novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Glazba

Recenzija – ‘NehruvianDOOM’: Kako Bishop Nehru i MF Doom vraćaju hip hop u 90-e

Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/BishopNehru
Foto: facebook.com/BishopNehru

Nakon prošlogodišnje najave suradnje mlađahnog Bishop Nehrua i legendarnog MF Dooma, veliki dio hip hop scene – barem onaj dio koji se svakodnevno ne vrti na MTV-u, bio je oduševljen. Uvijek lijepo zvuči da majstor postane mentor, a mladac s velikim potencijalom njegov šegrt. Bishop Nehru, mladi američki reper, pokazao je veliki potencijal preko svojih mixtapeova i EP-a. Njegova kvaliteta nije ostala nezamijećena i brže bolje su ga svi krenuli potezati za rukav. Možda mlad, ima samo 18 godina, ali Bishop Nehru nije ni malo glup, za suradnju je odabrao čovjeka koji ga može naučiti puno i usmjeriti ga na pravi put. MF Doom, sa svojih 20 i kusur godina na sceni, više je nego adekvatan za taj posao. MF Dooma dio nas poznaje pod nekim drugim imenima, kao što su Danger Doom (s Danger Mouseom), JJ DOOM (s Jneiro Jarelom) i vjerojatno najpoznatije ime od svih – Madvillain, kao njegova suradnja s Madlibom. Album NehruvianDOOM” nestrpljivo je čekan u hip hop svijetu. Sve nas je zanimalo kako će to zvučati i što će mladac naučiti.

Nakon kratkog intra, album brzo ulazi u poznati produkcijski stil MF Dooma. Pjesma Om kao deklaracija rada i razmišljanja Bishop Nehrua nam odmah na početku naglašava na što se on kao izvođač oslanja, ne zanima ga materijalno i čak zazire od toga te se koncentrira na ono što je njemu bitno – duhovno stanje čovjeka.

Me, all I really need in the end
Me and intuition rolling through thick and thin

Nakon MF Doomovog kratkog pojavljivanja u poziciji MC-a na Om, on se povlači u sjenu na Mean The Most i sve prepušta tinejdžeru. Bishop Nehru je iskoristio ovu pjesmu kao ljubavnu baladu, izražavajući svoje osjećaje prema određenoj kraljici, kako ju sam naziva. Pjesma miriši na pubertetliju, ali pubertetliju koji zna i može složiti dobar tekst.

Iz vedrog bljuvanja duge dok jednorog trči po pinky livadi pjesme ili Mean The Most, Nehru se vraća u stvarnost i shvaća da je sam u So Alone. Pita se što znači slava i prijatelji koji dolaze s njom.

And I can’t pretend like I won’t hold for friends
But I hold my goals and others hold their tens

Darkness je moj favorit ovog albuma. Reflektira se na veliki rasni problem koji je u Americi opet došao na dnevni red nakon ubojstva Michaela Browna, ali i na općenito stanje u svijetu i prolaznost svega. Produkcijski, MF Doom me namamio divnim zvukom ’90-ih.

This life is like a mystery, look how the worlds sent to me
Today I’m in the industry, next I’m ended history

MF Doom se vraća u ulogu MC-a na pjesmi Casket, u kojoj Bishop Nehru ispisuje povijest i upisuje novu stranicu u hip hop imeniku sa svojim imenom, a ako ovako nastavi stranica će biti jako zalizana i jedna od najdražih hip hop glavama koje ne slušaju MTV repere. Iako mi je favorit Darkness, nitko ne može osporiti odličnu liriku u Casket.

And all I ever wanted was for them to see these rhymes
They telling me be patient, I ain’t got the time
Cause I’m seeing trash rappers getting over night shine
While I’m still behind, and they ask why I whine

Posljednje dvije pjesme albuma, Great Things Disastrous, upravo su ono što i očekujemo od ovakve suradnje. Great Things je memorandum talentu Bishop Nehrua i majstorskog rada MF Dooma.

Advice is free of charge just pay attention
A donation as they say in this dimension

Foto: facebook.com/BishopNehru
Foto: facebook.com/BishopNehru

Album zatvara Disastours kao zaključak cijelog albuma, cjeline o talentu, držanju svog ja, neodustajanja i ljubavi prema glazbi.

Bishop Nehru:
Live life with an open chest
And never hold the breast
Everything happen for a reason, just try think positive, your mind is an achievement

MF Doom:
It’s miraculous nothing short of disastrous
That’s it, let them come after this…

Odličan spoj legende i novaka rezultirao je sjajnim albumom – NehruvianDOOM”. Najavljena je već nova suradnja Bishop Nehrua i Nasa, koji će biti ekskluzivni producent njegovog idućeg albuma. U zadnjih par godina u hip hopu me veseli dolazak mladih talenata koji žele složiti rimu, koji žele da se nakon slušanja albuma pitaš što je pjesnik htio reći, koji ne gledaju na hip hop kroz sisate i guzate žene koje tresu svojim sisama i guzicama u spotu te tako napumpavaju (osim sisa i guzica mladih djevojaka diljem svijeta) viewove na Youtubeu. Veseli me dolazak repera kao što su Bishop Nehru i Joey Bada$$ te njegov ProEra tim, veseli me odgovor koji mentorstvom i savjetima daju legende poput MF Dooma i DJ Premiera, a još me više veseli pozitivan feedback publike. Hip hop je živ. Peace out!

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari