Film

Animafest veseli sve, velike i malene

Vrijeme čitanja: 3 minute

Foto: facebook

Povijest festivala

ANIMAFEST  ZAGREB je osnovan 1972. godine i od tada uvelike doprinosi likovnom životu Zagreba, ali i promociji umjetnosti animacije u cijelom svijetu. Čini to kroz svoj širok spektar događanja u kojima posjetitelji mogu sudjelovati  ili biti samo promatrači. Tu su natjecateljski programi, retrospektive, prezentacije, izložbe, pitching forumi, predavanja, nagrade, panorame, radionice i ostali popratni sadržaji.

Osnovan je odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e, koja je  izborom lokacije odala priznanje svjetskom uspjehu i ugledu Zagrebačke škole crtanog filma tijekom 1950-ih i 1960-ih godina., te produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba .

Iza festivala u Annecyju, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji, a dobitnici Animafestova Grand Prixa izravno kvalificiraju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti te glavnu europsku animacijsku nagradu Cartoon d’Or.

Odvija  se svake godine početkom lipnja. Nakon 2005. održava se u godišnjem ritmu za razliku od dotadašnjeg bijenalnog, posvećujući se u parnim godinama kratkometražnom, a u neparnima dugometražnom filmu.

Festivalski slogan Z… is for Zagreb (Z… znači Zagreb)

Osmišljen od filmologa i kritičara Rona Hollowaya potpuno upriličuje vezu između Zagreba i Animafesta koji grad čini poznatim diljem planete. Festival živi s gradom , zaposjeda neke od najprivlačnijih lokacija poput središnjeg kina Europa, kina Cineplexx Centar Kaptol, kina Tuškanac, a s galerijama, muzejima i  lokalnim kulturnim centrima čini divnu umjetničku simbiozu.

Logo i prvi plakat djelo su Borivoja Dovnikovića Borde i Zlatka Boureka. Festivalska maskota je Mandlek, čovječuljak s polucilindrom koji se pojavljuje u više hrvatskih animiranih filmova. Najpoznatiji u formi koju je osmislio Zvonimir Lončarić, dugogodišnji autor festivalskih plakata. Džingl je djelo jazz glazbenika Igora Savina.

Foto: facebook

Izdanje 2014.

24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014.  U svom kratkometražnom izdanju, održat će se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Pristiglo je 1725 filmova nastalih u protekle dvije godine, 144 ih je odabrano u Veliko natjecanje, Veliku panoramu, Studentsko natjecanje, Studentsku panoramu i Natjecanje namjenskih filmova, a još pet
će biti prikazano u sklopu međunarodnog Natjecanja filmova za djecu.

Veliko natjecanje središnji je događaj, no atraktivni su i panoramski programi zbog dobrog uvida u svjetske trendove . Uz najbolju školu animacije u izboru selekcijske komisije Studentskog natjecanja – Royal College of Art iz Londona – u programima Škole animacije bit će predstavljeno i iznimno mađarsko Sveučilište umjetnosti i dizajna Moholy-Nagy (MOME).

U retrospektivnom program našao se veliki tematski blok posvećen lutka-filmu s top-listom najboljih filmova ove tehnike.

Dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. i autor najboljeg animiranog filma svih vremena u izboru struke Bajka nad bajkama je Jurij Norštejn. Obilježava se i stota godišnjica rođenja Normana McLarena, inovatora i pionira brojnih animacijskih tehnika , u suradnji s National Film Board of Canada.
Borivoj Dovniković Bordo pripremio je i svoj poznati pregled hrvatskih majstora.

Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner 2014.  dovodi  Marcela Jeana (dobitnika Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2014.) , Giannalberta Bendazzija, Paula Wellsa i Midhata Ajanovića Ajana, vodeće svjetske povjesničare I teoretičare animacijskih studija.

Kao i svake godine, najveći broj filmova iz programa Animafesta  hrvatska publika može vidjeti jedino za vrijeme trajanja festivala s tim da ne treba zaboraviti da se među njima  nalazi i niz svjetskih premijera, a zasigurno i pokoji budući oskarovac.

Animafest je povijesno prvi festival animacije koji je uveo Dječji program te je pažnja posvećena i najmlađima. Priprema se i radionica animacije pod vodstvom slavnog animatora, Obiteljski program te Animafest u Vašem kvartu koji, s ciljem približavanja animacije većem broju djece, dovodi besplatne projekcije iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti.

Popratni program u u galerijskim i muzejskim prostorima (MSU, ULUPUH) je bogat, kao i onaj glazbeni- program glazbenih spotova i muzičkih filmova Kino za uši te koncert koji priprema Žedno uho su tu za večernji provod.

Segment Animafest PRO osim znanstvenog skupa donosi i niz predavanja, radionicu kompjutorskih igara i druge sadržaje namijenjene profesionalcima.

Animafest će publiku dočekati spreman, publiku svih dobnih i društvenih skupina zahvaljujući  bogatom programu za sve.

Be social

Komentari