novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Glazba

Ususret 5. Izlogu suvremenog zvuka: Koncerti, radionice i glazbeni dox

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Peti međunarodni festival suvremene glazbe Izlog suvremenog zvuka održat će se od 3. do 6. svibnja 2017. u prostorima Studentskoga centra u Zagrebu (Teatar &TD, Galerija SC, MM centar, Francuski paviljon). Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Na ovogodišnjem izdanju Izloga pridružit će nam se stotinjak umjetnika iz 12 zemalja: Austrije, Belgije, Danske, Engleske, Francuske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Slovenije, Srbije i Švicarske. Četiri dana Izloga rezervirana za peto proljetno druženje u Studentskom centru okupit će glazbenike, skladatelje, umjetnike zvuka, glazbene istraživače i improvizatore, DIY majstore i izumitelje instrumenata koji će se predstaviti kroz gotovo 30 programa s područja suvremenoga zvuka. „Osim gotovih radova Izlog je platforma koja obuhvaća i radove u nastajanju, istraživačke procese te otvara prostor za stvaranje novih ideja, pokretanje novih inicijativa i suradnji. Upravo u tom nastojanju, ovogodišnji Izlog donosi opsežniji edukativni program – radionice za glazbenike, graditelje DIY instrumenata i oblikovatelje zvuka.“, najavila je Davorka Begović, umjetnička voditeljica festivala.

Zahvaljujući nastavku suradnje s partnerima Multimedijalnim institutom, Galerijom Močvara, festivalom Sonic Acts i Francuskim institutom, 5. rođendan Izloga počinje bogatim uvodnim programom: artist talkom, koncertima, radionicom i projekcijom filma o Martinu Bartlettu.

Foto: Maarten Mooijman

Razgovor s intermedijalnim umjetnikom Phillom Niblockom te skladateljem i glazbenikom Thomasom Ankersmitom moderirat će Petar Milat, a druženje je zakazano za utorak, 18. travnja, u 19:00 u kafiću Teatra &TD. Njihov zajednički koncert slijedi dan poslije, u srijedu, 19. travnja. Njujorški pionir minimalizma, kultni filmaš i glazbenik, svestrani umjetnik koji radi na području glazbe, filma, fotografije, videa i računalnih procesa, 83-godišnji Phill Niblock vraća se u Teatar &TD nakon 7 godina, ovoga puta s majstorom prostorne kompozicije i vrhunskim istraživačem akustičkih fenomena Thomasom Ankersmitom.

„Nitko ne postavlja standarde kao Thomas Ankersmit. Svojim analognim synthom zaposjest će prostor i uši slušatelja u tom prostoru. Fantomski zvukovi penetriraju lubanju na uznemirujuće načine, plešu čim se nađu unutra, i nestaju ili se transformiraju u nešto drugo i najmanjim pokretom glave. Sve drugo je te večeri bila blijeda usporedba s intenzitetom i fokusom njegove izvedbe“, René van Peer, Gonzo Circus

Na zagrebačkom će koncertu obojica glazbenika predstaviti svoje nove solističke radove, kao i zajednički set. Glazbu prati projekcija Niblockovih filmova od kojih je većina rijetko prikazivana. Koncert počinje u 21h u Velikoj dvorani &TD-a.

Nastavljamo 22. travnja u Kinu SC od 23h s koncertom šahtofonskog benda koji čine članovi nekadašnje alternativne noise rock grupe SexA Ivan Bilosnić Bic, Ratko Danilović i Nino Prišuta, šahtofonisti Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, saksofonist Damir Prica Kafka i multimedijski umjetnik Ivan Marušić. Šahtofonski „songovi“ ili šahtofonije svakako imaju elemente industriala koji ponajviše proizlaze iz prirode instrumenta, ali kroz spoj s gitarom, basom, bubnjevima i saksofonom i elemente free jazza, avant i post-rocka te noisea. Bučno, moćno i sirovo iskustvo.

 

Foto: Damir Žižić

U utorak, 2. svibnja u MM centru od 19:30 Sonic Acts poziva na projekciju filma Elektro-Pitagora: Portret Martina Bartletta  o skladatelju i ponosnom homoseksualcu koji je 1970-ih i 1980-ih godina prvi upotrijebio „mikro računalo“. Redatelj Luke Fowler ovim filmom odaje počast Bartlettovim glazbenim idejama i djelu.

Istu večer očekuje vas i koncert trojice fantastičnih improvizatora, kao najbolji uvod u  ovogodišnji Izlog. Pierre Bastien (DIY instrumenti i truba), Franz Hautzinger (skladatelj i trubač) i Alen Sinkauz (skladatelj, basist) međudobno dijele način pristupa glazbi i određene poetičke karakteristike, kao i strast za improvizacijom. Na ovom koncertu prvi put dijele i stage. U suorganizaciji Galerije Močvara i Muzičkoga salona, vidimo se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD od 21h.

Foto: Elvira Faltermeier

Radionički program sastoji se od radionice podijeljene u dva dijela, ona za puhače i druge glazbenike instrumentaliste i ona za oblikovatelje zvuka, obje pod vodstvom berlinskoga puhačkog ansambla Zinc & Copper. Radionica će trajati tri dana, od 1. do 3. svibnja, a završni koncert voditelja i polaznika radionice  zatvorit će prvi dan festivala, 3. svibnja  u Velikoj dvorani &TD-a, od 23h. Zinc & Cooper su Hilary Jeffery – trombon,
Elena Kakaliagou – rog, Gideon Kiers – računala i Ralf Meinz – živa elektronika.

Be social

Komentari