Istaknuto

Analiza: Nove hrvatske nacionalne manjine

Nove hrvatske nacionalne manjine
Foto: Canva.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

„Prokleta mogućnost izbora mora da postoji – idemo za Katmandu”, pjevao je Johnny osamdesetih. Vjerojatno nije slutio da će mnogi, koristeći tu mogućnost izbora, napustiti Katmandu i doći tu. Naravno, Štulić je u svojoj pjesmi mislio na mitski Katmandu, simbol pustolovine i traženja prosvjetljenja; ne na glavni grad Nepala iz kojeg mladi odlaze u potrazi za bolje plaćenim poslom.

Danas su strani radnici iz Nepala treći po brojnosti, nakon onih iz Bosne i Srbije.

Nove 2024. godine u Hrvatskoj će raditi više od 200 tisuća stranih radnika, a do 2030. svaki četvrti radnik u domovini mogao bi biti iz inozemstva, procjenjuje Hrvatska udruga poslodavaca. Pod pritiskom poslodavaca MUP štanca radne dozvole, a upletena administracija grca pod teretom zakonskih obaveza koje ima prema stranim radnicima.

Ove je godine MUP odobrio 160 tisuća radnih dozvola za strance, od čega gotovo pedeset posto čine dozvole za novo zapošljavanje. Do prije pet godina postojala je kvota radnih dozvola koje se mogu odobriti. Bila je otprilike pet puta manja od brojke koju smo dosegli ove godine. Brojke bujaju, rekordi se ruše.

Po mnogima je masovni uvoz jeftine radne snage poražavajuća posljedica dugotrajne nebrige za domaće stanovništvo. „Već četvrtu godinu zaredom raste broj iseljenih hrvatskih građana, a istodobno se povećava broj useljenika. Brojke potvrđuju da se u Hrvatskoj događa zamjena stanovništva”, kaže demograf Stjepan Šterc. Prokleta mogućnost izbora dabome!

Nakon državljana Bosne i Hercegovine te Srbije, najviše radnika došlo je iz Nepala. Njih slijede Makedonci, Indijci, Kosovari, Filipinci, Bangladešani, Turci i Albanci. No ima ih i iz Ukrajine, Maroka, Egipta i Uzbekistana. Zapošljavaju se preko posredničkih agencija, u graditeljstvu, turizmu, ugostiteljstvu, industriji, prometu i trgovini. Najviše ih se naseljava i radi u Zagrebu i okolici te Primorju i Dalmaciji. Najveće šanse da se do popisa 2031. pridruže našim nacionalnim manjinama imaju azijske nacije. Prvi među njima su Nepalci.

Nepalci

Njih u Hrvatskoj trenutno ima oko 20 tisuća. Imaju vlastiti dućan u Branimirovoj, restoran u Draškovićevoj i hrvatski ogranak udruge Non-Resident Nepali Association, također u Zagrebu.

Po riječima Simona Lame, predsjednika te udruge, jedan od poticaja za doseljavanje Nepalaca u Hrvatsku bio je uspjeh naših nogometaša na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Uz što plešu, po čemu su jedinstveni, a u čemu su najbolji?

Tražeći top ljestvicu glazbenih hitova u Nepalu, jer kako drugačije samu sebe uvesti u temu, nevoljko sam otputovala u budućnost. Naime Nepalci koriste Bikram Samvat, solarni kalendar koji počiva na staroj hindu tradiciji. On je približno 56 odnosno 57 godina ispred gregorijanskog kalendara.

Noti futurizma usprkos, ljestvice me nisu osvojile, ali Narayan Gopal me podsjetio na Roya Orbisona i Vicu Vukova. Stoga ga zdušno preporučujem kao zvučni uvod u posebnosti brdovitog Nepala i njegovih stanovnika.

Osim po jedinstvenoj zastavi nepravilna oblika i Mont Everestu, Nepal je poznat kao jedina svjetska država s hinduizmom kao službenom religijom (zato B.S. kalendar). U plodnoj dolini Katmandu stanuje desetak živih hinduističkih božica. Kumari, kako se te božice nazivaju, zapravo su djevojčice izdvojene iz obitelji i postavljene u uloge privremenih božica, koje svoj božanski status gube s prvom mjesečnicom. Nakon službe vraćaju se životu običnog tempa koji Nepalu vodi više od 120 etničkih skupina. Gotovo svaka ima svoj govor, zbog čega je društvo izrazito multikulturalno i tolerantno.

Iako će Hrvati za sebe nerijetko reći da su najbolji vojnici na svijetu, čini se da takvi ipak dolaze iz Nepala. Naime nepalski ratnici Gurke imaju izvrsnu reputaciju kad su u pitanju vojne vještine, disciplina, hrabrost i odanost, a proslavili su se najamničkim ratovanjem u britanskoj i indijskoj vojsci.

Za Indijce, Filipince i Bangladešane ove je godine odobreno oko 20 tisuća radnih dozvola, što je slično ukupnoj brojci Azijata koji su doselili u Hrvatsku u proteklih pet godina, ako ne brojimo one koji su već iselili. Naime na produžene radne dozvole otpada tek sedmina ukupne brojke, a poseban slučaj su sezonski radnici.

Zato što nisu pravilno prenijele sve propise o sezonskim radnicima, Hrvatsku i još sedam zemalja članica tuži Europska komisija. Brojke bujaju, rekordi se ruše. Mi se držimo vedrijih tema i saznajemo uz što Indijci, Filipinci i Bangladešani plešu, po čemu su jedinstveni, a u čemu su najbolji? Te bi nam informacije, ovisno o stupnju njihove integracije u naše društvo, uskoro mogle puno značiti.

Indijci

Trenutni broj jedan na Billboardovoj ljestvici za Indiju je pjesma iz ovogodišnjeg bolivudskog hita Animal. „Arjan Vailly” temelji se na popularnoj narodnoj melodiji te povezuje elemente povijesti sikha s radnjom filma. Vezana je uz istoimenog sikhovskog ratnika i pripovijeda o njegovoj hrabrosti. U top 25 nalazi se još sedam pjesama s istog soundtracka.

Indijska je kultura posebno vezana uz film i serije, a to Indiju čini najvećim svjetsko tržištem, poslije SAD-a, za on-demand streaming usluge. Taj podatak mogao bi biti koristan hrvatskim kinima ali i televizijskim te radijskim poduzetnicima. Ionako se glazba koju sluša prosječan Hrvat ne razlikuje značajno od priložene.

Osim po Bollywoodu, Taj Mahalu, začinima, svetim kravama i dogovorenim brakovima, Indija je poznata i po svojim tradicionalnim metodama liječenja, kao što su Ayurveda i joga. Indija je među rijetkima, ako ne i jedina zemlja, u kojoj su te prakse uspješno integrirane u standardnu medicinsku skrb. Uz to indijsko zdravstvo godinama koristi umjetnu inteligenciju kako bi doprinijelo povećanju pristupa i dostupnosti kvalitetne zdravstvene skrbi.

Indijci se ističu u mnogim područjima, ali ono u kojem prednjače na globalnoj razini jest informacijska tehnologija (IT). S više od 800 milijuna internetskih veza, Indija ima nekoliko puta više građana na internetu, nego što mnoge druge zemlje imaju stanovnika.

Prve indijske IT tvrtke osnovane su šezdesetih godina prošlog stoljeća, a u devedesetima su se njihove usluge počele naveliko izvoziti. Prednost im je dalo poznavanje engleskog jezika, ali i smisao za tehnološke inovacije. Sposobnost pronalaženja inovativnih i snalažljivih rješenja izazova, poznata kao “jugaad”, jedinstvena je karakteristika ukorijenjena u indijskom načinu razmišljanja.

Filipinci

Filipinci su nešto sasvim drugo. Njihova je kultura mješavina domorodačke, španjolske, kineske i američke tradicije, što ih čini prirodno otvorenijim prema nama bliskoj zapadnjačkoj kulturi. Broj jedan na njihovoj top ljestvici je domaći rock bend Juan Karlos s pjesmom ERE, a dosta se sluša Taylor Swift, Mitski i SZA-u. Dakle…

Čini se da s Filipincima dijelimo više stvari uz to što su tradicionalno rimokatolici, dobro govore engleski i često rade u inozemstvu. Prepoznatljivi su kao dobri domaćini i humanitarci koji jako vole košarku i kečap od banane. Koncept “tibay ng loob” koji se odnosi na čovjekovu unutarnju snagu, sposobnost da i u izazovnim okolnostima pronađe razlog za radost, na visokoj je cijeni u njihovom društvu. Također, Filipini su jedina država na svijetu, uz Vatikan, u kojoj je razvod ilegalan. Novija istraživanja upućuju na to da će taj podatak uskoro zastarjeti.

Uz Filipince nas veže još jedna tradicija! Naime filipinski pomorci predstavljaju kralježnicu globalne pomorske industrije. Na brodovima diljem svijeta radi gotovo pola milijuna filipinskih mornara. Iznimno su traženi zbog svoje stručnosti i iskustva, a voljeni zbog svoje gostoljubivosti, radne etike i prilagodljivosti.

Bangladešani

U Bangladešu nema Billboardove top ljestvice pa je moj izbor za glazbenu pozadinu pao na folk rockera koji pjeva u bolivudskim filmovima, a poznat je kao James.

Život uz rijeke oblikuje jedinstveni način života u Bangladešu. Rijeke igraju ključnu ulogu u tradicijama, prijevozu i svakodnevnim aktivnostima. Vodeni putevi postaju prirodna mreža transporta, a tradicionalni čamci i plutajuće tržnice stvaraju dinamična tržišta na vodi. Rijeke potiču gradnju kuća na stupovima. Voda je središnji element kulturnih festivala, a izazovi poput poplava tijekom monsuna potiču prilagodljivost. Unatoč tim izazovima, Bangladešani pokazuju izuzetnu otpornost, stvarajući živopisan suživot s rijekama svog života.

Tekstilna industrija Bangladeša procvjetala je zbog jeftine radne snage i stručnosti u proizvodnji odjeće. Zbog toga je ova zemlja ključni svjetski izvoznik tekstila. Unatoč izazovima, poput poboljšanja radnih uvjeta i ekoloških standarda, odjevna industrija ostaje ključni pokretač ekonomske stabilnosti i napretka Bangladeša.

Zaključak

Iako su ove kulture jedinstvene, dijele neke zajedničke elemente. Obitelj ima ključnu ulogu u kulturama Nepala, Indije, Filipina i Bangladeša, gdje se cijeni snažna obiteljska povezanost, poštovanje prema starijima i osjećaj kolektivne odgovornosti. Kultura festivala, gostoljubivost, bogata kulinarska tradicija i naglašena duhovnost dodatno su vezivo.

Kao i naša, njihova dijaspora često održava snažne veze s matičnom zemljom, potičući osjećaj zajedništva i podrške u stranim zemljama u kojima žive. Sudeći po tim stereotipima, koji su nam neophodni za približavanje, zaključujemo da se njihove vrijednosti u mnogočemu poklapaju s našima, bilo da su pohvalne ili ne. Glavna granica je jezik, ali “razvit ćemo tamna jedra” i na tom vjetru.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari