Film

Komentar – Posljednji pozdrav Downton Abbeyju

Foto: facebook.com/DowntonAbbey
Vrijeme čitanja: 3 minute

Vjerovali ili ne, došao je i taj dan – posljednja epizoda Downton Abbeyja emitirana je u Velikoj Britaniji na Božić. U tradiciji britanske televizije, završetak svake sezone obilježen je specijalnom božićnom epizodom, a to je bio slučaj i s posljednjom sezonom, koja je završila sretno za gotovo sve likove koje smo pratili kroz šest sezona. Downton Abbey jedna je od najuspješnijih britanskih serija svih vremena, ušla je u Guinessovu knjigu rekorda, i proglašena najboljom britanskom kostimiranom dramom nakon serije Brideshead Revisted iz osamdesetih godina. Što god mislili o ovoj seriji, koja je postupno gubila na kvaliteti kroz šest sezona, vjerujem da je nakon posljednje epizode ikad (koja ipak ostavlja mogućnosti za daljnje zaplete) zaslužila i svojevrsno pozdravno slovo. Barem od mene, koji sam šest godina vjerno pratio sve zgode i nezgode vlasnika mirnog imanja u Yorkshireu i njihove posluge.

Vratimo se na početak – Downton Abbey počeo se emitirati u rujnu 2010. godine, a priča o aristokratskoj obitelji koja živi na imanju u Yorkshireu ubrzo je postala hit i u Britaniji, koja svakih nekoliko godina gleda jednu prosječnu kostimiranu dramsku seriju, ali i u Americi. Za scenarij je odgovoran Julian Fellowes, poznatiji u britanskim medijima kao Uncle Julian, kontroverzni plemić i član gornjeg doma britanskog parlamenta, a koji je Oscara osvojio za izvrstan Gosford ParkDownton je prvotno i zamišljen kao spin-off Gosford Parka, ali je Fellowes shvatio da ima veći potencijal.

downton2
Foto: facebook.com/DowntonAbbey

Uncle Julian, iskusni lisac u svijetu showbusinessa, okupio je izvrsnu glumačku postavu, čiji je najjači adut ipak bila i ostala legenda britanskog glumišta, Maggie Smith u ulozi Lady Grantham. Iako je izjavila da nikad nije pogledala niti jednu epizodu serije, svakako će biti upamćena po nezaboravnim ciničnim izjavama. Ostatak ekipe (Michelle Dockery, Penelope Wilton, Jim Carter, Hugh Bonneville, Laura Carmichael i mnogi drugi) također su odradili odličan posao, a zapravo prilično jednostavan zaplet obogaćen je svim uzusima ponašanja u jednoj aristokratskoj obitelji, njihovom spremnošću ili nespremnošću da se prilagode društvenim promjenima – jedna od kćerki grofa Granthama tako se udala za njihovog vozača, a manjih presedana ostvaren je čitav niz.

Na neobičan način, za članove obitelji Crawley počinjete brinuti kao za članove vlastite obitelji, i suosjećati s njihovim često vrlo banalnim životnim problemima. Dok veći dio svijeta jedva preživljava, u Downtonu se raspravlja o tome što obući na pojedina primanja, kako preživjeti sa sve manje posluge i kao i u kultnoj britanskoj seriji Upstairs, Downstairs i u Downtonu su ravnopravno zastupljeni i sluge i obitelj, a posebno zanimljivo postaje kad se spletke jednih isprepliću sa spletkama drugih. Ako čeznete za životom u nekom drugom vremenu kao junaci Allenovog filma Midnight in Paris, i ako su to prva desetljeća dvadesetog stoljeća, Downton Abbey serija je za vas – iako znate da vjerojatno nikad nećete živjeti tako, ponekad vrijedi maštati.

downton3
Foto: facebook.com/DowntonAbbey

U desetljeće i pol, koliko traje radnja Downtona, povijest obitelji Crawley često se ispreplitala s važnim povijesnim događajima – prva sezona počinje dolaskom vijesti o potonuću Titanica i nasljednika grofovske titule, druga sezona je vezana uz Prvi svjetski rat, u kojem novi nasljednik imanja biva teško ranjen, osamostaljenje Irske, parlamentarne izbore 1923. koji su donijeli i prvog laburističkog premijera, ali i puč koji je Hitler organizirao u Münchenu iste te 1923. godine. Downton je do tančine pazio i na autentičnost i povijesnu ispravnost svega što možete vidjeti u kadru – od kostimografije i scenografije do načina posluživanja hrane i izbora glazbe što je čitavoj seriji dalo dodatnog safta.

Naposljetku, sadržaj posljednje božićne epizode neću vam otkrivati. Bez obzira na to jeste li Downton pratili samo u njegovim (uspješnim) početcima ili ste mu bili (kao manji dio publike) vjerni do samog kraja, pogledajte posljednju epizodu – u njoj je se na neki način još jednom možemo prisjetiti svega zbog čega smo voljeli gledati Downton proteklih godina unatoč svim njegovim manama. Društvene mreže bruje o potencijalnoj filmskoj verziji Downtona ili čak predstavi (čak mjuziklu) na West Endu, koji će lako doživjeti komercijalni uspjeh, budući da je Downton apsolutno obožavan među američkom publikom, ali za mene je kraj Downtona onaj televizijski kraj. Ako tragate za televizijskom lektirom u ove prazničke dane, Downton je idealan kandidat!

Be social

Komentari