Film

“Bohemian Rhapsody” uoči premijere – sve što trebate znati o filmu godine

bohemian
Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kada postoji nešto zanimljivo kao legendarna grupa Queen i njen još zanimljiviji frontman Freddie Mercury, uvijek je samo pitanje vremena kada će se njihova priča uprizoriti na platnu. Ogroman broj obožavatelja s visokim očekivanjima itekako otežava posao autorima koji žele odati počast jednom od najčuvenijih bendova u posljednjih nekoliko desetljeća. Nije ni čudo što je taj film, nazvan Bohemian Rhapsody po jednom od najvećih hitova Queena, u nastajanju već 12 godina i ima gotovo jednako zanimljivu priču kao i njeni glavni likovi.

Muke po glavnom glumcu i redatelju

Kao jedan od najtežih zadataka svakako je bilo pronaći dovoljno dobrog glumca da odigra ulogu karizmatičnog, ekscentričnog i voljenog Freddieja, koji će biti jedan od glavnih fokusa filma. Među prvim izborima bio je Sacha Baron Cohen, i sam dovoljno ekscentričan, no on je zbog neslaganja s Brianom Mayom i Rogerom Taylorom, gitaristom i bubnjarom Queena te producentima na filmu, odustao od snimanja 2013. godine te članovi benda tvrde da je nakon razlaza s filmskom ekipom u medijima napričao laži o scenariju i snimanju. Nakon što se razmatralo britanskog glumca Bena Whishawa kao mogućeg kandidata, u listopadu 2016. konačno je objavljeno da će Freddiejeve platforme obuti Rami Malek, dobitnik Emmyja za svoju ulogu u seriji Mr. Robot.

bohemian rhapsody
Foto: facebook.com/BohemianRhapsodyMovie

Baron Cohen nije jedini koji je odšetao od ovog projekta. Šetnja redatelja Bryana Singera bila je malo više pod prisilom nakon što ga je studio otpustio pošto se nekoliko dana već potkraj snimanja filma uopće nije pojavio na filmskom setu. Umjesto njega na zadatak završavanja filma stavljen je Dexter Fletcher, ali Singer se i dalje vodi kao jedini redatelj filma. Scenarij za film pisao je Anthony McCarten, koji je bio nominiran za Oscara za rad na filmovima The Theory of Everything i Darkest Hour, a kao jednog od producenata navodi se i Roberta De Nira.

Transformacija u Freddieja Mercuryja

Budući da je pravi izazov hodati u platformama Freddieja Mercuryja, bilo doslovno ili metaforički, Rami Malek je imao poprilično težak posao. Kako bi ga što vjernije portretirao, Malek nije samo pogledao hrpu dokumentaraca i pročitao sve što je mogao naći o legendarnom pjevaču, već je uz pomoć stručnjakinje vježbao Freddiejevu „koreografiju“, odnosno učio je spontane Freddiejeve pokrete s pozornice, po kojima je pjevač toliko poznat. Jednako je velik izazov otpjevati četiri oktave koje je Freddie Mercury mogao pojesti za doručak, no Maleku je ovdje olakšan posao – Bohemian Rhapsody u pjesmama koristi mješavinu originalnih snimaka s Freddiejem, Malekovo pjevanje te glas kanadskog pjevača Marca Martela, koji zvuči gotovo identično kao sam Freddie.

bohemian rhapsody
Foto: facebook.com/BohemianRhapsodyMovie

U jednom je intervjuu Malek ispričao kako su Brian May i Roger Taylor njegovu interpretaciju Freddieja vidjeli već kada je on bio službeno izabran i to zajedno s njim u sobi, što znači da je morao uživo svjedočiti njihovoj reakciji. Budući da je u foršpanu za film, čini se da su članovi Queena bili zadovoljni Malekovom izvedbom.

Nakon izlaska foršpana, Bohemian Rhapsody napali su zbog navodnog manjka prikaza Freddieja kao biseksualne osobe, vjerojatno zbog toga što su zaboravili da je zadatak foršpana zainteresirati gledatelje za film, ali ne i prikazati ga u cjelini. Filmska ekipa se ipak zauzela za film i obećala da taj aspekt pjevačeva života nije zanemaren. Ostaje vidjeti hoće li film ostvariti očekivanja i postati spektakl kakav su bili i njegovi glavni likovi, a to se pretpremijerno može provjeriti od 26. listopada.

Be social

Komentari