Film

Alejandro González Iñárritu dolazi na 25. izdanje Sarajevo Film Festivala primiti posebno priznanje

Foto: facebook.com/RevenantMovie
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Neki od najboljih svjetskih filmaša, uključujući petostrukog oskarovca ​​redatelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua, prikazat će svoje filmove i održati svoje master classove na ovogodišnjem 25. jubilarnom izdanju Sarajevo Film Festivala koje će se održati od 16. do 23 kolovoza ove godine.

Na festivalu će i ove godine biti prikazano preko 200 filmova od čega 53 filma u četiri različita natjecateljska programa. Žiri će voditi švedski redatelj i scenarist Ruben Östlund čiji je film The Square osvojio film Palme d’Or na filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine. Osim Östlunda, u Sarajevo dolazi i izraelski redatelj Nadav Lapid, čiji je film Synonyms osvojio Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu. Lapid će biti član žirija za natjecateljski program studentskog filma te će također održati master class za mlade filmske autore.

Ove godine Festival će dodijeliti i dva posebna priznanja – Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. Tako jedno “Počasno srce Sarajeva” je namijenjeno za poljskog  redatelja Pawela Pawlikowskog čiji će kompletan filmski opus biti prikazan u programu “Tribute to”. Drugo “Počasno srce Sarajeva” ove godine će dobiti meksički filmski virtuoz Alejandro G. Iñárritu. 

Pawlikowski, čiji je film Ida osvojio Oscara za najbolji strani film 2015. godine i koji je osvojio nagradu za najbolju režiju za Hladni rat na festivalu u Cannesu 2018. godine, gostovat će u Sarajevu treći put.

Iñárritu je osvojio Oscare za najboljeg redatelja 2014. i 2015. godine za filmove Birdman i The Revenant, a u svibnju ove godine je vodio žiri na festivalu u Cannesu, gdje je 2006. osvojio nagradu za najboljeg redatelja za film Babel.

Drugi svjetski nagrađivani filmaši koji će gostovati na 25. jubilarnom izdanju Festivala su, kako prenosi Reuters, rumunjski redatelj i scenarist Cristi Puiu, mađarski redatelj Bela Tarr i palestinski redatelj Elia Suleiman.

Be social

Komentari