Vizart

Culture shut down: Zemaljski muzej BIH zove upomoć!

Foto: cultureshutdown.net
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: cultureshutdown.net
Foto: cultureshutdown.net

Možete li zamisliti zatvaranje Klovićevih dvora, Muzeja za umjetnost i obrt i (ukoliko govorimo o većim srazmjerima) Louvrea ili neke svjetske galerije? Zasigurno ne možete. Upravo je sudbinu zatvorenih vrata doživio Zemaljski muzej BIH u Sarajevu. Osnivači muzeja  iz Austro-Ugarske vjerojatno se okreću u svojim počivalištima. Imavši ideju stvoriti kompleks i nadaleko poznatu instituciju bogatu eksponatima iz cijeloga svijeta sigurno nisu ni mogli zamisliti da će Zemaljski muzej 125. rođendan dočekati zaključan.

Foto: facebook.com/Vratite nam ZMBIH
Foto: facebook.com/Vratite nam ZMBIH

Intelektualci iz cijelog svijeta okupljeni oko platforme Culture shut down odlučili su djelovati. Na 125. rođendan Zemaljskog muzeja pozvali su rukovoditelje muzeja i galerija diljem svijeta, da u međunarodnoj i međukulturalnoj akciji “Dan solidarnosti muzeja” obilježe šest mjeseci zatvaranja te ustanove. Upravo tih šest mjeseci od zatvaranja muzeja jest 04. ožujak, dan koji je s obzirom na “jačinu” kampanje  već poznat pod nazivom “Dan solidarnosti muzeja”. Poruka naravno, nije u granicama samo “odrade” nekog posla nego i podizanje svijesti o možda najvažnijoj kulturnoj instituciji u Bosni i Hercegovini. Projekt Culture shut down zove sve kulturne institucije da se priključe ideji i iskažu solidarnost time što će simboličnom žutom trakom prekrižiti neki značajan izložak u svojoj galeriji ili muzeju.

Foto: facebook.com/Tehnički muzej
Foto: facebook.com/Tehnički muzej

Važno je reći da je još šest drugih bosansko-hercegovačkih kulturnih institucija, uključujući Umjetničku galeriju BiH i Nacionalnu i Univerzitetsku Biblioteku BiH, također u krizi. Uz razloge zatvaranja muzeja povlači se jedno pitanje: Zašto? Mnogi će odgovoriti da je financijska kriza odradila svoje i zatvorila muzej, no zasigurno je situacija mnogo kompleksnija. Provlačenje pitanja politizacije kulturnih institucija nije novo i zahtijeva nedvojbeno mnogo širu sliku sagledanja. No, svim posjetiteljima i onima koji eto, tek prođu pokraj muzeja, ne može ne pasti na um pitanje kako su vlasti zatvorile oči pred ustanovom koja broji preko 4 milijuna izložaka iz područja arheologije, etnologije i prirodnih znanosti? Govorimo o izlošcima koji oslikavaju povijest jednog naroda, kulturne baštine i etničkih zajednica. Što se to desilo u Sarajevu, gradu koji je poznat po kulturi i gradu koji je među prvima u Europi uspio u jednom krugu spojiti crkvu, džamiju i sinagogu?

Foto: facebook.com/Arheološki muzej Zadar
Foto: facebook.com/Arheološki muzej Zadar

Zbog straha da se institucije jednostavno “otope u tišini” Azra Akšamija, umjetnica, povjesničarka umjetnosti i jedna od osnivačica platforme Culture shut down pozvala je i hrvatske kulturne institucije na solidarnost. Neki hrvatski muzeji već su vlastite izloške oblijepili žutom trakom, fotografirali i podijelili svoje stajalište o tome s javnosti. Tako su Muzej za umjetnost i obrt, Tehnički muzej, Arheološki muzej Narona, Etnografski muzej Istre i mnogi drugi stali uz bok ovoj ideji. Da li ćemo moći očekivati veliku internacionalnu izložbu s fotografijama svih izložaka i muzeja koji se budu odazvali pokazat će vrijeme. A mi i dalje možemo razmišljati što se desilo s muzejom koji je preživio oba svjetska rata, rat devedesetih prošlog stoljeća, atentat i smjene vlada? U konačnici, što se desilo s muzejom koji je preživio rat, a potom biva zatvoren u miru?

Be social

Komentari