Film

Dodijeljena nagrada najboljem hrvatskom dokumentarnom filmu 2018. godine

dokumentarni film
Foto: press dokumentarni.net
Vrijeme čitanja: 2 minute

U zagrebačkom Dokukinu KIC 23. veljače dodijeljena je Nagrada za najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine po izboru portala Dokumentarni.net.

Nakon Dum spiro spera (Factum, 2017.) Pere Kvesića i Oni samo dolaze i odlaze (Hrvatski filmski savez, 2017.), uredništvo portala (Višnja Vukašinović, Iva Rosandić i Hrvoje Krstičević) naj-domaćim dokumentarcem protekle godine proglasilo je film Majči (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) redatelja Josipa Lukića, koji je uz spomenutu dobio i nagradu glavnog urednika Hrvoja Krstičevića.

Godina dobrih dokumentaraca

Dokumentarni film Majči donosi nesvakidašnje iskren razgovor autora i njegove majke Dragice, a nastao je u sklopu kolegija filmske režije (Portretni dokumentarni film) Akademije filmske umjetnosti u Zagrebu. Pobjedniku je pripala unikatna umjetnička skulptura, djelo likovne umjetnice Hristine Rizzitelli.

– Nagradu za najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine po izboru portala Dokumentarni.net dodjeljujemo filmu Majči koji je na velika vrata u domaću kinematografiju uveo beskompromisnu bliskost, pokazavši kako je susret roditelja i djeteta autentičan upravo onda kada se događa van svih društvenih i filmskih konvencija. Redatelj filma Josip Lukić odvažno je testirao granice ljudskog i filmskog jezika, koje je rezultiralo vatrometom emocija i značenja – pročitala je obrazloženje nagrade filmska kritičarka i članica redakcija Višnja Vukašinović.

Panel diskusija

– Imponira mi ova nagrada, jer ako išta znamo raditi u Hrvatskoj, znamo raditi dobre dokumentarne filmove. Bilo je i ove godine dobrih dokumentaraca, bit će i idućih. Najveća mi je želja i nada da će netko za trideset-četrdeset godina kopajući po starim CD-ima ili vimeo kanalima, pronaći naše filmove i reći: ‘Ovdje se radilo nešto dobro!’ S nama večeras nije moj snimatelj Marinko Marinkić, kojem sam već vjerojatno dosadio. On je zaslužan za barem 30-40 posto filma, jer je osim odlične fotografije, za vrijeme snimanja smirivao mene i majku. Zahvalio bih profesorima Goranu Deviću i Zvonimiru Juriću na ljudskoj i logističkoj potpori u proteklih godinu dana te Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu za promociju filma – rekao je Lukić.

Nakon svečane dodjele i projekcije filma, moderatorica Višnja Vukašinović u opuštenoj atmosferi porazgovarala je na malom panelu s dokumentaristima koji su obilježili prošlogodišnju domaću nefikcijsku godinu: Goranom Devićem, Nebojšom Slijepčevićem, Sunčicom Anom Veldić, Lovrom Mrđenom, Nikolinom Bogdanović, Ivanom Ramljakom, Jadrankom Cicvarić Šiftar, Arsenom Oremovićem i Josipom Lukićem.

Be social

Komentari