Knjige

Pet najljepših knjižara svijeta: Mjesta koja inspiriraju svoje posjetitelje

Foto: Facebook.com/eTips
Vrijeme čitanja: 3 minute

Svi znamo da diljem svijeta postoji mnogo mjesta gdje se prodaju knjige, od klasičnih knjižara, antikvarijata pa do raznih sajmova i okupljanja. No BBC – Culture i Guardian portal su objavili listu od deset takvih najljepših mjesta, deset najljepših knjižara svijeta.

Budući da se to učinilo jako zanimljivim, a vjerujem da i drugi ljudi vole putovati te da u gradovima koje posjete uđu u barem jednu knjižaru kako bi pronašli poneki zanimljivi naslov, odabrali smo od navedenih najljepših pet knjižara svijeta.

Jedna od takvih najslikopisnijih prodavaonica knjiga jest ona u Buenos Airesu u Argentini naziva El Ateneo. Prvotno izgrađena kao Teatro Grand Splendid 1919. godine, a 1929. njezin prostor služio je u svrhe tetatra jer jako dobro možemo vidjeti da njena unutrašnja struktura prostora podsjeća na prostor HNK ili Milanske Scale s parterima u podnožju i ložama na uzvišenju. Stropovima ukrašenim freskama i rezbarijama te pozornicom s pliš-crvenim kazališnim zavjesama, prostorija El Ateneo zadržala je svoj prvobitni sjaj. Kupci ondje mogu sjesti u takozvane kazališne bokseve te uživati u čitanju, raskoši i komforu.

Je li moguće da u svijetu postoji jedina podvodna knjižara? Moguće je, i to u obližnjoj nam Veneciji. Takozvana knjižara visoke vode ili Libreria Acqua Alta kanalsko je mjesto visokog stupnja organizacije za svoje osoblje smješteno u takozvanom Calle Lunga Santa Maria Formosa, jer vlasnik tog prostora mora sve knjige s podova premiještati na više police knjižare kada nastupe redovne venecijanske poplave tih budući da je Venecija grad na vodi koji tone, takozvani umirući grad. Libreria Acqua Alta jedino je mjesto u svijetu gdje se može naći mnoštvo novih, ali i korištenih knjiga po policama u obliku gondola, kanua, brodica ili brodskih spremnika, a nisu niti sve te knjige za kupnju i prodaju. Mnoge od njih služe kao dio dekora i namještaja. Unatoč tim infrastrukturnim preprekama  grada, knjižara je još uvijek otvorena isključivo radi biznisa i venecijanskog turizma. Sve u svemu, to je jedan lijepi i neobičan prostor.

Foto: Facebook.com/Elena Guiducci
Foto: Facebook.com/Elena Guiducci

Ako iz  Europe ponovo otputujemo malo dalje, u Srednju Ameriku, točnije u Mexico City možemo posjetiti prodavaonu iz branše meksičkih prodavaona knjiga El Péndulo. Ona predstavlja kultivirani način da se izbjegnu tropske meksičke vrućine gdje posjetitelji i kupci mogu prelistavati i tražiti knjige na policama, slušati glazbu ili piti kavu na čak dvije etaže ogromnog prostora popunjenog raznim zanimljivim naslovima. Ovaj trgovinski lanac je 2013. godine slavio 20-tu godišnjicu od objavljivanja 1000 knjiga tiskanih s porukom „Ovo je slobodna knjiga. Pročitaj je, a onda je vrati na drugo javno mjesto!“

Foto: Facebook.com/El Pendulo Polanco
Foto: Facebook.com/El Pendulo Polanco

U suncem obasjanoj Californiji smjestila se prodavaonica knjiga pod nazivom Bart’s Books koja sebe naziva najboljom svjetskom ‘vanjskom’ knjižarom jer su na pročelju njezine konstrukcije smještene police s mnoštvom knjiga za prodaju i čitanje. Takav zanimljivi raspored napravio je Richard Bartinsdale 1964. godine postavivši police regala tako da položajem gledaju na ulicu kako bi prodao naslove koje više nije želio imati. Prolaznici knjigu koju žele mogu platiti i kavom, što je i kod nas u Hrvatskoj u novije vrijeme postalo vrlo popularno.

Foto: Facebook.com/Bart's Books
Foto: Facebook.com/Bart’s Books

Livraria Lello, još je jedna inspirativna europska knjižna lokacija, a smjestila se u portugalskom gradu Portu. Otvorena je u nekadašnjoj Chardon Library na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće s interijerom uređenim u art nouveau stilu, ili poznatijem secesijskom stilu. Prostorom dominiraju prekrasne zakrivljene stepenice ukrašene drvenim rezbarijama koje čine naborani zidni paneli i stupci. Vitraji na prozorima s biljnim motivima te svjetlost koja kroz njih ulazi u prostoriju, daju joj izgled sakralne građevine kao što je crkva. Ovu prodavaonicu knjiga osnovao je Portugalac José Lelo po kojem je i dobila svoj naziv.

Be social

Komentari