Glazba

Deset indie pjesama za ljeto

foto: digitalglobalization.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: digitalglobalization.com
foto: digitalglobalization.com

Oduvijek smo željeli stvoriti svoj savršeni mix za ljeto, kojeg ćemo moći slušati bilo u autu, u stanu, na plaži ili nekome drugome mjestu. Dok većina na spomen ljetnih pjesama spominje Beach Boyse, The Byrdse ili neki drugi kalifornijski sastav, postoji mnogo drugih, često zanemarenih pjesama o ljetu. Ovom ljestvicom nastojat ćemo prikazati deset manje poznatih indie pjesma, koje u sebi sadrže karakteristike, ritmove i teme ljeta, kako bi vam lakše nakon napornih ispita, posla ili bilo čega drugoga omogućili vrijeme za opuštanje.

10. The Drums – Let’s Go Surfing (album: The Drums -2010.)

Brooklynska četvorka u ljeto 2010. dospjela je u središte zanimanja indie rock scene sa ovom vrlo zaraznom pjesmom o surfanju, ljenčarenju i bijelim kućama. Beach Boys riff i zviždanje u pozadini daje dodatan ljetni ugođaj ovoj stvari, pozivajući da se pridružimo u ”jahanju valova”.

9. Wavves – King Of The Beach (album: King Of The Beach – 2010.)

Nathan Williams, vođa grupe Wavves, poznat je kao San Diegovski kralj ”hipstera”, ali je sa ovom pjesmom nakratko postao samoprozvani kralj plaža zapadnog dijela SAD-a. U kratkoj i iznimno dinamičnoj pjesmi, Nathan iznosi sve najvažnije činjenice koje su potrebne da se postane kralj plaža s one strane Atlantskog oceana.

 

8. The Walkmen – Angela Surf City (album: Lisbon – 2010.)

Dinamična i na momente melankolična pjesma, Angela Surf City, priča je o ljetnoj ljubavi, ljetnoj nostalgiji i nekom boljem vremenu. Iznimnim ritmom pjesma osvaja svakog slušatelja te dosta agresivan vokal dodatno prikazuje sve čari ove vrlo dojmljive ljetne pjesme.

7. The Vaccines – We’re Happening (album: single B-strana Post Break-up Sexa 2011.)

Londonska četvroka sa Ramoneskim štihom poziva ritmove ljeta da konačno dođu u Britaniju. Brza, dinamična i kratka pjesma, zabavnim refrenom i ljetnih prizvukom gitara dočarava nam sav smisao ljeta, ljeto kao zabavno, toplo i dinamično razdoblje.

6. Splashh – Vacation (Single 2012.)

U često promjenjivoj i nepredvidivoj londonskoj glazbenoj sceni, pojavio se novi sastav Splashh, koji nastoji pomoću zvuka nadahnutog Pixiesima pronaći svoje mjesto pod suncem, te se s pjesmom Vacation nadaju većem iskoraku na indie rock sceni. Vacation je primjer mračne, donekle psihodelične ljetne pjesme, koja ukazuje na to da nije svaki ljetni odmor uvijek savršen, ali da je svakome potrebno koji put ići na odmor. Pjevač doslovce vrišti kako mu je potreban odmor, shvaćamo ga i nama je, također potreban od manifestacije EU.

5. Django Django – Life’s a Beach (album: Django Django – 2012.)

Neobična ljetna stvar, koja kombinira afričke beatove sa škotskim indie rockom, te je krajnji rezultat jedna od najzaraznih ljetnih pjesama laganijeg tempa. Dvosmisleni naslov još više upućuje na sve čari ljetnih noći, kao i doživljaja povezanih s navedenim noćima.

4. San Cisco – Awkward (Single iz 2013.)

Pomalo čudno ime za glazbeni sastav, no ovaj mladi indie sastav donosi nam nevjerojatno zaraznu stvar s vrlo lako pamtljivim refrenom (tara ra ra ra ra), a time potiče svakog slušatelja da zaboravi na svakidašnje brige i da jednostavno uz pjesmu počinje plesati. San Cisco je relativno noviji bend i ovo im je prvi veliki hit, koji ima sjajan ”summer feeling” u sebi.

3. Friendly Fires – Jump In The Pool (album: Friendly Fires – 2008.)

Friendly Fires, kojeg smo imali prilike gledati na prošlogodišnjem Terraneu, poznat je po svojim ”plesnim” stvarima i donosi nam ovu ljetnu pjesmu, koja kombinira elektro, tehno, house, indie rock i još nekoliko kombinacija žanra, čime se stvara jedna vrlo zanimljiva ljetna stvar, koja ističe važnost skakanja u bazen (naravno, ako ga imamo), ako nam je vruće ili nam je jednostavno dosadno.

2. Jagwar Ma – The Throw (album: Howling – 2013.)

The Throw djelo je australskog dua, koji je izdao svoj debitantski album ove godine, album koji je prepun ljetnih stvari, ali se upravo ova pjesma posebno izdvaja kao ”najljetnija”. Pjesma je karakteristična po snažnim elektronskim sekvencama pomiješanim sa gitarskim beach zvukom na tragu The Byrds. Osebujan vokal dodatno dočarava ljetni zvuk.

1. Swim Deep – The Sea (Single iz 2013.)

Trenutačno najaktivnija nova glazbena scena u Britaniji dolazi iz grada B-towna (skraćenica za Birmingham), gdje bendovi poput Peacea, Jawsa ili Swim Deepa polagano rade velike korake prema značajnom položaju na engleskoj sceni. Jedan od njih, Swim Deep donosi nostalgiju ljeta sa svojim hitom The Sea, u kojem govore o ljepoti mora (nekako sumnjam da misle na britansko more) i svih popratnih sadržaja vezanih uz plažu, valove čak i surfanje. Zarazni bek vokali stvaraju dojam moderne britanske verzije Beach Boysa, koji jedva čekaju početak ljeta da uzmu svoje daske i da ulove koji val.

Be social

Komentari