Istaknuto

Bogati umjetnički program povodom Dana grada Zagreba

Foto: facebook.com/hnk.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Povodom obilježavanja Dana grada Zagreba, koji se slavi 31. svibnja, na Dan Majke Božje od Kamenitih vrata koju je kardinal Kuharić proglasio zaštitnicom Zagreba 1991. godine, Zagrepčani će u svome gradu naići na mnoge kulturne i sportske manifestacije. Poziv da na svoj način obilježi taj dan dobilo je i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Zagrebački HNK, kao središnja kulturna institucija, pripremio je zanimljiv umjetnički program. Svečani koncert u izvedbi ansambla Opere pod ravnanjem maestra Nikše Bareze održat će se danas, 30. svibnja u 20:30 sati ispred zgrade kazališta.

S velikim veseljem primili smo ovaj poziv koji je za nas od velikoga značaja. Program uključuje izbor raznih odlomaka iz postojećega repertoara, koji su vrlo atraktivni i kvalitetni. Sudjelovat će svi solisti, orkestar i zbor. Uz niz lijepih scena, arija, dueta i ansambl, na programu je i nezaobilazni finale opere Nikola Šubić Zrinjski te završno kolo opere Ero s onoga svijeta“, najavio je ravnatelj Opere maestro Nikša Bareza. Opernom će se ansamblu na završnom kolu opere „Ero s onoga svijeta“ pridružiti i baletni ansambl. U svečanom koncertu ispred kazališta publika će moći uživati u izvedbama solista: sopranistica Marije Kuhar Šoša i Mire Vlahović, mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović, tenora Stjepana Franetovića, Nikše Radovanovića i Tvrtka Stipića, baritona Ljubomira Puškarića i Siniše Hapača te basova Ivice Trubića i Siniše Štorka. Koncertni program uključuje djela Čajkovskog, Mozarta, Verdija, Bizeta, Puccinija te hrvatskih skladatelja Jakova Gotovca i Ivana pl. Zajca. Koncert je besplatan.

Foto: facebook.com/hnk.hr
Foto: facebook.com/hnk.hr

Osim koncerta ispred HNK, na Bundeku se danas otvara Floraart, 51. međunarodna vrtna izložba, a u foajeu Muzičke akademije Zagrepčani mogu posjetiti izložbu akademika Borisa Bućana pod nazivom Glazbenici.

U utorak, 31. svibnja u 10:30 sati u predvorju Gradske skupštine, koncert će održati Zagrebački solisti, a u 11:00 sati, povodom svečane sjednice u povodu Dana grada Zagreba, u Gradskoj će skupštini nastupiti komorni zbor Ivan Filipović. U Galeriji Kristofora Stankovića u 12:30 sati održat će se otvaranje izložbe Marine Selak Ljepota najjače sja“ te nastup Zagrebačkog kvarteta.

Osim besplatnih koncerata, Zagrepčani imaju i besplatan ulaz u muzeje kojima je osnivač Grad Zagreb (uz stručno vodstvo), besplatni razgled užeg centra grada pod nazivom Zagrebački štikleci, koji se opisuje kao razgled za one koji ne pate od povijesnih činjenica i arhitekture, već su im zanimljivije pikanterije iz društvenog života Zagreba, npr. tko je prvi počeo peći kremaste kolače i kako je Zagreb dobio prvi javni zahod… Grad Zagreb građanima je omogućio i besplatni razgled s vodstvom u institucije HAZU te pogled na smjenu straže Kravat pukovnije.

Be social

Komentari