Intervju

Damir Sobota: “Ne znam za budućnost geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj, ali u prošlosti je bila itekako uspješna”

Damir Sobota
Foto: Damir Sobota
Vrijeme čitanja: 3 minute

Trenutno u Galeriji SC traje izložba Systemic Paintings mladog umjetnika Damira Sobote. S autorom sam imala priliku razgovarati o njegovoj motivaciji i radu općenito te o aktualnoj izložbi kojoj je u fokusu geometrijska apstrakcija.

Kako i kada si se opredijelio baš za geometrijsku apstrakciju? Čini mi se da to nije baš najčešći odabir umjetnika, s obzirom na to da je potrebna matematička preciznost. Kako si se zadržao u geometrijskoj apstrakciji i što te danas najčešće motivira i inspirira?

Za geometrijsku apstrakciju opredijelio sam se na trećoj godini Akademije likovnih umjetnosti. Na toj godini studenti kreću u razvijanje svojeg osobnog izražaja. Zadržao sam se u geometrijskoj apstrakciji jer sam zavolio način promišljanja takvih motiva i zapravo sam uvijek težio redu i skladu pa je to bilo nekako prirodno.

Na izložbi u Galeriji SC izloženo je nekoliko diptiha velikih formata. Koliko ti, u prosjeku, treba za stvaranje jednog diptiha? Možeš li opisati proces svog rada?

Što se tiče vremena uloženog u rad, sve ovisi o dimenzijama i tehničkom pristupu, neki radovi zahtijevaju više vremena, neki manje.

Foto: Damir Sobota

Na ovoj izložbi je vidljivo tvoje udaljavanje od neke zone komfora i čini se da se počinješ zanimati za odnos oblika i prostora u koje ih smještaš. Kako je došlo do toga?

Odnos oblika, boja i prostora je nešto što sam uvijek isticao kao motiv svog rada. Te tri stvari su najbitnije stavke moga rada jer svoje radove ne radim po promatranju, već promišljanjem odnosa tih triju stvari.

Jesi li imao neki „cilj“ kada si stvarao izložene radove i pripremao ovu izložbu? Ako jesi, misliš li da si ga postigao?

Ne mogu reći da sam imao cilj, već sam jednostavno izložio radove koji su nastali u proteklih godinu dana od moje zadnje samostalne izložbe.

Kako sam već spomenula, u geometrijskoj je apstrakciji važna matematička preciznost, no tvoji radovi djeluju iznimno zaigrano, puni su boja i, sve u svemu, čini se da ti je estetika iznimno važna. No, što bi rekao da ti je važnije – matematika ili estetika?

Matematika mi nije toliko bitna i ne postoji u tom smislu neka smjernica u nastajanju mojih radova. Naravno da motiv izgleda matematički proračunat jer pričamo o geometrijskoj apstrakciji, ali estetika mi je bitnija, forma-oblik, odnos boja i kompozicija na kraju krajeva.

Foto: Damir Sobota

Kako je danas biti slikar u Hrvatskoj? Što misliš, kakva je sadašnjost, a kakva budućnost geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj?

Danas je biti slikar u Hrvatskoj, ali i općenito, jako lijepo ako možeš živjeti od toga što radiš. Naravno da bi moglo biti bolje i trebalo bi biti i nadam se da će biti. Sve ovisi o pojedincu, na koji način gleda svijet oko sebe i svoju profesiju. Što se tiče sadašnjosti i budućnosti geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj, ne možemo znati što će biti, ostaje na nama da nastavimo raditi. Jedino što znamo je da je prošlost geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj bila itekako uspješna!

Koji su tvoji daljnji planovi? Možeš li najaviti neke buduće projekte?

Mali odmor pa nastavljam sa slikanjem!

Izložbu možete pogledati do 24. lipnja. 


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari