Film

TEORIJA VELIKOG PRASKA: Posljednji pozdrav uz veliki emotivni prasak

Foto: facebook.com/TheBigBangTheory/
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovih smo dana svjedočili kraju jednog jako dugog puta. Nakon dvanaest sezona s emitiranjem je završila serija Teorija velikog praska (The Big Bang Theory). I dok su pojedini taj kraj očekivali već par godina (jer samo Grey’s Anatomy može ići u beskonačnost), onim istinskim fanovima koji su svakog tjedna nestrpljivo očekivali novu epizodu, vijest da će se serija završiti nakon dvanaeste sezone došla je jako naglo i šokantno. Jednostavno, nitko nije bio za to spreman. Prvenstveno jer je serija, iako su neke priče već dolazile do svog kraja, imala dosta prostora za barem još dvije-tri sezone.

Vijest o kraju serije pratile su i špekulacije zašto je to tako. Neke od njih bile su i te da Jim Parsons i Kaley Cuoco tražili veće plaće te da im studio nije htio ispuniti zahtjeve. Kako serija ne bi imala smisla bez likova koje njih dvoje igraju jedina logična solucija je bila njeno privođenje kraju. Istinito ili ne, činjenica je da su svi likovi, od originalnih četvero, do sadašnjih sedmero (osmero ako računate i Stuarta) zauzeli značajno mjesto u našim životima. Sigurno je da će njihov odlazak s malih ekrana ostaviti i veliku prazninu za sve obožavatelje serije.

Everyday misfits

Svakoj osobi iole upoznatoj sa serijom The Big Bang Theory jasno je da ona nije bila tek samo obični sitcom. Nakon Prijatelja koji su poharali televizijske ekrane tijekom devedesetih, pa How I Met Your Mother koja je bila svojevrsni klon te serije, oduvijek smo imali sitcome s likovima koji su više-manje bili primjer everyday everyman osoba s tek pokojim izuzetkom. TBBT je za svoje protagoniste uzeo likove koji su tih dana nerijetko prebivali u dječjim serijama, sladunjavim rom-com filmovima te su sveukupno predstavljali comic relief likove ili pak nešto slično tome. Oni su bili asocijalni, povučeni, slabašni, pametni, ali nedovoljno snalažljivi štreberi – oni likovi koje nitko ne zove na partyje, kojima je jednostavnije riješiti neku jednadžbu iz fizike negoli priči djevojci i pozvati je na sastanak.

Foto: facebook.com/TheBigBangTheory/

Ako mislite da pretjerujem, sjetite se da su i Leonard, Raj i Howard bili upravo takvi likovi prvih nekoliko epizoda. The Big Bang Theory nas je tako uveo u svijet osoba koje su mnogi smatrali društvenim čudacima. Serija je uveliko zaslužna što su tzv. geekovi i nerdovi postali takav hit u društvu jer su ljudi (oni koji bijahu takvog mišljenja) spoznali koliko oni u stvari mogu biti zabavni.

Neću reći da su oni sto posto zaslužni, ali imaju određeni postotak i u sve većoj popularizaciji pop-kulture i njenoj infiltraciji u sve pore društva. To sada, s ove distance, zvuči malo prenapuhano, ali prije dvanaest godina i situacija je bila drugačija (Marvel tada još uvijek nije započeo svoj filmski univerzum). Uz njih smo se smijali, zabavljali, otkrivali zanimljive stvari, a s vremena na vrijeme bili bi i educirani uz mnogobrojne Sheldonove trivije iz fizike, kemije, povijesti itd.

Comes with the bang, goes with the bang

The Big Bang Theory je što se tiče same radnje i njenog razvoja imala poprilično standardan šablonu: dečko upozna curu koja će ići tim putem da dečko oženi curu. No, ta radnja ide poprilično sporo jer je u sitcomima glavni element humor. I dok postoji more sitcoma koji upravo na tom polju zakazuju, TBBT je preko humora i dovitljivih, šašavih, likova uspio osvojiti srca gledatelja. Uživali smo gledati Leonarda, Sheldona, Howarda i Raja u njihovim geekovskim opsesijama kao što su stripovi, SF filmovi poput Star Warsa i Star Treka, ali i u trapavim pokušajima da izađu iz svoje komfor zone. Međutim, razvoj likova je ono na čemu se zasnivaju filmsko-serijski narativi, a u sitcomima je nerijetko zasnivanje obitelji konačan stadij tog razvoja.

Upravo tada TBBT kreće silaznom putanjom. Kako su sezone prolazile, likovi su jedan po jedan pronalazili djevojke, a zatim se isto tako jedan po jedan ženili. Ovo, naravno, ne bi predstavljalo problem da su te veze odrađene uspješno. Skoro više od pola serijskog trajanja Leonard je pokušavao osvojiti Penny i kada je na kraju uspio, kada su se vjenčali, to je bilo to. Od tada su oba lika pala ne u drugi, već u treći plan. Postali su osobe koje samo sjede na kauču i dobace tek pokoju šalu. Od odnosa koji je nekoliko sezona nosio radnju, došli smo do odnosa koji je postao skoro pa nebitan. Veliki broj likova s mogućnošću da preuzmu štafetu su jedina stvar koja je koliko toliko održala razinu serije koju je održavala sve do kraja.

Šta će biti nakon Velikog praska?

Međutim, zadnja sezona se teško može prihvatiti zadnjom. Dobar dio iste ide normalnim tokom, s tim da su tek u posljednjih devet epizoda otprilike počeli svoditi račune. Tako je Raj, ni kriv ni dužan, u samo jednoj sezoni morao i pronaći curu i zavoljeti je i odraditi vjenčanje. Upravo ovaj primjer oslikava osjećaj kojim čitava posljednje sezona zrači – užurbanost, sklepanost i nervoza su na svakom koraku. Ipak, The Big Bang Theory radi jednu stvar odlično, a to je kraj. Mnogi su sitcomi završavali solidno, mnogi katastrofalno (kao već spomenuta How I Met Your Mother), ali TBBT je uspio izbjeći taj metak. Neka su pitanja odgovorena, neke su se veze poboljšale i sve to uz veliku dozu emocije koja je nabujalo plavila set serije tijekom njenog jednosatnog finala.

Serija je gotova. Osobno, TBBT je postala velikim dijelom mog života i zbog toga će mi nedostajati. Za one koji prate Young Sheldon, prequel Teorije, serija je obnovljna za novu sezonu, tako da će se još neko vrijeme moći dobivati doza TBBT vibea. Chuck Lorre je stvorio show koji je išao rekordnih dvanaest sezona, show koji se sa sigurnošću može svrstati u ‘Top10’ sitcoma svih vremena.

Do nekog sljedećeg gledanja u nekom drugom formatu – live long and prosperThe Big Bang Theory’.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari