Film

9. Festival tolerancije: Godišnjice Auschwitza i Srebrenice u fokusu ovogodišnjeg festivala

Foto: facebook.com/jff
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/jff
Foto: JFF

Na konferenciji za novinare povodom 9. Festivala tolerancije – JFF Zagreb okupljeni su imali priliku vidjeti film Festivala tolerancije koji je jednostavnim sredstvima izražavanja prikazao cjelovitu kompleksnost i posljedice netolerancije koja je i više nego prisutna u Hrvatskoj. Upravo su ti primjeri pokazali nužnost postojanja ovakve organizacije i promocije tolerancije među ljudima svih dobnih skupina, a naročito mladih.

Ovogodišnji program obilježit će dva povijesna jubileja: 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici. Bitno je osvijestiti taj dio povijesti kako u zaboravu ne bi počeo djelovati kao fikcija te obrazovati najmlađe. Za taj dio će se pobrinuti ”Edukacijska jutra” a posebice predavanje Svjedočanstva preživjelih: predavanje povodom 70 godina izlaska iz Auschwitza kojeg će održati g. Branko Lustig uz pomoć g. Olega Mandića, posljednjeg logoraša koji je živ izašao iz Auschwitza. Prikazan će biti i film francuskog redatelja Nicolasa Vaniera Belle i Sebastian kako bi se najmlađi zabavili te uključili u prikladnu diskusiju.

Temu Holokausta prate i filmovi Colette, Wiener Blut, U potrazi za mađioničarom, Korak do slobode-dosje Gruniger, Čovjek koji je spasio Louvre i mnogi drugi. Gospodin Lustig imao je posebnu preporuku za film Colette te je izrazio iskrenu želju za dolaskom mlađe publike na festival kojima bi se ovaj film mogao najviše svidjeti.

To je žensko ime, a zapravo je jedan dijamant. Dijamant skoro veličine malog kukavičjeg jajeta. Meni je najbolji dio filma kada u početku filma zgranuti prodavači dijamanata u Brooklynu u New Yorku pitaju čovjeka koji prodaje: “Gdje ste našli tako prekrasan dijamant?.” On ne kaže ništa nego samo zarola rukav i pokaže na ruci broj. Ja vam isto mogu pokazati broj, ali nažalost nemam dijamant. On je radio u dijelu logora Birkenau, kraj Auschwitza, u kojem su pretraživali stvari ljudi koji su bili smaknuti u logoru i nožićem i iglom parali postave kaputa i košulja te vadili dijamante i zlato koje su jadni Židovi sakrivali nadajući da će to netko od njihovih naći. Cijeli je film ljubavna priča logoraša i jedne logorašice koja radi u tom odjelu za nalaženje vrijednosti. I što je najinteresantnije, unatoč svim tim žrtvama i svim tim ljudima koje su pobili, film završava happy endom. To je jedan od najboljih filmova koje smo ikada imali o Holokaustu. – rekao je Lustig.

Na Srebrenicu će nas podsjetiti sarajevski umjetnik Tarik Samarah projektom ‘1945-1995-2015’. Projekt je dobio ime po godinama oslobođenja Auschwitza te genocidu počinjenom u Srebrenici, a predstavlj se putem plakata za vanjsko oglašavanje na brojnim lokacijama u Zagrebu od 2. do 18. travnja.

Oni koji su su preživjeli logore smrti prije 80 godina nadali su se ”Nikad više!”. Oni koji su preživjeli Srebrenicu prije 20 godina nadali su se ”Nikad više!” Danas cijeli svijet i neke buduće žrtve, gledajući stare slike iz vremena Holokausta i genocida, čitajući vijesti o užasnim događanjima u svijetu, ne žele vjerovati da će se to ponoviti. Zar nije bilo dosta?! Učinimo sve u našoj moći da to zaustavimo! – komentirao je izložbu Lustig.

NOVITETI FESTIVALA I PROGRAM

Novost na ovogodišnjem festivalu je retrospektiva slavnog mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe koji će prisustvovati projekciji svog filma ”Životna odluka”. Prikazana će biti još dva njegova filma – Vrata (s Helen Mirren u glavnoj ulozi) te Mephisto (nagrađen Oscarom za najbolji strani film 1981.).

Osim predstavljanja najboljih iz selekcije više od 80 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova koji će biti prikazani na festivalu, tu je i bogat cjelomjesečni kulturni program koji započinje otvaranjem dviju izložbi: fotografske izložbe ‘Prince Soniyiki – Integracija azilanata u hrvatsko društvo‘ te foto natječaja ”Susreti kultura”. Za prvu je zaslužna Nena Lukin koja je zabilježila priču o 29-godišnjem azilantu iz Nigerije , dok je druga ostvarena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Obje izložbe održat će se u Gliptoteci HAZU, a posjetitelji će imati priliku na danu otvorenja 10. travnja upoznati Princea, poznatijeg kao ‘afrički Šime’.

Izložba Donate Pizzi ”Intolerance Zero” otvorit će svoja vrata 11. travnja u 19 sati u Talijanskom institutu za kulturu te prikazati fotografije s mjesta na kojima su počinjeni zločini mržnje diljem svijeta.

Potreba za dijalogom upriličena je u organizaciju Okruglog stola na temu ”Dijalog ipak funkcionira – Kako kulturni i religijski dijalog formira stabilno društvo u Europi”, nastalog u suradnji s EUNIC-om te platformom za javne diskusije.

Foto: facebook.com/ jff
Foto: JFF

Glazbeni dio programa otvorit će mađarski Bogdan Norbert trio na terasi Swanky bara u srijedu. Tijekom festivala gostovat će i performans talijanskog vizualnog umjetnika Roberta Paci Daloa u kinu Europa, a za kraj su zaduženi Munchenski bass duo Schkatchthofbronx i bečki Kibbutz Klub uz pomoć Whateverest DJ-eva i CFSN-ovog phillipea u klubu Klub.

Direktorica festivala Nataša Popović o integraciji različitih umjetnosti na festivalu te o prenošenju snažne poruke kaže:

Mislim da je ova forma, kroz umjetnosti progovarati o problemima iz prošlosti i iz sadašnjosti,  jako dobra forma jer mi se čini da je umjetnost zapravo stvar kroz koju svi možemo razumjeti. Ne možemo razumjeti znanstvene radove i određene intelektualne nivoe, ali kroz umjetnosti svi možemo progovarati. Filmska umjetnost zapravo je medij koji može prenijeti vrlo snažnu poruku jako velikom broju publike i, ono što je najvažnije, može komunicirati s različitim dobnim skupinama, na različitim obrazovnim nivoima. Mislim da ovaj festival promatra formu umjetnosti kao propovijedanje o problemima u društvu i zapravo pokušava time pokazati načine kako da tolerancija ojača u društvu.

Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne, a ulaz se plaća samo za koncerte.

Be social

Komentari