novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Ziher playlista: Bar je otvoren i uzimamo narudžbe za pjesme o pivama

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sjedila sam u baru s dečkom jednog hladnog popodneva i odlučivala što bih mogla popiti. Uistinu sam se nadala u tom trenutku o preskakanju  narudžbe pive, međutim ta ideja se izjalovila. Srčući pjenicu s najdraže pive došla sam na novu ideju. Ideju o playlisti koja će nam ispričati priču o povijesti piva kroz glazbu.

Pokušala sam otkriti tko je sve opjevao naš eliksir života i u kojoj od tih pjesama možemo pronaći neki svoj tračak nade ili može biti spoznaje. Prva pjesma koja mi je uletjela u nekom zaboravljenom kutku mozga obznanila je pjesmu ska benda Officer Down s pjesmom Pivo, Vino, Rakija. Pomislih u sebi – obećavajući početak playliste.

Prilikom razgovora o pjesmama koje bi bile prikladne za playlistu, prijateljica Helena je natuknula da su domaće pjesme o pivama puno bolje nego strane. Njena izjava bila je samo popratna reakcija na sjećanje o jednom od njenih mnogih raspamećivanja na pjesmu Bira osebujnog Dua Battifiaca. Drugi je problem bio taj što smo nabrajale pjesme domaćih izvođača s naslovom o vinima. Ne, ne dolazi u obzir. Odviše jednostavan zadatak. Bolje si je zakomplicirati predstojeće i već predragocjene sate razmišljajući o pjesmama o pivama.

Povijesni osvrt na pivske napitke

Zatim sam se sjetila jedne Platonove“He was a wise man who invented beer.” Već je i ptičicama na grani jasno da su ponajbolje pjesme nastale pod utjecajem piva. Eliksir života se u Hrvatskoj udomaćio tek u 18. stoljeću. Iako je povijest piva raširena na našim područjima još iz doba Ilirije. Tada su pivu mogli piti samo najbogatiji, dok su siromasi ispijali medovinu.

Druga strana povijesti govori o nešto drugačijem podatku. Iz područja Mezopotamije pivo je redom osvajalo stanovnike Egipta i Perzije šireći se postupno na zapad. Prema nekim podacima, u starom Egiptu pivom su se svakodnevno krijepili robovi koji su gradili piramide. Ono je tada sirotinji zamjenjivalo i uglavnom onečišćenu vodu, jer su se procesom fermentacije uništavale štetne bakterije iz vode.

Meni je ipak draža najnovija studija gdje ljubitelji piva mogu odahnuti jer je znanstveno dokazano kako uživanje u pivu ima svoje pozitivne učinke na zdravlje, naravno, ukoliko se konzumira umjereno. Znanstvene studije tako svjedoče o pozitivnom učinku jednog piva dnevno na prokrvljenost, cirkulaciju krvi, krvni tlak te razinu kolesterola u krvi. U svakom slučaju, jako sam zadovoljna sa sve novijim i boljim craft pivama naše proizvodnje. Priznajem da sam postala snob po pitanju piva.

Samo ovog puta vas ostavljam same da utopite tugu, pomičete granice, otkrijete nove talente, zaljubite se u drvenu patku, zakopate sram ispod stola, vodite višesatni monolog s portretom Keruma, besramno izvrijeđate bivšeg i njegovu novu djevojku, podmetnete nekome laksativ u kavu i sve to za vrijeme ispijanja piva. Ukoliko niste tako maštoviti, možda ideje za sitne nestašluke upravo pronađete među pjesmama koje sam vam pripremila u službi novog izdanja Ziherove playliste. Učinite sve spomenuto i mnogo više ili manje, ali uz našu playlistu pjesama u kojima se spominju pive.

Be social

Komentari