Izvedbene umjetnosti

Drama SNG iz Ljubljane gostuje u Rijeci s hit predstavom “Kralj Ubu”

Foto: Drama SNG Ljubljana
Vrijeme čitanja: 2 minute

Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane gostuje u utorak, 24. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci s predstavom “Kralj Ubu” u režiji Jerneja Lorencija, trenutno najveće slovenske kazališne zvijezde. Predstava podnaslovljena “divlja komedija o zlobi i pohlepi” rađena je prema motivima drame “Kralj Ubu” (Ubu roi) francuskog dramatičara Alfreda Jarryja. Beskrupulozni, pohlepni, a zapravo velika kukavica, tata Ubu, kojega u divljem preuzimanju vlasti ili možda čak okrutnom totalitarnom vladanju potiče njegova žena mama Ubu, parodirana verzija Lady Macbeth, otvara mnoštvo aluzija. Moglo bi se reći kako svako vrijeme ima svojega kralja Ubua.

Skandal koji je 1896. na premijeri “Kralja Ubua” dvadesettrogodišnjeg Alfreda Jarryja podijelio publiku neočekivano je najavio zbivanja u 20., a očito i 21. stoljeću, kako na umjetničkom tako i na društvenom planu. Na planu umjetnosti, “Kralj Ubu” najavio je različite avangardne pokrete koji su porazili tradicionalne oblike – nadrealizam, dadaizam, kao i cijeli teatar apsurda i, kasnije, ludizma. Na društvenom planu najavio je pohlepu i bezobzirna ubojstva. Sve to u obliku obijesne i obješenjačke igre s mnogo crnoga humora bez zadrške.

Foto: Peter Uhan / www.drama.si

Predstava je osvojila niz nagrada: nagradu Mladen Crnobrnja Gumbek za najbolju mušku ulogu na Danima satire Fadila Hadžića (Jernej Šugman), posebno priznanje za autorstvo završnog monologa predstave (Boris Mihalj) na istom festivalu, Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju (Jernej Lorenci) i za najbolje glumačko ostvarenje (Jernej Šugman) na sarajevskom MESS-u, Borštnikovu nagradu za glumu i Borštnikovu nagradu za kolektivnu autorsku ideju integriranja pauze u predstavu na Festivalu Borštnikovo srečanje.

Predstave redatelja Jerneja Lorencija pobjedile su na zadnjih četiri od pet Borštnikovih srečanja, nacionalnog slovenskog kazališnog festivala koji okuplja najbolje naslove u sezoni. Prošle je godine Lorenci samog sebe pobijedio pa je tako najbolja predstava u konačnici bila “Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk”, iako ni “Kralj Ubu” nije prošao nenagrađeno. Dramaturg je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Belinda Radulović, a autor glazbe Branko Rožman. U predstavi igraju Jernej Šugman, Nina Valič, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Klemen Slakonja, Sabina Kogovšek, Vojko Zidar, Boris Mihalj, Gregor Zorca i Žan Perko. Predstava traje 160 minuta s jednom pauzom.

Be social

Komentari