nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Knjige

Dobit ćemo Muzej hrvatske književnosti!

muzej književnosti
Foto: Alex Block / Unsplash (ilustracija)
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Oduvijek imam dojam da Hrvatska ne iskorištava svoje književne potencijale kao ostale zemlje Europe i svijeta. Memorijalne kuće, muzeji pisaca, turističke rute… Imamo mi svega toga pomalo, ali opet nedovoljno u odnosu na potencijal koji to polje nudi. Zato me je neki dan razveselila vijest da se, čini se, u Zagrebu otvara Muzej hrvatske književnosti.

Objavio je to Večernji list, a Muzej bi se trebao nalaziti u palači u Opatičkoj 18. Inicijator osnivanja je Tomislav Sabljak, koji je donedavno bio voditelj Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU. Sabljak tako kaže da je godinama bio okružen vrijednom baštinom i poželio ju je podijeliti s ljudima pa je inicijativa za osnivanje Muzeja hrvatske književnosti bila logičan potez. Osnivač je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, na čijoj se adresi danas i nalazi veliki dio izložaka budućeg muzeja. U zbirci se nalaze osobni predmeti pisaca, njihovi portreti i skulpture, stvari kao što su putni kovčeg A.G. Matoša i njegove razglednice iz Pariza, naočale Vladimira Nazora, 118 pisama Ive Andrića Zdenki Marković, rukopisni autograf Ujevićeve pjesme „Pobratimstvo lica u svemiru” i još mnogo toga.

Mnogi gradovi u svijetu imaju muzeje nacionalne književnosti i velika je šteta da Zagreb kao metropola to nema. Imamo bogatu književnu ostavštinu i beskrajno mnogo mogućnosti da je približimo, kako narodu, tako i stranim posjetiteljima. Osobno sam već godinama razmišljala o tome kako bi bilo divno imati više memorijalnih kuća, više načina približavanja književnosti ljudima i jako me veseli ova inicijativa. Ostaje nam da čekamo i vidimo kako će se situacija razvijati u nadi da ćemo što prije uživati u našoj književnoj baštini.

Be social

Komentari