Vizart

18. izdanje Zidnih novina: Cvijin zagrebački Amarkord

Foto: zidnenovine.blogspot.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: zidnenovine.blogspot.com
Foto: zidnenovine.blogspot.com

Ukoliko se do 30. listopada nađete u centru Zagreba, prođite Britanskim trgom, Trgom žrtava fašizma, Vlaškom, Tratinskom, Cerskom, Primorskom ulicom ili ulicom Republike Austrije jer ćete na tim lokacijama moći pronaći i pročitati 18. izdanje Zidnih novinaCvijin zagrebački Amarkord, za koje je odgovoran riječki multimedijalni umjetnik Nemanja Cvijanović. Cvijin zagrebački Amarkord duhovita je urbana likovna priča o dijalogu koji se nije dogodio, ali je moguć. Riječ je o razgovoru Nemanje i njegovog oca, poznatog novinara Miše Cvijanovića- Cvije čiji su zapisi, crtice i dnevnici često objavljivani u dnevnom tisku tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ovjekovječili sugrađane i ugledne ličnosti iz našeg grada i zemlje.
Ovo izdanje Zidnih novina, postavljeno na osam različitih lokacija, čitateljima nudi pet različitih intervjua s pet Zagrepčana, koje autor susreće kao poznanik, prijatelj ili novinar. Na jednoj lokaciji će biti postavljene Cvijine karikature pod nazivom Skalpovi, a na dvije lokacije kolumne pod zajedničkim naslovom Purgeri i Dojdeki. Umjetnik će iz svoje perspektive upoznati građane s tranzicijskim sudbinama svojih sugovornika: Relje Bašića, Pere Zlatara, Pere Kvrgića, Mirka Brauna Čarlija i Zvonka Špišića. Kombinirajući intervjue nastale u neka prošla vremena s današnjim, Cvijin zagrebački Amarkord ponuditi će čitateljima gotovo forenzično praćenje Cvijanovićevih sugovornika kroz vrijeme.
Zidne novine nastale su 2006. godine kao projekt Bacača Sjenki– neprofitne i nevladine udruge koja provodi širok spektar projekata – od multimedijalnih predstava, preko urbano-humanih dinamičkih mreža, projekata kulturne memorije i očuvanja baštine, do izložbi, radionica, urbanih performansa i multimedijalnih instalacija.
Za one nestrpljive i posebno zainteresirane, galerija Greta u subotu, 13. rujna, održava prezentaciju Cvijinog zagrebačkom Amarkorda.

Be social

Komentari