nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Istaknuto

“Akcijom za trg” počinje niz kulturnih događanja u Novom Zagrebu

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Počela je Akcija za trg, manifestacija u sklopu projekta SuKultura, koji vodi udruga Domino s projektnim partnerima Centrom za kulturu Novi Zagreb, KUC-om Travno, Gongom, Eurokazom i Gradom Zagrebom, na kojoj će umjetnici i umjetničke organizacije predstaviti svoje nove projekte nastale u suradnji s lokalnom zajednicom.

Remetinečka manifestacija skup je kulturnih događanja koji kroz sudioničke programe tematiziraju pitanje važnosti javnog prostora i problem nestanka trga u Remetinečkom gaju te u fokus stavljaju prednosti modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Povratak životu u Novom Zagrebu

Foto: Press

Akcija traje sve do 19. rujna, a započinje umjetničkim projektom „Nevidljivi grad i mitski narativi” autorice Ane Janjatović Zorice iz Studia Artless te suradnika i građanki koje su sudjelovali u radionicama. „Prisjetit ćemo se nastanka naselja te najstarijega trga preko Save, u kontekstu kojega želimo reflektirati izgubljene urbanističke i socijalne vrijednosti, istražiti iskustva svakodnevnog življenja njihovih stanovnika danas te pokrenuti raspravu o adekvatnijem korištenju trga i zgrade policijske postaje sa svrhom  unaprijeđenja kvalitete života u naselju Remetinečki gaj.” izjavila je Ana Janjatović Zorica.

„Bitka za Zagreb počinje u Remetincu”, naziv je performansa i interdisciplinarnog rada kojeg provodi Boris Bakal i Bacači Sjenki zajedno s nizom umjetničkih i stručnih suradnika. Bacači Sjenki žele zajedno s građanima mapirati i definirati one interesne skupine koje žele i moraju ili bi trebale imati mjesto za stolom na kojem će se planirati i odlučivati buduća obnova grada, buduće popravljanje i usavršavanje njegove infrastrukture te njegov razvoj i promjene na korist svih.

Uz glazbu Zagrebačkog orkestra ZET-a

Foto: Press

Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja intenzivno se bavi važnošću javnog prostora trga za razvoj zajednice i šireg društva kroz rad autorice Sonje Leboš i suradnica „Kako nastaje zajednica”. Ta intermedijalna instalacija uključiti će i animacije koje su nastale u okviru radioničkih formata koji su u okviru projekta SuKultura provedeni u srpnju s djecom, stanovnicima Novog Zagreba.

„Rad panike” posljednji je dio trilogije BADco. započete predstavom „Iskop” izvedenom 2018. g u kući arhitekta Vjenceslava Richtera, a nastavljene predstavom „rePublika” u orkestru koja je premijerno održana u HNK Ivan pl. Zajc u listopadu 2019. u Rijeci. Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe. „Rad panike” je događanje na zelenim brdašcima remetinečkog Blata, uz napuštenu Sveučilišnu bolnicu, koji su nastali odlaganjem građevinskog otpada, uz glazbenu podlogu Zagrebačkog orkestra ZET-a.

Sadržaji u eksterijeru

Foto: Press

Za mlađe generacije tu je i „Špijunska škola”, radionice zasnovane na metodama i strategijama umjetnosti međuljudske interakcije, koje je redateljica Tea Tupajić iz Radio Kanzasa naučila kroz godine istraživanja i prakse s agentima suradnicima.

Manifestacija se zatvara audio-vizualnim performansom „Hatch filed” Ivana Lušičića Liika i Matije Vojvodića. Ovo je prvi put da se Hatch izvodi u eksterijeru, pa se u ovom performansu autori referiraju na kronologiju nastanka, razvoja i trenutne situacije u Novom Zagrebu. Performans će, barem na neko kratko vrijeme, promijeniti promatračev doživljaj prostora koristeći zvuk i svjetlo kao materijale i alate nadogradnje i adaptacije postojećeg prostora.

Ulaz na sve programe je besplatan, a detaljan raspored i više informacija nalazi se na web stranici projekta.

(Visited 87 times, 1 visits today)
Be social

Komentari