Knjige

Bloomsday – dan za proslavu Uliksa

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.facebook.com/pages/Ulysses
Foto: www.facebook.com/pages/Ulysses

James Joyce irski je pisac kojeg mnogi smatraju jednim od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća. Svojim djelima Dublinci, Uliks ili Finneganovo bdijenje ostavio je dubok trag u svjetskoj književnosti. No jeste li znali za tradiciju zvanu Bloomsday?

U gradovima diljem svijeta obožavatelji lika i djela Jamesa Joycea 16. lipnja svake godine organiziraju čitanja i oživljavaju događaje iz Joyceovog vjerojatno najpoznatijeg djela, Uliks. Ova tradicija u Irskoj krenula je 1954. godine, kad su pisci Patrick Kavanagh i Flann O’ Brien željeli obilježiti  pedeset godina radnje ovog romana, koja je smještena u 1904. godinu, tako što su organizirali posjete i šetnje lokacijama koje se spominju u djelu. Bloomsday je ime dobio po glavnom liku Uliksa, Leopoldu Bloomu, a odabran je 16. lipnja jer je to dan u životu Blooma koji je opisan u Uliksu.

Ove godine, Bloomsday se obilježava i u Hrvatskoj i to u Puli koja je odabrana zbog činjenice da je Joyce tamo proveo pola godine svog života poučavajući mlade austrougarske pomorske časnike engleskom jeziku. Obilježavanje će početi već 15. lipnja kad je zakazan nastup Luke Belanija, izložba Bloomsday Croatia- Rosebud Ive Hrvatin i čitanje Kiklopa na tri jezika- hrvatskom, engleskom i turskomSredišnji dan proslave je 16. lipnja kad će biti održano čitanje Uliksa. Osim toga bit će organizirane radionice irskog plesa, izložbe a manifestaciju će posjetiti i veleposlanik Republike Irske H.E. Kieran Dowling. Ovo obilježavanje i slavljenje života i djela Jamesa Joycea završit će 17. lipnja izložbom Mačak i vrag Tomislava Torjanca.

Be social

Komentari