Izvedbene umjetnosti

Počinje 36. Tjedan suvremenog plesa: Dvije premijere i niz gostovanja na ovogodišnjem festivalu

Foto: www.danceweekfestival.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Izvedbom predstave “Our Daily Performance” autora i koreografa Giuseppea Chica i Barbare Matijević 4. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih počinje 36. Tjedan suvremenog plesa, jedan od najstarijih i najutjecajnijih festivala izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj. Od 4. do 11. lipnja u ZKM-u, Zagrebačkom plesnom centru, HNK i na javnim površinama u centru Zagreba bit će izvedeno devet predstava, od čega dvije premijerno. U popratnom programu održavaju se radionice, razgovori, predavanja i prezentacije, kao i koncert Jafara Mujahida, Nine Saffron i Dementronomesa 6. lipnja u Kulturnom centru Mesnička.

U svojoj najnovijoj predstavi, Barbara Matijević i Giuseppe Chico bave se internetskim tutorijalima kao novim društvenim ritualima preko kojih se dotiču pojmova identiteta, etike, privatnosti, ekonomije i ljubavi. S puno humora, “Our Daily Performance” propitkuje sučelje između rituala i kazališta, između društvene drame i estetike, između digitalne antropologije i poezije. Predstava se izvodi na engleskom, francuskom, kineskom i španjolskom, s titlovima na engleskom jeziku.

Prva festivalska premijera 5. lipnja (uz pretpremijeru dan ranije) je “Conversation Pieces” Studija za suvremeni ples u Zagrebačkom plesnom centru. U novom komadu koreografkinje Magdalene Reiter sadržaj ne dolazi iz izmaštanog okvira kojem se tijelo prilagođava, već samo tijelo otvara svoj vlastiti prostor interpretativnosti. Taj prostor koji se otvara u destrukciji, analizi i redefiniranju nesavršena i neočekivana tijela prostor je transformacije razumijevanja, prepušten imaginaciji svakog pojedinog promatrača.

Druga festivalska premijera je “RAVE (ON)!” MASA Dance co. koja istražuje rave kulturu, glazbu i estetiku pokreta rave plesa. U ovom plesnom solu izvođač Ognjen Vučinić pokušava se osjećati kao dio zajednice stvarajući vezu s plemenom kroz ples i tjelesnost. Kako i na koji način možemo objasniti osjećaj ravea? Može li se rejvati sam? Uz Vučinića, autorica predstave, ujedno i koreografkinja, je Aleksandra Mišić.

[Conversation Pieces] Foto: www.danceweekfestival.com

Španjolska koreografkinja i izvođačica Sol Picó 10. lipnja u ZPC-u izvest će svoj solo “One-hit Wonders” koja nudi panoramski pogled na proces umjetničke karijere – strah od neuspjeha, dobivanje dugo očekivanog očinskog odobrenja, ostvarivanje sreće, napuštanje zone udobnosti… Dan prije Sol Picó na Zrinjevcu i na Trgu bana Jelačića vidjet ćemo izvedbu “Halab” u kojoj sudjeluju učenice Škole za suvremeni ples Ana Maletić u Zagrebu, kao dio scenske prakse, u koreografiji Sol Picó. Halab je stari naziv za grad Aleppo u Siriji, u potpunosti uništen tijekom građanskog rata koji je pridonio ogromnom valu izbjeglica. Projekt nastoji senzibilizirati i pojačati vidljivost proporcija humanitarne drame izbjeglica koje svakodnevno nastoje prijeći Mediteran kako bi pronašli sigurnost i nadu u bolji život.

Iz Rijeke dolazi umjetnička organizacija Kabinet s predstavom “Next Big Thing” autorice i izvođačice Ivane Kalc. Ova predstava o produktivnosti, radu i vrijednosti umjetničkog rada postavlja pitanje vrednuje li se umjetničko stvaralaštvo danas isključivo kroz svoju ekonomsku isplativost. Avshalom Pollak Dance Theatre izvest će 9. lipnja u HNK u Zagrebu predstavu “Icetree” autora Avshaloma Pollaka i Inbal Pinto. Ovaj tragikomičan susret likova koji traže autora i zaboravljenih bića na mjestu koje je istovremeno nigdje i svugdje, stvara svijet sastavljen od uništenih snova.

Temom invaliditeta bavi se predstava “One At A Time” BewegGrunda i Alessandra Schiattarella. “One At A Time” funkcionira kao fleksibilna zgrada: arhitektura se prilagođava pojedinim tijelima. U svakom se gradu, mjestu izvedbe, predstavi pridružuju lokalni izvođači, koji postaju dio koreografije i daju joj svoj specifični oblik. Festival će 11. lipnja u ZKM-u zatvoriti “Fight Bright” Milana Tomášika, predstava posvećena autentičnoj percepciji, prepoznavanju, suosjećanju i dijalogu. “Fight Bright” je rezultat istraživanja ritma koji se javlja kao rezultat napetosti mišića u tijelu plesača s odabranim fizičkim i psihološkim sadržajima te povezanim nijansama boja i emocija. Precizno određenim stupnjevima napetosti mišića, izvedba otkriva fizičko produljenje interpretacije pokreta u zasnivanju međuljudskosti, koje u izmanipuliranom svijetu “lažnih vijesti” svakodnevno nestaju.

Be social

Komentari