Film

Film Antonija Nuića u natjecateljskom programu 24. Sarajevo Film Festivala

Foto: press Kino Europa / "Mali"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Novi film Antonija Nuića Mali imat će premijeru u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala čije će se 24. izdanje održati od 10. do 17. kolovoza 2018. godine.

Mali je kriminalistička drama prožeta crnim humorom u kojoj otac nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad svojim sinom. Franjo je diler kojem umire supruga, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rješenje svih njegovih problema.

Nastavak kultnog omnibusa

Film je svojevrsni nastavak trećeg dijela kultnog omnibusa Seks, piće i krvoproliće (2004.) o četiri strastvena navijača Dinama koje glume Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Bojan Navojec i Hrvoje Kečkeš (rekreiraju uloge iz Nuićeve akademijske vježbe pod nazivom “Vratite im Dinamo” u kojoj im je zabranjen pristup stadionu pa omiljeni klub gledaju od kuće). Nakon petnaest godina nisu nigdje blizu stadiona, život ih tuče kako stigne, a nova snaga je Franjin sin Mali kojeg glumi izvrsni Vito Dijak. Mali ih promatra cijeli život i ne kani činiti njihove greške.

Foto: press Kino Europa / Antonio Nuić

Redatelj Antonio Nuić domaćoj je publici poznat po prethodnim cjelovečernjim ostvarenjima, nagrađivanim filmovima Sve džaba (2006.) i Kenjac (2009.), od kojih je prvi, između ostalih, osvojio Zlatnu arenu za najbolji film i Srce Sarajeva za najbolju mušku glavnu ulogu dok je potonji nakon uspješne međunarodne festivalske turneje odabran i za hrvatskog predstavnika u kandidaturi za Oscara. Njegov prethodni igrani film, urbana zagrebačka komedija Život je truba (2015.) dobio je laskave kritike domaće i međunarodne publike.

Mali je nastao u produkciji Propeler Filma i u koprodukciji s Alka Filmom.

Uloge tumače Franjo Dijak, Vito Dijak, Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Paško Vukasović, Iva Babić i Ksenija Marinković. Kostimografkinja filma je Morana Starčević, Nedjeljko Mikac autor je scenografije, a skladatelj je Hrvoje Štefotić. Montažu potpisuje Marin Juranić, a za fotografiju zaslužan je Radislav Jovanov Gonzo. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Matić, a redatelj i scenarist filma je Antonio Nuić.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Be social

Komentari