advent
4. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 8 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja.

navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

Glazba

Vrhunski jazz i afro-rock groove na 11. Zagreb Jazz Festivalu

Foto: Thomas Dorn
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon kratke pauze, odnosno prvi put nakon 2014. godine, u Zagreb se u velikom stilu vraća Zagreb Jazz Festival (Jazzg). Ovogodišnje, 11. izdanje u Zagreb dovodi najbolje od recentnog svjetskog jazza, ali i dašak afro-rock groovea s Malija.

Zagreb Jazz Festival ove godine obilježava 15 godina postojanja. Osnovan je 2005., a u ovih 15 godina u Zagreb doveo je ne samo najbolje jazz glazbenike već i ikone glazbe 20. stoljeća (Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter). Na više od 120 održanih koncerata, dolazili su ljubitelji jazza iz Ljubljane, Maribora, Pule, Rijeke, Sarajeva, Skoplja, Beograda, Budimpešte, Osijeka i brojnih drugih gradova. Zanimljivo je napomenuti da je u sklopu Zagreb Jazz Festivala (JAZZG) organizirano i 5 posebnih festivala – All Woman Jazz Festival i Jazzarella, na kojima su nastupale isključivo jazz glazbenice.

Zagreb je imao privilegiju i čast slušati najveće od najvećih jazz umjetnica: Dee Dee Bridgewater, Cassandru Wilson, Anat Cohen, Esperanzu Spalding. Ono što je također bitno, organizacija Zagreb jazz festivala, prijem publike, baš kao i gradovi u kojima su održani koncerti, oduševili su i glazbenike pa je Zagreb postao itekako prepoznatljiv među svjetskim jazz glazbenicima.

Naša politika pri organiziranju koncerata je izvrsnost te smo u Zagreb dovodili isključivo samo najbolje jazz umjetnike i od toga nikada nismo odustali. Teško je nabrojati sve te velike umjetnike, o čijim se se koncertima još i danas priča. Evo nekih: McCoy Tyner, Pat Metheny, Brad Mehldau, Branford Marsalis, Dave Holand, Archie Shepp, Pharoah Sanders.

– organizator Festivala Dražen Kokanović.

U Tvornici kulture 17. studenog nastupit će Bassekou Kouyate & Ngoni Ba. Nakon toga slijede tri vrhunska jazz koncerta u dvorani Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Bassekou je prozvan ‘afričkom inačicom Jimija Hendrixa’, zovu ga inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Virtuoz na ngoniju, tradicionalnom afričkom žičanom instrumentu sličnom lutnji, izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Glazba je za njega medij putem kojeg izražava svoje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju i potjera negativnost. Bassekou Kouyate bio je nominiran za Grammy i ima nekoliko BBC-jevih nagrada i suradnji s kremom svjetske glazbe (Youssou N‘Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, The Kronos Quartet, Taj Mahal, Damon Albarn). Na turneji promovira hvaljeni aktualni album “Miri”. U bendu pjeva njegova supruga Amy Sacko.


Vijay Iyer & Wadada Leo Smith / 22. studenog / Muzička akademija, Koncertna dvorana Blagoje Bersa

Vijay Iyer je slavni američki glazbenik indijskog porijekla koji je diplomirao i matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale. Doktorirao je tehnologiju i umjetnost na sveučilištu Kalifornija, dobitnik je ugledne nagrade MacArthur “Genius” i redovni je professor na Harvardu. Proglašen je jednim od 50 najutjecajnijih Indijaca na svijetu. 2018. je proglašen najboljim jazz pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, a u Zagrebu nastupa u detu s legendarnim trubačem Leom Wadada Smithom, jednim od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba zbog sviranja i svojih skladbi.


Aaron Diehl Trio / 24. studenog / Muzička akademija, Koncertna dvorana Blagoje Bersa

Pijanista Aarona Diehla smatraju jednim od najboljih interpreta “Velike američke pjesmarice” – izvodio je skladbe Georgea Gershwina s newyorškom i losangeleškom filharmonijom, surađivao s legendarnim glazbenicima od Bennyja Golsona do Philipa Glassa. New York Times ga opisuje kao pametnog mladog pijanista istančana ukusa koji drži do tradicije jazza, a njegove izvedbe proglašava melodično preciznima, harmonijski znalačkima i elegantno suzdržanima.


Omer Avital Qantar / 25. studenog / Muzička akademija, Koncertna dvorana Blagoje Bersa

Među mnogim novim talentiranim izraelskim glazbenicima na svjetskoj jazz sceni, kontrabasist i skladatelj Omer Avital se izdvaja od ostalih. Izraelski glazbenik od 1992. živi u New Yorku, a nazivaju ga izraelskim Charlesom Mingusom. Omer Avital, “avatar glazbenog multi rječnika” svirao je već u Hrvatskoj s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen. Na njegovom glazbenom putovanju provest će nas kroz sve ono što ga inspirira – od hardcore jazza, izraelske baštine, sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala.

Ulaznice

Ulaznice su u prodaji na prodajnim mjestima Eventima i online na www.eventim.hr. Cijene ulaznica u pretprodaji i na dan koncerta nalaze se niže.

17. 11. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – pretprodaja 120 kuna, na dan koncerta 150 kuna
22. 11. Viyay Iyer & Wadada Leo Smith – pretprodaja 150 kuna, na dan koncerta 180 kuna
24. 11. Aaron Diehl Trio – pretprodaja 130 kuna, na dan koncerta 150 kuna
25. 11. Omer Avital Qantar – pretprodaja 130 kuna, na dan koncerta 150 kuna

(Visited 157 times, 4 visits today)
Be social

Komentari