Vizart

Muzej iluzija zove da iskusite njegove eksponate i pritom zavarate osjetilo vida

Foto: Luka Boždar
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prolazeći ispred ulaza u Ilici 72 mogli biste pomisliti kako se ovdje nešto dijeli; dvadesetak ljudi, od 5 do 95 godina starosti, nestrpljivo iščekuje da im momak koji dijeli vodu i sokove iscrpljenima od vrućine konačno kaže da su oni na redu za ulazak. Jedna peteročlana obitelj izlazi, a ovaj jednak broj ljudi pušta da uđe te nastavlja nuditi osvježenje. “Meni su tak super ona ogledala”, “Tata je bio tak smiješan u onoj sobi gdje je sve koso”, “Mama, mama, daj da vidim onu sliku gdje sam veća od Robija”, nisu skrivala oduševljenje djeca iz ove obitelji koja je izašla, a i roditeljima je lice krasio oveći smiješak.

Muzej iluzija, uzrok ovakvom veselju, zasigurno su već posjetile stotine, ako ne i tisuće takvih obitelji i pretpostavljam da ga je većina napustila u istome raspoloženju. S više od 70 eksponata, velikom kolekcijom holograma, pametnom igraonicom i nekoliko soba koje bi i one najozbiljnije natjeralo na hihot, ovaj interaktivni muzej idealna je destinacija za sve u ovim dosadnim, vrućim danima. Gdje god se okrenete ondje naići ćete na poznatu optičku varku i zavarati svoje osjetilo vida. Iako se 250 kvadratnih metara ne čini kao velik prostor, svojom koncepcijom i pregrštom sadržaja ova dva kata postaju kilometarski doživljaj, pogotovo za one najmlađe. Sami izraz muzej bi neke mogao zbuniti, jer ponašanje kakvo je inače zabranjeno na takvim mjestima, poput diranja eksponata, smijanja, igranja, trčanja i vrištanja, ovdje ne da nisu zabranjeni, već su i poželjni. Trud osnivača Tomislava Pamukovića i Roka Živkovića vidljiv je na svakom koraku, iznimno ljubazno osoblje je veoma pristupačno i dostupno u svakom trenutku, a suradnja s mladim arhitektom Jurjem Kraljem je sam prostor pretvorila u nešto zanimljivo. U Muzeju se također mogu kupiti majice s njihovim logom po prihvatljivoj cijeni kao zgodan suvenir ili neka od drvenih piramida i slične igračke za mlađe posjetitelje.

Ovaj muzej svojom zanimljivom idejom širi spektar turističke ponude grada Zagreba te će sigurno u kratkom roku postati obavezna točka interesa svakom strancu koji posjeti naš grad. S cijenama koje nisu pretjerane (25 kn dječja, 40 kn odrasla i 100 kn obiteljska) ovo mjesto ne odiše pretencioznošću već djetinjastom jednostavnošću u kojem svatko može pregrijati mozak zagonetkom s kockama, testirati vlastitu ravnotežu u kosoj sobi, staviti glavu na pladanj i uslikati nekoliko fotografija za pamćenje. U Muzeju iluzija sve će vas natjerati da posumnjate u granicu između stvarnog i lažnog, osim zabave i ljubaznosti koju nudi osoblje, jer oni su itekako stvarni.

Be social

Komentari