22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Vizart

Boombarstick: Street art savjeti Španjolke Eme

Foto: facebook.com/ Eme
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ Eme
Foto: facebook.com/ Eme

U zemlji velikih imena poput Picassa ili Dalíja nije se lako istaknuti. Ipak, to nije spriječilo Španjolku iz Murcije umjetničkog imena Eme da pokuša. Eme je jedna od mnogih umjetnika koji izlažu na ovogodišnjem Boombarsticku. Kreativka čija je pozornost usmjerena većinom na igru slova i riječi dio je programa festivala glazbe i urbane umjetnosti koji će se od 3. do 7. srpnja održati u istarskom Vodnjanu.

Foto: facebook.com/ Eme
Foto: facebook.com/ Eme

Eme kombinira sliku i slova, najčešće uz jednostavne likove i poslovice. Jednostavne poruke nakon kojih se ipak pitamo što je pisac htio reći krase zidove mnogih talijanskih i španjolskih gradova, među kojima je i Barcelona – grad u kojem svoje radove izlaže na stotine street art umjetnika i performera.

Foto: facebook.com/ Eme
Foto: facebook.com/ Eme

Igra riječima glavno je obilježje ove street art umjetnice koju bismo mogli zvati i samo “M” jer njezino ime upravo to predstavlja: u španjolskom jeziku slovo koje se piše “m” izgovara se kao “eme”. Ovo ime ujedno predstavlja i palindrom ili obrtaljku, odnosno riječ koja zvuči isto kada se čita s lijeva na desno i s desna na lijevo. Igra slovima nastavlja se i u njenim grafitima. Laka gumica za brisanje, klackalica mozga i srca – tko će prevagnuti?

Foto: facebook.com/ Eme
Foto: facebook.com/ Eme

Pisanje malih tajni i njihovo dijeljenje s drugima glavno je obilježje njezine umjetnosti. Je li ravnoteža razuma i osjećaja moguća, pita se Eme na zidu zgrade u Cartageni, uz zaključak da nije. Pitanje mogućeg i nemogućeg proteže se i u daljnjim radu. Julija bez Romea uvijek vjeruje u nemoguće? Pravi odgovor na ovo teško shvatljivo pitanje možda se krije negdje u svijetu, koji se u njenom djelu smjestio u kutiji šibica.

Be social

Komentari