Knjige

10. Bloomsday Croatia: 18 glazbenika čita Joycea (vrati se iz Irske!)

Vrijeme čitanja: 3 minute

Jeste li ikad Pulu doživjeli kao pomorski Sibir? E, pa James Joyce jest za vrijeme pet mjeseci u Istri 1904. godine. Imao je hejterskih sklonosti, a nije ga milovala ni zima u kojoj se morao grijati toplom čokoladom i zločestim tijelom svoje nevjenčane supruge Nore s kojom je pobjegao glavom bez obzira iz Dublina. Zamislite ironiju stotinu godina poslije…

Joycea ipak cijeli svijet slavi svakog 16. lipnja kao dan u koji je smjestio svoj roman Uliks koji se mnogima čini jednako neprohodan kao i opus Björk. Pula za taj dan ima butik festival Bloomsday Croatia koji devet godina mapira njegove uspomene, riječi i iskustava na gradskim ulicama i institucijama.

Pandemija je dokinula ljudsku aktivnost i paralizirala svijet koji je duhovno nalikovao, a na mnogim mjestima, nalikuje paralizi u Dablincima, zbog čega je jubilarni deseti festival – otkazan.

Magični broj 18

Unatoč otkazivanju, osmišljeno je alternativno, online izdanje koje je i dokument vremena i praksi kada smo se izmjestili iz životnog na internetske prostore i ondje premjestili aktivnosti svakodnevice, uključujući glazbu, festivale, edukacije i druženja. Hrvatski glazbenici kao majstorice i majstori riječi s kojima opisuju svoja iskustva uskočili su u Dublin 1904. i pročitali odabrane ulomke Uliksa. Neki od njih poput pocket palme i Aklee Neon bili su i glazbeni gosti proteklih izdanja, a danas su u službi ambasadora irske književnosti, Joycea i kulture.

Lutanje kroz devet stotina stranica riječi i rečenica poredanih u savršen red, kako je to običavao opisati zaljubljenik u Joycea umjetnik Ivan Ladislav Galeta, moderna je reinterpretacija Odiseje. Joyceu je Odisej bio najljudskiji od svih klasičnih junaka koji je znao da je pravi razlog za rat, pa tako i razlike među ljudima – trgovina. Odisejeva priča preslikava se na Dublin 1904., a Dublin 1904. na svijet 2020.: opterećenost nacionalnim i rasnim razlikama na temelju tradicije i povijest.

Osamnaest epskih poglavlja Uliksa pisano je kroz osamnaest narativnih tehnika, stilova, a predstavljeno kroz osamnaest boja, organa, lokacija i sati, čime su estetike i poetike pojedinih glazbenika vezane za putešestvije Leopolda Blooma tog običnog 16. lipnja. Struje svijesti, igre riječima i slobodne asocijacije mnogima su Sizifov posao, ali glazbenicima su to prirodni impulsi. Naravno da je Reper iz sobe čitao poglavlje o imigrantima u Dublinu nakon što se na Dori predstavio pjesmom “Vrati se iz Irske”. Kandžija se nije zamarao imigrantima nego ovčjim iznutricama, dok se Aklea Neon brčkala u kupki od lotusa i mirisnim uljima čitajući Lotofaze. Mlade snage alternativne scene nemanja i Porto Morto igrali su se mislima, strujama, što izmjeničnim što istosmjernim u epizodama romana koje su screenshot čovjekove duše. Iako je Aklea riba iz kade, prava sirena kompilacije jest milozvučna Lu Jakelić uronjena u onomatopeju epskih proporcija, odnosno ekspresivna Sara Renar koja asertivnim DA zaokružuje roman koji hvata velikim korakom prema životu.

Njih balansiraju mračniji J.R. August i finalist The Voicea Aleksandar Baić u epizodama koje štipaju ona mračna čudovišta koja se kriju u svakome od nas, pa i Bloomu kojem je posvećen roman na koji gledamo kao životnog trenera ili vodič kroz život, a da nije jeftini self-help. Bloomsday Croatia tako će tjedan dana kročiti kroz mnogima zastrašujući roman i svoje deseto izdanje izmjestiti u virtualni svijet gdje smo svi povezani. Snimke čitanja kroz tjedan će dana do Bloomovdana biti prikazane na kanalima festivala Bloomsday Croatia 16. lipnja 2020. Ako niste dosad, čitajte Uliksa s muzama hrvatske glazbe!

Cijelu kompilaciju pogledajte OVDJE.

Be social

Komentari