Istaknuto
26.05.2022.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Britanski kultni sastav Depeche Mode iznenada je ostao bez jednog od svojih osnivača.

21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

Glazba

Ziher playlista + komentar: Što možemo očekivati od Dore 2019.?

15.02.2019. Vedran GrizbaherFoto: HRT / direktno.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Tko čeka, taj i dočeka kaže stara poslovica pa smo i mi dočekali i da nam se vrati Dora u onom dobro nam poznatom starom ruhu. Kristalna dvorana bit će zamijenjena Sportskom dvoranom Marino Cvetković koja se također nalazi u Opatiji bajnoj. Nakon devet sušnih godina bez Dore u klasičnom formatom ponovno ćemo imati priliku uživati u vrhunskoj glazbi ili čupati kosu ili pak sumanuto okretati broj našeg favorita. Sutra je dan D u punom smislu riječi kada će mnogi Dora / Eurosong fanovi provesti večer pred ekranima i s najvećim žarom kritizirati i ocjenjivati natjecatelje.

Sve što trebate znati o show programu

Saznali smo da će ovogodišnju Doru otvoriti prošlogodišnja predstavnica Franka uz pratnju plesača i malo drugačijom verzijom pjesme Crazy, s kojom nas je lani predstavljala na Euroviziji, i dviju drugih svojih uspješnica. U sklopu show programa nastupit će i Vanna, koja nas je 2001. i sama uspješno predstavljala na Pjesmi Eurovizije sa skladbom Strings of My Heart. Nastupit će i zanimljiv udaraljkaški sastav Sudar Percussion sa skladbom Stardust Jean-Michela Jarrea i Armina van Buurena.

Nakon što poslušamo i pogledamo nastupe svih 16 natjecatelja, pred publiku će izaći i mlada pjevačica Mia Negovetić te jedan od pjevača A strane, naš jedini pobjednik Dječjeg Eurosonga, Dino Jelusić, koji će zajedno izvesti medley Dorinih uspješnica u aranžmanu Olje Dešića. To bi mogao biti vrhunac večeri neovisno o tome kakve pjesme nam u natjecateljskom dijelu budu predstavljene.

A sad malo o natjecateljima

S obzirom na to da se ne radi o imenima koja često srećemo na vrhovima domaćih lista (barem ne onih koje bismo smatrali relevantnima), potrudio sam se prostalkati ih za vas.

Krenimo od imena koja su nam ipak nešto poznatija (niže složeni poredak nije jednak redoslijedu nastupanja):

1) Luka Nižetić sa skladbom Brutalero vjerojatno je najjače ime ove Dore. Pjesme ćemo premijerno čuti tek na samoj Dori tako da možemo nagađati da je riječ o nekoj inačici Despacita, a možda se i varam. Hoće li u svom novom proljeću uspjeti dogurati do pobjede ili će ga opet neki vukovi zaustaviti u tom naumu?


2) Domenica je jedna od dvije Huljićeve uzdanice. Stari lisac je sa svojom boljom polovicom sklepao neki pjesmuljak, te nas živo zanima koja se poruka krije iza naslova Indigo.


3) Lidija Bačić Lille započinje val pjevača koji su potekli iz nekog talent showa, ranih dana saznali smo za nju u Turbo Limač showu, a s vokalno plesno skupinom Perle natjecala se čak i na Dori dva puta, ali neuspješno. Nadam se da će iskoristiti talent kojim je umalo postala Hrvatski idol, a kojeg je zakamuflirala jeftinim tekstovima i pratećim outfitima za široke mase. Đurđević je imao svoje prste u pjesmi pa je vjerojatno o nekoj veselici riječ.


4) Lea Mijatović nam je možda najpoznatija kao pjevačica Teške industrije s kojom je i nastupila na Dori 2010, a neki će se možda sjetiti i onog legendarnog videa audicije za pjevačicu Magazina.


5) Ema Gagro mi ulijeva najviše povjerenja što se tiče kvalitete pjesme koju potpisuju skandinavski autori. Hoće li to i hrvatsko uho prepoznati i nagraditi visokim ocjenama, to ćemo još vidjeti. Inače Emu smo upoznali na hrvatskoj inačici The Voice-a, a iza toga je i izbacila nekoliko zanimljivih singlova poput Trebaš mi i Osjećam te (topla preporuka).


6) Kad smo već na prvoj sezoni The Voice-a onda je tu i Jure Brkljača kojeg poznajemo po izvedbama hrvatskih klasika, posebice Olivera Dragojevića. Ne postojim kad nisi tu je najvjerojatnije jedna romantična pjesma dalmatinskog melosa.


7) I nakon što nas je Jure uspavao mogli bismo se razbuditi uz Manntru, umaški rock-metal bend s prizvucima etna koji će pjevati pjesmu na engleskom jeziku In the shadows.


8) Zadržimo se još malo u regije Istre i Kvarnera uz Elis Lovrić, glumice, pjevačice i pjesnikinje. Od nje možemo definitivno očekivati neku nekonvencionalnu pjesmu dosljednu njezinom opusu.9) Iako smo se prije samo dvije godine predstavili s Jacquesovom polu-operom, i ove godine dali smo šansu da 4 tenora pokušaju zasjeniti Jacquesa. Osobno mislim da to trenutno ne prolazi, ali se očito ove godine raznolikost na Dori izuzetno cijeni pa neka i njih. U međuvremenu su dečki otkazali svoj nastup zbog nepredviđenih obaveza pa je njihovo mjesto zauzela Kim Verson pjesmom Nisam to što žele.


10) Gelato sisters, odnosno sestre Parmać i za potrebe benda usvojena sestrica Romana predstavit će se pjesmom Back to the swing. Ovdje je riječ o svojevrsnom hrvatskom pokušaju Postmodern Jukebox-a. Manje ili više uspješnom – to ostavljam vama na sud. Inače se baziraju na swing, jazz i soul glazbi, a stilski je to prepoznatljivi pin-up. Nedi Parmać je pozornica Eurosonga već dobro poznata, a nama je od onog nastupa za BiH ipak draži onaj Lako je sve što se na kraju ipak nije pokazalo tako lako.


11) Jelena Bosančić mi je najveća enigma jer na YouTube-u nisam našao niti jedan video gdje pjeva, a navodno je otvorila školu pjevanja. Neki će je sjetiti iz Farme, ali meni ni to ništa ne znači u životu.


12) Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić također nekadašnje uzdanice talent show-a ujedinili su snage i pripremili vrlo vjerojatno neku baladu.


13) Beta Sudar vokalno je očarala čak i najzahtjevniju članicu žirija Supertalenta Martinu Tomčić, ali poslije toga ju nismo baš sretali. Za pretpostaviti je da je ovdje riječ o nekom pop-u potencijalno i nelošem.


14) Bernarda Bruno mogla bi nam donijeti puno bodova iz Njemačke gdje je bila zvijezda tamošnjeg The Voice-a. Teško je dokučiti što bi nam mogla pripremiti, ali njezin vokal će definitivno tu učiniti razliku. Ova slijepa pjevačica ruši sve stereotipe. Vokalno me izuzetno podsjeća na Eurosong pobjednicu Ukrajinku Jamalu.


15) Lorena Bućan je još jedan vokal koji je ima utakmice u nogama na pozornicama talent show-ova (Supertalent i Zvijezde), ali u kojem smjeru će nastaviti vlastitu karijeru, na odgovor ćemo ipak malo pričekati. Za početak se odlučila za Tončija ili on za nju. Tonči će pokušati opet biblijskim motivima zaslužiti svoj odlazak u Izrael kao što mu je to već jednom pošlo za rukom s Doris Dragović.


16) Za kraj sam ostavio još jednu Zvijezdu Roka Blaževića za čiju se pjesmu pobrinuo Jacques. Šuška se da bi mogao biti među favoritima što i ne čudi s obzirom na vokalne sposobnosti, a i trenutnu popularnost zadobivenu u show-u.


U kategoriji zamjena bilo je dosta promjena. Nakon odustajanja Tonke iz Pavela kao prve rezerve te 4 tenora kao sudionika Dore 2019., prva i druga rezerva su postali Patricia Gašarini i Eni & Vjeko. Ni to nije zaživjelo kao finalno stanje pa ako se netko ipak ponovno predomisli oko nastupa na Dori, u niskom startu čekaju  Igor Delač i Patricia Gašarini.

Ovo će biti definitivno zanimljiva i raznolika Dora, a sviđa mi se i faktor iznenađenja jer pjesme ne bismo trebali čuti do same večeri finala. Očekivao sam još neka imena među finalistima poput Damira Kedže, Zsa Zse, Lu Jakelić, Nele, Matije Cveka i slično, ali vjerojatno će se ohrabriti sljedeće godine ako ova Dora bude imalo nalik onima koje pamtimo. Kako bismo svi zajedno malo osvježili pamćenje, napravili smo vam playlistu koja sadržava sve dosadašnje pobjedničke nastupe Dore – izbora hrvatske pjesme za Pjesmu Eurovizije.

(Visited 639 times, 1 visits today)

Komentari