eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

pjesme
8. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 25 minute Naši ljubitelji Eurosonga, Patrik, Eva i Helena, poslušali su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvali svoje dojmove.

Izvedbene umjetnosti

Opere “Aida” i “Carmen” na festivalu Ljetna klasika u pulskoj Areni

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Opera HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke vraća se ovog ljeta u Arenu u Pulu s drugim izdanjem festivala Ljetna klasika (Summer Clasics) u sklopu kojeg će biti izvedena tri glazbena i glazbeno-scenska dragulja.

Verdijeva “Aida” s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi bit će izvedena 25. srpnja pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića. Glasovita Beethovenova “Deveta simfonija” na programu je 27. srpnja pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova, dok će Bizetova “Carmen“, u kojoj će naslovnu ulogu tumačiti Ivana Srbljan, biti premijerno izvedena 1. kolovoza, također pod ravnanjem maestra Kamdzhalova, dok inscenaciju zajednički potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić.

Na konferenciji za novinare intendant HNK Ivana pl. Zajca i redatelj Marin Blažević istaknuo je kako se upravo arhitektura Arene koristi kao scenografija predstava te kako će za izvedbu “Carmen”, režirane isključivo za Arenu, prvi put biti zamijenjeni uobičajeni prostori pozornice i gledališta. Predstava će se izvoditi na kamenim tribinama na kojima će ipak istodobno biti i – dio publike. Tako će 200-tinjak gledatelja biti integrirano u predstavu, odnosno postati njenim dijelom, što garantira jedinstven doživljaj.

“Ovaj je festival veliki umjetnički izazov, ali i ogroman produkcijski poduhvat. Stotinjak djelatnika riječkog Zajca svakoga će dana putovati iz Rijeke u Pulu, a neki će tamo i boraviti. No vjerujemo da će svi napori i ove, kao i prošle godine, uroditi velikom posjećenošću odnosno s više od šest tisuća gledatelja“, kazao je Marin Blažević.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Nacionalna operna prvakinja riječkog HNK Kristina Kolar, koja je u ulozi Aide nastupila u osam različitih hrvatskih i inozemnih produkcija, ukupno više od 40 puta, i ovog se ljeta vraća u Pulu kao heroina Verdijeve “opere nad operama”. “Iako sam doista puno puta pjevala Aidu, ona u meni i dalje raste i razvija se, uvijek ponovno pronalazim nove osjećaje, nove nijanse ovog lika. Prošloga je ljeta publika u Areni sjajno reagirala, a nadam se da ćemo taj uspjeh ponoviti i ove godine jer nama umjetnicima ipak je najvažnija reakcija publike”, rekla je Kristina Kolar.

Mezzosopranistica Ivana Srbljan, koja je kao Carmen nastupila još u studentskoj predstavi za koju je dobila Rektorovu nagradu, potom u Splitu i Rijeci, a onda i u Finskoj, kazala je kako će u Puli biti izvedena vrlo intrigantna i zanimljiva “Carmen” za koju u početku nije vjerovala da je uopće moguća. “Iako je za takvu inscenaciju i nastup potrebna daleko veća kondicija nego za onu uobičajenu, ne mogu dočekati da stignemo u Pulu i nastupimo na kamenim tribinama impresivnog pulskog povijesnog zdanja.”

Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Petar Kovačić naglasio je kako su sve snage riječkog “Zajca”, i izvođačke i produkcijske, usmjerene na povratak riječke Opere u pulsku Arenu gdje je nekada kontinuirano i tradicionalno svojim programima bila prisutna.

Ulaznice za programe festivala “Ljetne klasike” u prodaji su putem sustava Eventim.hr, na blagajni riječkog Kazališta, na blagajni Arene u Puli i na Trgu Portarata. Za sve posjetitelje iz Rijeke i ove godine nudi se mogućnost organiziranog autobusnog prijevoza Rijeka – Pula – Rijeka za sva tri programa Ljetne klasike.

(Visited 203 times, 1 visits today)
Be social

Komentari