Film

Dokukutak: Emotivan portret umjetnika u mladosti (“I am Heath Ledger”, A. Buitenhuis i D. Murray)

Foto: elenavita.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nedavno je na Tribeca Film Festivalu prikazan novi dokumentarac čiji je glavni predmet promatranja slavni australski glumac Heath Ledger. Film je skupio nekolicinu Ledgerovih bliskih prijatelja, suradnika i članova obitelji koji su zajedničkim snagama ispričali priču o životu prerano preminulog glumca, a ukomponirani su i njegovi vlastiti video uradci – dokumentarac započinje krupnim planom samog glumca i on nas poziva da odemo s njim u pustolovinu. Rezultat je intiman, emotivan i pomalo idealiziran portret voljenog australskog glumca.

I dreamed a dream

Heath Ledger rođen je u australskom gradu Perthu 1979. godine i, prema članovima njegove obitelji, odmalena je pokazivao interes za glumu, gledajući stariju sestru u predstavama, a onda i sam sudjelujući u školskim predstavama. Njegov otac kaže da je Heath vrlo rano odlučio da će postati filmski glumac. Sa 17 godina napušta školu te s najboljim prijateljem Trevorom DiCarlom, koji je jedan od bliskih prijatelja intervjuiranih u ovom dokumentarcu, odlazi u Sydney i dobiva nekoliko uloga u australskim filmovima i TV serijama.

Krajem 90-ih odlazi u Los Angeles, a 1999. dobiva ulogu Patricka u 10 Things I Hate About You, što mu je prva holivudska uloga. Nakon toga je glumio uz još jednog velikog Australca Mela Gibsona (The Patriot) i uz Billyja Boba Thortona (Monster’s Ball). Kada je dobio vodeću ulogu u filmu A Knight’s Tale 2001. godine, Heath je katapultiran u holivudske visine i prvi se put ozbiljnije susreće s vlastitom slavom, što se kasnije pokaže kao problematično. Nakon toga samo počinje nizati zapažene i sve kompleksnije uloge, krenuvši od uloge Ennisa Del Mara u Brokeback Mountain, za koju je zaradio nominaciju za Oscara, pa u konačnici sve do uloge Jokera u The Dark Knight, za koju je posthumno i dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca.

                     

Uvijek u pokretu

Film je čitavo vrijeme usredotočen na Heathov život i rad te se kreće kronološki i prikazuje kada i kako je Heath koga upoznao te dobio koju ulogu. Članovi obitelji, prijatelji i suradnici prepričavaju kako je Heath živio i radio, a nadopunjavaju ih inserti iz filmova u kojima je Heath glumio, prikazane su fotografije iz djetinjstva, ali ono što je možda najzanimljivije, naročito fanovima, jesu Heathovi kućni uradci i fotografije. Oni filmu daju intimnu atmosferu i glumca stavljaju među nas smrtnike, no istovremeno ga prikazujući kao izuzetnog umjetnika.

Heath je opisan kao veliki ljubitelj umjetnosti, uvijek s kamerom u ruci i uvijek u pokretu. Nerijetko je bio slučaj da je zvao svog agenta ili prijatelje u gluho doba noći kako bi im izložio neku svoju ideju. Imao je nevjerojatnu energiju i bio predan svom radu, širio je veselje, bio zabavan i često nasmijan, ali i od velike pomoći mladim australskim glumcima koji su dolazili u Ameriku trbuhom za kruhom – osiguravao im je smještaj u svojoj kući, bez obzira nalazio se on u njoj ili je nešto snimao na drugom kraju svijeta.

Ang Lee, redatelj filma Brokeback Mountain, tvrdi da je upravo zbog te svoje energije Heath Ledger i kao sporedni glumac uspijevao biti u središtu pozornosti, a i jedini je glumac kojem je Lee dopustio da pod njegovom palicom proviri iza kamere, uspijevajući iz toga izvući još bolji nastup ispred kamere. Heath je i sam pokazao veliki talent kao redatelj, uvijek s jasnom idejom u glavi i urođenim smislom za redateljski posao te je tako bio u mogućnosti dobiti ono što je želio.

Foto: elenavita.tumblr.com
Ignoriranje teških tema

Kao što je ranije već spomenuto, u filmu su se skupili članovi obitelji i prijatelji, no očita je neprisutnost nekih velikih imena iz Heathova života. Dok se pojavljuju neke Heathove bivše djevojke (primjerice, Naomi Watts), Michelle Williams, s kojom Heath ima kćer Matildu, nije željela sudjelovati u dokumentarcu. U dokumentarcu nema ni Jakea Gyllenhaala, koji je Matildin kum i Heathov bliski prijatelj, no njihova odsutnost nije toliko začudna ili pogubna za ovaj dokumentarac.

Međutim, ono što gledatelji možda žele saznati uz pomoć ovog dokumentarca jest ona tamnija glumčeva strana, koju je više nego jednom pokazao u različitim filmovima i zbog koje je, čini se, patio od nesanice i morao koristiti lijekove, a koji su ga u konačnici i koštali života. Iako se spominje da se Heath borio s nekim demonima, oni nisu definirani dalje od nesanice, upale pluća i prekida s Michelle. Nadalje, Heathova sestra Kate tvrdi kako, usprkos općeprihvaćenom stavu, slavna uloga Jokera nije ubila Heatha. Ipak, očita rupa ispunjena Heathovim problemima zbog kojih nije mogao spavati ostaje neispunjena objašnjenima.

Navodi se i da Heath nije volio slavu, iako je kao mladi glumac u usponu za njom čeznuo, odnosno više je volio proces snimanja filmova od njegova promoviranja, koje zahtjeva intervjue i škljocanje aparata, a to ga je činilo anksioznim. Kao i mnogi od nas pripadnika običnih ljudi, Heath je sumnjao u sebe i zapadao u krize, naročito na početku karijere te bio na rubu odustajanja od gotovo svake uloge koju je dobio (primjerice, sam je prekinuo svoju audiciju za The Patriot, tvrdeći da svima trati vrijeme). Usprkos tome, uspio je uvijek izvući najbolje od sebe te uvjeriti skeptične redatelje da je više od lijepog lica.

Fanovima s ljubavlju

U konačnici, ovaj film ni nije sebi zadao cilj otkriti sve tajne Heatha Ledgera, već prikazuje njegov put kao umjetnika u usponu koji je imao puno toga za pokazati i kako je svojim radom i životom djelovao na ostatak svijeta s kojim je uspio doći u kontakt. Od samog se početka emocionalna nabijenost može gotovo opipati, naročito zbog toga što nas u prvom kadru filma sam Heath veselo pozdravlja i poziva da mu se pridružimo u pustolovini, povećava se prepričavanjem prijatelja i obitelji koji svi odreda s osmijehom na licu i sjajem u očima govore o Heathu te se nastavlja njegovim vlastitim videima i fotografijama pomoću kojih možemo stvoriti intimniju sliku o slavnom holivudskom glumcu.

Emotivnost kulminira na samom kraju kada se svi prisjećaju trenutka saznanja da je njihov Heath napustio ovaj svijet i onda nam u montaži ispunjenoj Heathovim nasmijanim licem i Bon Iverovim Perthom u pozadini ponavljaju što je Heath Ledger njima značio, dajući tako fanovima lijepo zapakiranu emotivnu priču o sretnom, mladom umjetniku koji je volio život i želio ga obogatiti vlastitim kreacijama. Iako pomalo lažno, i dalje zadovoljavajuće.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari