Film

Dobitnik Zlatnog Marka Aurelija premijerno u Rijeci

FOTO: havc.hr/tir
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
FOTO: havc.hr/tir
FOTO: havc.hr/tir

U Art-kinu u Rijeci večeras se s početkom u 20 sati održava svečana premijera dokumentarno-igranog filma TIR redatelja i scenarista Alberta Fasula. Film je nastao u talijansko-hrvatskoj koprodukciji i dobitnik je glavne nagrade Međunarodnog filmskog festivala u Rimu – Zlatnog Marka Aurelija.

Naslov filma odnosi se na standardnu međunarodnu oznaku transportnih kamiona, a riječ je o dugometražnom dokumentarno-igranom hibridu čija radnja prati pedesetogodišnjeg Branka, nastavnika iz Rijeke koji se zbog teških životnih prilika odluči zaposliti kao vozač kamiona kod jednog talijanskog autoprijevoznika. Od 30 dana u mjesecu on 25 njih provodi na cesti, u novoj situaciji on se mora suočiti s prazninom nastalom zbog osamljenosti, stresa, dosade i otuđenja od obitelji zbog koje je upravo, u namjeri da ih zbrine, i prihvatio posao.

Branka tumači slovenski glumac Branko Završan, a među ostalim protagonistima pojavljuju se stvarni vozač kamiona iz Rijeke Marijan Šestak i slovenska glumica Lučka Počkaj. Riječkoj premijeri nazočit će redatelj Alberto Fasulo, jedan od glavnih protagonista filma Marijan Šestak, producentica Irena Marković te predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra koji je i sufinancirao film.

Nakon premijere, film TIR moći će se pogledati na redovnom repertoaru riječkog Art-kina.

 

Be social

Komentari