Glazba

Amon Amarth vraćaju se u Hrvatsku

Foto: facebook.com/OfficialAmonAmarth
Vrijeme čitanja: 2 minute

Švedski melodic death metal vikinzi Amon Amarth stižu ponovo u Hrvatsku u sklopu svoje ‘Jomsviking European Tour 2016’ turneje nazvane po aktualnom albumu „Jomsviking“ (Sony Music). Ovo će biti njihov četvrti posjet Zagrebu gdje su svaki puta oduševili pune dvorane.

Amon Amarth dolaze iz grada Tumba, a svoju su karijeru započeli 1988. pod imenom Scum. Bend je osnovao Paul “Themgoroth” Mäkitalo koji je došao iz poznatog black metal benda Dark Funneral. Scum je djelovao do 1992. godine kada u bend dolazi novi pjevač Johan Hegg. Tada su se odlučili početi koristiti nordijske mitološke teme i odabiru image Vikinga, pa tako i samo ime benda mijenjaju u Amon Amarth, prema imenu vulkana u Tolkienovoj trilogiji „Gospodar prstenova“. Nakon šest godina plovidbe po skandinavskoj underground sceni Amon Amarth potpisuju ugovor sa poznatom metal izdavačkom kućom „Metal Blade“, za koju 1998. objavljuju debitantski studijski album „Once Sent from the Golden Hall“ sa kojim započinje njihovo putovanje ka uspjehu.

Drugi album „The Avenger“ iz 1999. godine logičan je nastavak prvog albuma, pa tako i nastavak Amon Amrthovog puta ka uspjehu. Slijede albumi „The Crusher“ (2001), „Versus The World“ (2002) i „Fate of Norns“ (2004) koji donose mračniji, ali i melodičniji zvuk. To su godine strelovitog uspona Amon Amartha, čija se popularnost širila poput zaraze na svjetske paralele i meridijane

Sa albumom „With Oden On Our Side“ koji je objavljen 2006. godine Amon Amarth dolaze na prestižnu američku Billboardovu ljestvicu što im pomaže u proboju na američko tržište koje je moralo ‘položiti oružje’ pred naletima švedskih vikinga. Iduća tri albuma, „Twilight of The Thunder God“ (2008), na kojem su gostovali Lars Göran Petrov iz Entombed, Roope Latvala iz Children of Bodom i cello metal band Apocalyptica, „Surtur Rising“ (2011) i „Deceiver of The Gods“ (2013), potvrđuju kompozitorski kontinuitet, uvjerljivost i dosljednost, te se popularnost benda širi i na dotad, neistražena područja.

Na ovoj turneji Amon Amrth predstavljaju novi studijski album”Jomsviking”, koji je izašao za Metal Blade/Sony Music. Za produkciju ovog albuma postarao se čuveni Andy Sneap (Testament, Megadeth), a na albumu se prvi put predstavio i novi bubnjar Tobias Gustafsson. Amon Amarth su poznati po odličnim koncertima koji su pravi spektakli, a za ovu turneju najavljuju da će sve biti još veće i bolje.

Kao specijalni gosti će nastupiti visokokotirajući švedski heavy metal band Grand Magus koji je osnovan 1996. godine u Stockholmu. Grand Magus nastavljaju tradiciju hard’n’heavy bendova poput Black Sabbath, Deep Purple, Judas Priest, Rainbow, Uriah Heep, Nazareth,… tvoreći zanimljivu kombinaciju bluesa, hard rocka, heavy metala, i doom metala. Debi album su objavili 2001. godine za Rise Above Records sa kojim postavljaju temelje svog zvuka i taj album slovi za kultni album. 2016. godine objavljuju svoj osmi album „Sword Songs“ koji su objavili za Nuclear Blast i za kojeg sami kažu da je to njihov najbolji album.

Početak koncerta je najavljen za 20 sati a cijena ulaznice iznosi 190 kn u pretprodaji te 210 kn na ulazu.

Be social

Komentari