Film

Dizalica: Pula Film Festival diže novi filmski program za mlade

Foto: www.facebook.com/PulaFilmFestival
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com/PulaFilmFestival
Foto: www.facebook.com/PulaFilmFestival

Hrvatski filmski festivali brižljivo vode računa i o svojim mlađim gledateljima. Nemojte misliti da su ta višednevna događanja ustvari okupljalište pretencioznih staraca koji mlate praznu slamu i govore komplicirane riječi o filmovima koji djeluju neshvatljivo poput trigonometrije. Motovunski filmski festival pripremio je poseban program za mlade Buzz@teen, a Pulski filmski festival ne zaostaje sa svojom Dizalicom. Motovun i Pula su se čak i udružili te zajedničkim snagama organizirali i prijave za mlade za sudjelovanje u Žiriju mladih filmofila. Osam će odabranih kandidata biti zaduženo za gledanje hrvatskih, međunarodnih i kratkometražnih filmova na Pulskom filmskom festivalu, komentiranje i ocjenjivanje viđenih ostvarenja, sudjelovanje u anketama, diskusijama i razgovorima s autorima filmova, pisanje recenzija i blogova, a nakon Pulskog filmskog festivala odabrani kandidati odlaze na Motovun Film Festival gdje ih čekaju ista ili slična zaduženja. Bogato i ispunjeno filmsko ljeto, a sve to u srcu Istre.

Dizalica je novi program Pulskog filmskog festivala namijenjen za mladež u dobi od 16 do 21 godine. Sukladno uzrastu, filmovi su birani s obzirom na njihovu kvalitetu, ali i tematiku kojom se bave, a redom su to priče o problemima odrastanja. Novost ovog programa je i otkrivanje i uvođenje nove pulske festivalske lokacije, galeriju Sveta Srca. Na programu Dizalice moći ćete pogledati pet filmova iz različitih dijelova svijeta od kojih je svaki poseban na svoj jedinstven način.

Foto: www.facebook.com/PulaFilmFestival
Foto: www.facebook.com/PulaFilmFestival

Australska drama Galore na programu je u ponedjeljak, 21. srpnja s početkom u 21 sat, a radnja je smještena u sparno ljeto prije posljednje školske godine Billie i Laure koje dijele sve svoje tajne osim Billine najveće tajne – ludo je zaljubljena u Laurina dečka Dannyja i s njim spava. Kada Billina mama socijalna radnica preuzme brigu o Isaacu, problematičnom tinejdžeru koji nastoji vratiti svoj život u normalu, narušit će se delikatna ravnoteža između života troje prijatelja.

Njemački triler Samo ni za čije oči zakazan je da dan kasnije u 22 sata. Režiju potpisuje Tali Barde, a film prati mladića Sama koji, umjesto da gleda kroz prozor u dvorište, Sam pomoću svojega računala uhodi svoje prijatelje iz razreda hakirajući njihove internetske kamere. No jednoga dana svjedoči neobičnom događaju vezanom za novoga učenika Aarona, što ga navodi na zaključak da je na tragu ubojstva.

Srijeda je rezervirana za švicarski romantični film Sjedeći pokraj Zoe koji je režirala Ivana Lalović i u pitanju je njezin dugometražni prvijenac. Film tematizira odnos dvije najbolje prijateljice Asal i Zoe koje provode posljednje zajedničko ljeto prije početka stvarnoga života. Asal samo želi imati dečka, a Zoe sanja o tome da postane šminkerica. No stvarnost je drukčija: Zoe mora provesti ljeto radeći u trgovini, a Asal na jesen kreće u srednju školu. Ubrzo postavljaju cilj koji moraju ostvariti tijekom ljetnih praznika: Asal mora izgubiti nevinost i postati žena.

Švedska dramedija (drama/komedija) Mi smo najbolje o kojoj smo vam već pisali u sklopu Indie srijede, našla se na programu Dizalice u četvrtak 24. srpnja u 22 sata. Redatelj Lukas Moodysson donosi priču o Bobo, Klari i Hedvig, tri trinaestogodišnje djevojke – hrabre, jake, slabe, zbunjene, čudne. One se od ranog djetinjstva moraju se brinuti za sebe. Primjerice, pripremaju riblje štapiće za večeru dok se majka opija u lokalnom kafiću. A zatim pokreću vlastiti punk bend bez ijednog instrumenta i bez obzira na to što im svi govore da je punk mrtav.

Komedija Zagrljaj kučke će u petak zatvoriti program Dizalice i to pravim ljetnim filmom i pričom o neobičnom prijateljstvu: bistra i popularna Kristin veseli se odlasku iz svoga gradića u New York, grad njezinih snova. Dogovorila se s lokalnim novinama da će objavljivati članke o svojim doživljajima. Međutim, maturalna zabava pođe po zlu i Kristin propusti let. Nađe se u kući usred ničega s neobičnom djevojkom Andreom. Zajedno započinju virtualnu pustolovinu New Yorkom o kojoj svi čitaju u novinama, a zatim stvarnost pokuca na vrata.

Filmsko ljeto je pred vama, iskoristite ga ljudi!

Be social

Komentari