22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

Jedinstvena produkcija slavne opere “Carmen” u pulskoj Areni

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Slavna Bizetova opera “Carmen” 1. kolovoza zasjat će u dosad neviđenom ruhu, pod drevnim zidinama pulske Arene u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Arena će postati jedinstvena scenografija predstave kakva se ne može vidjeti pod krovom niti jednog svjetskog kazališta. Ova će predstava, režirana posebno za pulsku Arenu, po prvi put okrenuti uobičajenu perspektivu pa će pozornicom postati – kamene tribine! Gledatelji na tribinama postat će tako građani Seville, navijači u areni u kojoj se odvija korida, aktivni sudionici izvedbe.

Bizetovo najpoznatije operno djelo iz 1875. nastalo je prema istoimenoj noveli Prospera Mériméa iz 1846. godine. “Carmen” opisuje potpuno drugačiji svijet od onog uobičajeno prikazanog u operama toga vremena. U ovoj opasnoj priči likovi otvoreno pokazuju strastvenu, upravo slijepu ljubav, ljubomoru, prkos i bijes. “Carmen” je svoju planetarnu slavu stekla inventivnim melodijama koje su u sebe po prvi put utkale elemente španjolskog folklora. Naslovna junakinja, koja je “rođena slobodna te slobodna i umire”, prikazana je snažnom i strastvenom glazbom, prepunom poznatih arija i zborskih dijelova.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Naslovnu ulogu pjevat će mezzosopranistica Ivana Srbljan koja je kao Carmen nastupila još u studentskoj predstavi za koju je dobila Rektorovu nagradu, potom u Splitu i Rijeci, a onda i u Finskoj. Na konferenciji za medije kazala je kako će u Puli biti izvedena vrlo intrigantna i zanimljiva “Carmen” za koju u početku nije vjerovala da je uopće moguća. “Iako je za takvu inscenaciju i nastup potrebna daleko veća kondicija nego za onu uobičajenu, ne mogu dočekati da nastupimo na kamenim tribinama impresivnog pulskog povijesnog zdanja.”

Don José bit će Aljaž Farasin, Anamarija Knego pjevat će Micäelu, a Luka Ortar Escamilla, dok su u ostalim ulogama Robert Kolar, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Slavko Sekulić i drugi. Operom će ravnati Yordan Kamdzhalov, a autorski je zajedno potpisuju redatelj i dramaturg Marin Blažević, koreografkinja Selma Banich, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla Alen Vukelić. Opera se izvodi na francuskom, s titlovima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ulaznice za programe festivala “Ljetne klasike” u prodaji su putem sustava Eventim.hr, na blagajni riječkog Kazališta, a u Puli na dvije lokacije, na blagajni Arene i na Giardinima.

Be social

Komentari