Knjige

Alan Ford ukratko

foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com
foto: facebook.com

Pravi ljubitelji stripa i zagriženi fanovi  crtačke umjetnosti zasigurno znaju sve o najpoznatijim, ali i manje poznatim stripovima, kao i brojne naslove različitih,  no sa sigurnošću mogu pretpostaviti kako su svi, bez obzira na preferencije prema stripu čuli ili čitali Alana Forda.Ovaj talijanski strip nastao je na temelju ideja scenarista Luciana Secchia i crtača Roberta Raviola. Zanimljivost radnje, duhoviti tipizirani likovi te nota ciničnosti i crnog humora kvalitete su koje su Alana Forda i njegovu “bandu” tajnih agenata vinule u sam vrh prodaje i zauvijek se urezale u pamćenje svih onih koji su kao djeca ili pak odraslije osobe voljeli čitati zabavne zgode strip junaka.

Alan Ford počinje izlaziti u svibnju 1969. godine pri čemu prvi broj biva prodan u 22.000 primjeraka. Unatoč prvotnom uspjehu, autori su se premišljali treba li nastaviti s radom pošto je drugi nastavak stripa prodan u svega 8000 primjeraka. Ipak, Magnus (pseudonim R.Raviola) i Bunker (pseudonim L. Secchia) odlučuju nastaviti što se pokazalo ispravnom odlukom. U 23. broju Alana Forda prvi se puta pojavljuje najveći neprijatelj TNT grupe, legendarni Superhik stoga ni ne čudi kako je taj nastavak prodan u sto tisuća primjeraka. Alanfordovska groznica je u to vrijeme u najvećem mahu, no cijeli se koncept raspada Bunkerovim prekidom suradnje nakon 75. broja stripa. Nakon toga, Magnusu se pridružuje Paolo Piffarerio koji unatoč odličnim crtežima nikada nije uspio ‘popuniti Bunkerove cipele’ u crtanju nepredvidivih zgoda TNT grupe. Tako davne 1975. godine završava početna faza Alana Forda koja je stripu donijela najviše popularnosti.

Radnja je smještena na Petoj aveniji u New Yorku gdje u zapuštenoj cvjećarnici koja služi kao paravan, TNT-ovci smišljaju planove za rješavanje zadataka tajnih agenata. Od likova s kojima se čitatelji susreću bitno je spomenuti osnivača spomenute grupe, paraplegičnog starca duge brade. Riječ je o Broju 1 čije je znanje o raznim aspektima života zavidno, no o njemu samome se malo toga zna te se njegova starost procjenjuje u tisućama godina. Alan Ford, po kojem  strip nosi ime,  siromašna je i naivna dobričina koja u ekipu ulazi potpuno slučajno. Njegov najbolji prijatelj je sitni kriminalac Bob Rock koji čitatelje osvaja karakterističnim sarkazmom, buntom i provokacijama. Ostali članovi grupe TNT redom su Sir Oliver, Grunf, Debeli Šef, Jeremija, Klodovik, Nosonja, Skviki, Xerex i mnogi drugi, dok su neki od sporednih likova Lamp, Pochita, Brenda, Susjed, Inspektor Brok i tako dalje.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Iznimna popularnost i zanimljivost ovog stripa ipak nisu bile dovoljne da Alan Ford zaživi igdje osim u rodnoj Italiji i na prostoru bivše Jugoslavije gdje je stekao naklonost, a prvi je puta objavljen tri godine nakon talijanske premijere, točnije 1972.  Za hrvatski je prijevod najzaslužniji Nenad Brixy, koji je prilagodio strip hrvatskom humoru. Poput mnogih umjetničkih ostvarenja i ovaj je strip podvrgnut brojnim cenzurama:određeni likovi popravljeni, neki crteži izmijenjeni ili jednostavno izrezani iz stripa u cijelosti.

Alan Ford izlazi i danas, a redoviti crtač je Dario Perucca. Šašavi tipizirani likovi i sarkastični ton koji prevladava najveći su razlozi zbog kojih je ovaj strip omiljen već desetljećima među svim različitim generacijama.

Be social

Komentari