nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

Knjige

Dobit ćemo Muzej hrvatske književnosti!

muzej književnosti
Foto: Alex Block / Unsplash (ilustracija)
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Oduvijek imam dojam da Hrvatska ne iskorištava svoje književne potencijale kao ostale zemlje Europe i svijeta. Memorijalne kuće, muzeji pisaca, turističke rute… Imamo mi svega toga pomalo, ali opet nedovoljno u odnosu na potencijal koji to polje nudi. Zato me je neki dan razveselila vijest da se, čini se, u Zagrebu otvara Muzej hrvatske književnosti.

Objavio je to Večernji list, a Muzej bi se trebao nalaziti u palači u Opatičkoj 18. Inicijator osnivanja je Tomislav Sabljak, koji je donedavno bio voditelj Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU. Sabljak tako kaže da je godinama bio okružen vrijednom baštinom i poželio ju je podijeliti s ljudima pa je inicijativa za osnivanje Muzeja hrvatske književnosti bila logičan potez. Osnivač je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, na čijoj se adresi danas i nalazi veliki dio izložaka budućeg muzeja. U zbirci se nalaze osobni predmeti pisaca, njihovi portreti i skulpture, stvari kao što su putni kovčeg A.G. Matoša i njegove razglednice iz Pariza, naočale Vladimira Nazora, 118 pisama Ive Andrića Zdenki Marković, rukopisni autograf Ujevićeve pjesme „Pobratimstvo lica u svemiru” i još mnogo toga.

Mnogi gradovi u svijetu imaju muzeje nacionalne književnosti i velika je šteta da Zagreb kao metropola to nema. Imamo bogatu književnu ostavštinu i beskrajno mnogo mogućnosti da je približimo, kako narodu, tako i stranim posjetiteljima. Osobno sam već godinama razmišljala o tome kako bi bilo divno imati više memorijalnih kuća, više načina približavanja književnosti ljudima i jako me veseli ova inicijativa. Ostaje nam da čekamo i vidimo kako će se situacija razvijati u nadi da ćemo što prije uživati u našoj književnoj baštini.

(Visited 295 times, 1 visits today)
Be social

Komentari