti.

Foto:VBZ/Press
Foto:V.B.Z./Press
2. Da Vincijev kod- prilagođeno izdanje za nove generacije najvećeg bestsellera 21.stoljeća

Da Vincijev kod jedan je od najuspješnijih svjetskih bestsellera kojim je Dan Brown dokazao svoje spisateljsko umijeće. Ovo izdanje prilagođeno je novim generacijama te je obogaćeno fotografijama u boji koje prikazuju neke od umjetničkih djela i mjesta koja su bila tragovi u odgonetavanju drevne istine.

Foto:VBZ/Press
Foto:V.B.Z./Press
3. Triput u zoru

Alessandro Baricco autor je ovog fluidnog proznog teksta, triptiha tijesno povezanog s književnikovim prethodnim romanom Mr. Gwyn, ali ipak čita se kao zasebna cjelina, što naglašava i sam  autor. Muškarac i žena susreću se, u tri nokturna, u različitim životnim fazama i svaki put u drugačijim okolnostima. U prvoj priči Malcolm Webster upoznaje tajanstvenu i zavodljivu ženu, u drugoj mlada žena koketira s recepcionarom pokušavajući shvatiti svoj odnos s dečkom, dok u završnom dijelu tinejdžer, mlađi Malcolm, bježi iz prljavog hotela s detektivkom nakon obiteljske nesreće.

Foto:VBZ/Press
Foto:V.B.Z./Press

4. Opustjeli raj

Opustjeli raj donosi nam Ana Maria Matute. Ovo je posljednji za života i ujedno prvi na hrvatskom jeziku objavljen romane ove autorice, zasigurno najznačajnije španjolske književnice našeg vremena, dobitnice nagrade Cervantes, najprestižnijeg priznanja za književnost španjolskog govornog područja. U Opustjelom raju prikazuje odrastanje izuzetno maštovite djevojčice, koja odrasta u razorenoj buržoaskoj madridskoj obitelji, u osvit rata. Adriana stvara vlastit svijet u kojem je pristup zabranjen svima osim ruskom dječaku iz susjedstva Gavrilu. U Adrianinom svijetu sve je čarobno, tamo i ono nezamislivo postaje ostvarivo.

naslovnica_opustjeli-raj
Foto:V.B.Z./Press

Osim ovih naslova još neki od noviteta stranih autora koje donosi V.B.Z. i to u biblioteci Europom u 30 knjiga jesu Trg Dijamanata autorice Mercè Rodoreda, jedne od najvažnijih katalonskih književnica 20. stoljeća, roman Trenutak koji je napisala mađarska književnica Magda Szabó te Jedno od nas spava Josefine Klougart, danske književne zvijezde i jedne od najhvaljenijih mladih skandinavskih autorica. Osim knjiga iz biblioteke Europom kroz 30 knjiga donose i Kći istoka Clare Uson, A što ako je ovo raj Anite Moorjani te Velika Magija autorice Elizabeth Gilbert.

V.B.Z. pripremio je nešto kako bi obradovao i najmlađe, to su autorske slikovnice domaćih autora, dizajnera i ilustratora. Slikovnice Miro i Mara Davora Šunka namijenjene djeci predvrtićke i vrtićke dobi, Dječak i bundeva  ilustrirana priča koju su napisali Branislav Glumac i Marino Zurl, a ilustrirao ju je Davor Šunk te Munje, Gromovi… i električna struja – Kako je Mudrić otkrio struju načinjena od teksta Roberta Mlinareca i ilustracija Vande Čizmek.

Be social

Komentari