Vizart

Sound Art Inkubator 2017: Igra zvučnih instalacijskih performansi

Sound Art Inkubator 2017
Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Otvorenje izložbe i performansi petog izdanja Sound Art Inkubatora održani su u ponedjeljak u Pogonu Jedinstvo u Galeriji Močvara. Riječ je o produkcijskoj platformi koja svake godine objavljuje natječajni poziv za umjetnike koji se bave zvukom i uključuje hibridne forme eksperimentalnih i istraživačkih zvučnih instalacija. Devet autora i osam umjetničkih projekata pokazuju široki spektar tema kojima se promišlja i reproducira zvuk.

Melodioznost i buka svakodnevnog života provlače se kroz temu radova Ane Sladetić i Jasona Mulhausena, jednako kao i kod kolektiva Beat Busters koji čine Damjan Blažun i Filip Borelli. Tin Dožić i Hrvoje Spudić bave se svojstvima medija u metodama snimanja, dok se Hrvoje Pelicarić i Marijo Franić bave odnosima tijela i prostora. Zahvaljujući Andriji Santru, ovogodišnji Sound Art Inkubator na otvorenju je također okupio Zbor delayeva, odnosno šest izvođača koji u zajedničkom performansu manipuliraju vremenom u zvuku i obrnuto.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Što nam donosi igra zvučnih instalacija

Važnost dobrog zvučnog performansa sastoji se u različitom pristupu, u kojemu element neobičnog donosi nesvakidašnji performans. Netko će gledati na to kao na usputnu buku, dok će netko u njemu pronaći svoju inspiraciju za daljnjim traganjima kvalitete umjetničkog rada. Svi različito pristupamo i razmišljamo o zvučnim performansima, pogotovo ako se radi o zvučnim instalacijama. Zvuk postaje jedna vrsta materije koja putuje i odjekuje prostorom. Za kakvoću prijenosa zvuka, autori vrlo često svoja umjetnička djela postavljaju sa strane, kako bi sami posjetitelji postali središnja os njihovog autorskog djela. Između novog i starog, izrečenog i onog nedorečenog, usidrujemo naše prisustvo i ostavljamo vlastiti signal ili mehanički val frekvencija u zvuku (ljudi postaju jednaki zvuku). Upravo u toj prostoriji gdje se sve odigrava, u ovom slučaju, to bi bio prostor Pogona Jedinstva.

Posjetitelji postaju akteri čija se uloga razlikuje od one u konvencionalnom mediju. Tako i u tom obliku, svaki ton koji odsviramo na određenoj instalaciji, postaje ispravan ton, bez obzira znamo ili ne znamo svirati. Jer nepredvidljivost u igri zvučnih instalacija čini performans, a performans mora označavati određeni oblik kazališta. Kroz kretnju, govor i gestikulaciju općenito.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Sound Art Inkubator postaje eksperiment u istraživanjima zvukovlja

Sound Art Inkubator ove godine ne donosi uobičajene zvučne instalacije, već one u kojima glazbena skladba postaje programirana sama od sebe. Računalno, odnosno digitalno, obrađivanje tonova, vibracija i kreiranje semplova stvaraju sliku koja poprima oblik komplementarnog. Ono postaje apstraktno. Jedan od zanimljivijih postava bio je onaj kolektiva Beat Bustersa kojeg čine Damjan Blažun i Filip Borelli, autori svjetlosno-glazbenog koncepta i audio-inženjeringa. Njihova zvukovna instalacija prikazala je melodioznost kroz ljudske pokrete ruku koje čine određenu melodiju i ritam, a koju najčešće ne primjećujemo. Beat Busters XYZ instalacija je koju koristi više osoba odjednom, pri čemu oni donose relaksirajući ili kaotičan ambijent, sve ovisno o raspoloženju.

Kroz zvukove i popratnu sliku, prikazu aktualnih motiva zvukova suprotstavlja se ona stara slika zvuka. Govori se o modernijim vremenima, gdje odnos ljudske prirode i aktivnosti poprima važan dokumentaristički zvukovni karakter. Ono nadilazi svaku funkciju melodija na koju smo naučili ili na koju su nas  primorali učili. Danas ono zauzima važnu poziciju, te ona postaje nesvakidašnja. Samoj sebi svojstvena i predikativna, u smislu gdje se performans počinje okretati prema mediju i spektaklu. Kako nije riječ samo o tehnici, tehničko znanje ovog puta nije toliko bilo prijeko potrebno. Iako se mnogi ne bi složili s ovom tvrdnjom, istina je i ta kako je tehnika potrebna za sve moduse performansa.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Pričam ti priču performansom

Svaka postavljena instalacija pričala je svoju priču, više u tonalitetima omeđena međusobnim odnosima, tj. aspektu performativnog karaktera. Ovim zvučnim instalacijama izgradio se konkretan prostor, te zanimljivost u smislu promatranja izvedbenih energija u kojima je sudjelovala publika. Hrabrost ili ne, u današnjem svijetu koji je neprestano tragičan, hrabrost je odabrati biti drugačiji i raditi ono što voliš. Dakle, zabranjene teme u našim glavama ovise o tome koliko smo uronjeni u monolitnu svijest. Bilo da je riječ o sadržaju širokog raspona svakodnevnih i prirodnih materijala i novih medija kao što su primjerice video, zvuk, performansi i zvučne instalacije. Ona nije jednostavna za objasniti, u principu, to znači da unutrašnjost izložbenog prostora izaziva višestruke izvedbe (misleći na nečiju predstavu, radnju) u zvučnim instalacijama koje sa sobom donose ogromnu trodimenzionalnu sliku.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Izložba je otvorena još danas, 14. rujna, od 17:00 do 20:00 sati i možete je pogledati u Pogonu Jedinstvo (Trnjanski nasip bb). Ulaz je besplatan. 


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari