Knjige

Brod knjižara – Brod kulture ponovno plovi

Foto: facebook.com/brodknjizara.brodkulture
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/tzm.vrbovska
Foto: facebook.com/tzm.vrbovska

U usbotu, 26. srpnja iz Makarske je isplovio Brod knjižara. Ovaj kulturno-turistički projekt i manifestacija Brod knjižara – brod kulture potpomognut je organizacijom Brod kulture, osnovanom 2011. Već osam godina osmišljavaju programe za četrnaestodnevnu manifestaciju, koji su besplatni i održavaju se u 14 različitih gradova na Jadranu.

Na brodu putuju domaći i strani književnici, a kako je ove godine država-partner Poljska, sudjeluju Artur Grabowski (rođen u Krakovu, a piše poeziju, drame i eseje), Wojciech Kuczok (romanopisac, pjesnik i scenarist) i Jacek Dehnel (piše pjesme, kratke priče, novele te je prevoditelj).

Gost na brodu je i ovogodišnji pobjednik natječaja za kratku priču Broda kulture, koji je raspisan već petu godinu, Andy Jelčić. Na natječaj je pristiglo više od 300 priča, a pobjednička, „Šaptačica“, i još njih 20 iz najužeg izbora biti će objavljene u knjizi „20+1 najbolja priča za ljeto 2014.“ Žiri su činili književnici Ludwig Bauer, Lidija Dujić i Stjepo Martinović (pobjednik prošlogodišnjeg natječaja), te organizator manifestacije Igor Gerenčer.

Ovaj projekt se trudi popularizirati knjigu pa tako se na brodu nalazi knjižara s nekoliko tisuća knjiga te „dovodi knjige stanovnicima najudaljenijih otoka i malih mjesta koji nemaju knjižare“. Tako će ove godine brod posjetiti Marinu, Sveti Filip i Jakov, Zadar, Silbu, Rab, Mandre (Pag), Tkon (Pašman), Jezera (Murter), Zlarin i Rogoznicu. Zasad su posjetili Vrbosku i Postire, a posjet Visu je otkazan zbog vremenskih prilika. Datume posjeta možete pronaći ovdje.

Ovogodišnji program uključuje glazbene programe i dvije kazališne predstave; „Reciklirana priča 2“ za djecu te „Na pučini“ Slawomira Mrožeka. Organizirana je i radionica puhanja stakla, škola astronomije, programi lolkalnih KUD-ova, folklora, Turističkih zajednica itd.

Be social

Komentari