novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

SNG Drama iz Ljubljane gostuje u ZKM-u s predstavama “Razgovor o ljubavi” i “Ali: Strah jede dušu”

Foto: Peter Uhan / drama.si
Vrijeme čitanja: 2 minute

Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih u petak, 6. i nedjelju, 8. prosinca s dvije predstave, “Razgovor o ljubavi” Jerneja Lorencija i “Ali: Strah jede dušu” Rainera Wernera Fassbindera.

Autorski projekt redatelja Jerneja Lorencija “Razgovor o ljubavi” (orig. “Pogovor o ljubezni”) međunarodna je koprodukcija SNG Drame iz Ljubljane i Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja. Ljubav u suštini traži riječi, konstantno i uvijek. A opet, u ljubavnom jeziku nesporazumi su najčešća pojava. Kada govorimo jezikom ljubavi čini nam se da se obraćamo drugome, a gotovo uvijek govorimo sebi: osoba preko puta samo je odraz naših riječi, služi nam da sebe bolje čujemo i osjećamo. Stoga, u osnovi mi rijetko kada govorimo jezikom ljubavi.

Predstava je nastala u sklopu međunarodnog projekta Interreg te u njoj nastupaju glumci iz četiri zemlje: doajen slovenskog glumišta, dobitnik prestižnog Borštnikovog prstena Janez Škof te Maruša Majer; iz Crne Gore glazbenica Zvezdana Novaković te Srđan Grahovac, Karmen Bardak i Jelena Laban; iz Albanije Krist Lleshi i Matia Llupa; iz Italije Barbara Folchitto i Daniele Gaggianesi. Predstava igra 6. prosinca u 19:00.

Foto: Duško Miljanić / ZKM

Predstava “Ali: Strah jede dušu” redatelja Sebastijana Horvata nastala je po istoimenom filmu velikana njemačke kinematografije Rainera Wernera Fassbindera (orig. Angst essen Seele auf). Radnja se zbiva u Njemačkoj sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Glavni lik je Maročanin El Hedi Ben Salem M’Barek Mohammed Mustafa kojeg Nijemci, kao i mnoge radnike iz njegove države, zovu – Ali. Pokušavši pronaći sreću u njemačkom društvu i gospodarstvu, Ali započinje vezu s dvadeset godina starijom Nijemicom Emmom, no njihova veza nailazi na predrasude i neodobravanje okoline.

U glavnim su ulogama Iztok Drabik Jug i Nataša Barbara Gračner koji su za te uloge osvojili Bortšnikovo nagradu za glumu na ovogodišnjem 54. Borštnikovom srečanju u Mariboru, najvećem slovenskom kazališnom festivalu. U predstavi igraju i Barbara Žefran, Boris Mihalj/Mitja Lovše, Borut Doljšak, Damjana Černe, Eva Jesenovec, Nik Škrlec/Gregor Podričnik, Saša Mihelčić, Tamara Avguštin, Tina Vrbnjak i Vojko Zidar. Autor adaptacije i dramaturg je Milan Marković Matthis. Predstava je osvojila Grand prix za najbolju predstavu, nagradu časopisa Politika za najbolju režiju i nagradu publike za najbolju predstavu na ovogodišnjem 53. BITEF-u u Beogradu. Predstava igra u nedjelju, 8. prosinca u 20 sati.

Be social

Komentari