Istaknuto
10.05.2022.

Vrijeme čitanja: 13 minute Zakoračili smo u tjedan Eurosonga. Prvo polufinale održava se već večeras, drugo u četvrtak, a veliko finale je zakazano za subotu. Naše ljubiteljice Eurosonga, Eva i Helena, poslušale su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvale svoje dojmove.

28.04.2022.

Vrijeme čitanja: 5 minute Uoči nuklearnog rata zatvaramo Ziherung sezonu jednim hefty masnjakom kojeg čine albumi izašli u studenom i prosincu prošle godine, a u roster je uguran i poneki propušteni album kroz godinu.

Izvedbene umjetnosti

Komedija nobelovca Darija Foa “Pituri nemaju sjećanja” premijerno u Talijanskoj drami HNK Zajca

15.03.2019. Ziher.hrFoto: HNK Zajc
Vrijeme čitanja: 2 minute

Punokrvna komedija nobelovca Darija Foa “Gli imbianchini non hanno ricordi” / “Pituri nemaju sjećanja” u režiji Marija Kovača i izvedbi ansambla Talijanske drame premijerno će na sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca biti izvedena u subotu, 16. ožujka u 19:30. Intrigantna jednočinka donosi priču o probisvjetima koji se udovici, vlasnici jedne javne kuće, predstavljaju kao profesionalni soboslikari te se sasvim slučajno nađu usred njezinih sumnjivih radnji. Glumačku postavu čine Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Leonora Surian Popov, Andrea Tich i Sabina Salamon, a u predstavi sudjeluju i članovi baletnog ansambla.

Intendant Marin Blažević na konferenciji za novinare kazao je kako nije tajna da je Talijanska drama trenutno vjerojatno u najtežem razdoblju svoje povijesti. “Premijeru produciramo bez potpisanog ugovora o financiranju s Vladom Republike Italije za 2018. i 2019. Ali i u ovo teško doba odlučili smo publiku dočekati u ružičastoj scenografiji. Mario Kovač na situaciju reagira ružičastim pogledom i nadamo se da će Talijansku dramu ispratiti u ružičastu budućnost, a ne u prošlost. Vjerujem da će ova predstava razveseliti i talijansku i ‘netalijansku’ publiku, ne samo zbog titlova na hrvatskom jeziku, već i zbog činjenice da publika traži komediju”, rekao je intendant riječkog Kazališta.

I u tragediji i u drami uvijek se nešto može vješto zamaskirati, a u komediji toga nema – ako u komediji nema smijeha publike, negdje se pogriješilo. Tijekom rada bilo je puno smijeha i moram reći da se komedije nije zaželjela samo publika, već i glumci. Nama je tekst poslužio kao inspiracija za poigravanje i s fizičkim teatrom, slapstickom, verbalnim doskočicama, klaunerijom te srodnim zapostavljenim kazališnim žanrovima u čemu smo uistinu uživali. Dapače, ako publika bude uživala u predstavi makar upola koliko smo mi uživali na probama, onda smo napravili dobru stvar. Zbog hrvatskog prijevoda, ali i puno neverbalnog materijala, gegova i skečeva, zasigurno će se zabaviti i ‘netalijanska’ publika”, kazao je redatelj Mario Kovač.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Davor Prah, glazbu Tomislav Babić, koreografiju Branko Banković, a oblikovanje svjetla Alen Marin. Reprizne izvedbe na rasporedu su 18. i 19. ožujka.

(Visited 126 times, 1 visits today)

Komentari