Vizart

Darija Dolanski Majdak predstavlja multimedijalnu izložbu u Galeriji Vladimir Bužančić

Darija Dolanski Majdak
Darija Dolanski Majdak POLIPTIH akrilik na platnu 2023., Izvor: Press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Darija Dolanski Majdak 12. veljače predstavit će multimedijalnu izložbu koja će u fokusu imati njene radove na platnu u tehnici akrila uz popratnu video projekciju. U ovom ciklusu slika autorica propituje odnose kromatskog i akromatskog, utjecaj boja i utjecaj različitih pristupa perspektivi na percepciju prostora slike.

U Galeriji Vladimir Bužančić izložit će poliptihe u tehnici akrilika na platnu. Dosadašnje forme kvadrata (pikseli) na slikama Darije Dolanski Majdak, poprimili su, uz perspektivno skraćenje, razmjere većih romboidnih ili trapezoidnih ploha. Plohe sadrže nizove manjih kvadrata i pravokutnika, a sveukupno se preklapaju, uz “prozirnost” – transparentnost, koja ovdje ima doslovno, ali i metaforičko značenje.

Transparentnost (od lat. transparent „proziran“, trans „kroz“ i parere „se pokazati“) može značiti primjerice: optičku prozirnosti ili transparentnost, općenito na prijenos svjetlosti (translucencija), transparenti s izjavama, tvrdnjama itd., koje se nose na prosvjedima da bi se prikazali u javnosti, transparentnost pri donošenju odluka, tako da postupci budu razumljivi za promatrače, transparentnost sredstava javnog priopćavanja.

Kromatsko i komplementarno je u ovom ciklusu Darije Dolanski Majdak svedeno isključivo na primarne boje (crvena, žuta, plava) i sekundarne boje (zelena, ljubičasta, narančasta) koje umjetnica sukobljava ili usklađuje u komplementarnim kontrastima.

Autorica će izložiti i nekoliko akromatskih radova prvenstveno kao sučeljavanje kromatskog i akromatskog. Osim poliptiha, na izložbi će biti prezentirano šest video animacija Darije Dolanski Majdak u sinergiji s elektronskom glazbom autora Alena Marića.

Voditeljica Galerije Vladimir Bužančić je Vesna Šantak, mag.art.


Otvaranje izložbe održat će se 12. veljače u 20 sati u centru za kulturu Novi Zagreb, radovi će biti izloženi u Galeriji Vladimir Bužančić (Trg Narodne zaštite 2, Remetinec), a izložba je otvorena do 1. ožujka.


 

Be social

Komentari