Glazba

Dubioza kolektiv za početnike: Uvod u kritiku sadašnjeg trenutka

Izvor: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Na Ziheru se opraštamo od mjeseca Bosne i Hercegovine, prvog u nizu šetnje po regiji koja je kao projekt zamišljena tako da svaki mjesec odaberemo jednu zemlju iz okruženja i pronjuškamo koji se sve kulturni dragulji kriju u njoj. Cilj ove šetnje je srušiti granice kada je u pitanju kultura i istražiti što se to dobroga i kvalitetnog krije u zemljama koje su nam jezično, kulturalno i kilometarski bliske.

Početak regionalnog fenomena

Davne 2003. nitko nije očekivao da će bosanskohercegovački glazbeni sastav Dubioza kolektiv postati regionalni fenomen. Godinu dana kasnije, odnosno 2004. godine izdaju svoj prvi studijski album nazvavši ga jednostavno, “Dubioza kolektiv”.

Daljnjim objavljivanjem novih studijskih albuma, LP izdanja i mnogobrojnih suradnji s poznatim regionalnim imenima njihova slava dodatno je rasla čime stižemo i do njihovog posljednje albuma “Pjesmice za Djecu i Odrasle” koji je izdan pred nešto malo manje od 2 godine, u studenome 2017.

Diskografija po strani, problematika u središtu

Mogla bih na dugo i na široko analizirati njihove albume i koliko se tu točno dio prvotne originalnosti izgubio, koliko se njihov zvuk promijenio, kakvi su tekstovi i jesu li sada bolji ili gori bend u odnosu na sam početak njihove karijere. No, ne bih u detaljnije kritiziranje njihove diskografije, već bih veću pozornost obratila na njihov stav prema prošlim, budućim i aktualnim društvenim problemima koji potresaju ne samo područje cijele regije, već i cijeloga svijeta.

Kritika sadašnjeg trenutka

Već svojim prvim pjesama Dubioza postavlja čvrste temelje za svoja mišljenja koja su prožeta veoma jakim seciranjem, pa mogli bismo reći cijeloga društva. U svakoj pjesmi moguće je uvidjeti u koliko duboku problematiku zadiru zbog čega nitko ne ostaje ravnodušan, a ni pošteđen grube realnosti – bilo riječ o političarima, vlastima, državnim službama ili mladima koji ostaju slijepi pred važnim pitanjima te pritom u gomili gube svoj identitet. Jedno je jasno, poruka je uvijek ista – kritika sadašnjeg trenutka.

Za sebe kažu da su vješti u sekiranju pa su tako jednom prilikom izjavili da u svojoj glazbi prikazuju svoju ljubav prema sekiraciji i zanimanju za mnoge regionalne i svjetske probleme, od mogućih termonuklearnih ratova na korejskom poluotoku i recesije preko izbora Trumpa za predsjednika pa sve do izbora za Miss Universe i pobjednika na nekome domaćem glazbenom natjecanju.

Najčešće teme njihovih pjesama su cenzura, problematika korupcije, razvoja tehnologije i njezina utjecaja na današnje društvo, privatnog vlasništva te razne političke aktualnosti. Jednostavno rečeno daju presjek trenutnog realnog socijalnog stanja s naglaskom na neizvjesnu budućnost.

Prema svemu rečenom Dubioza se može doimati pomalo depresivnima, no oni su daleko od toga. Vještim spajanjem rap rocka, reggaea, ska, duba, funk rocka i alternativnog rocka daju jedan zvuk prepun pozitivnih vibri nastojeći svoju raznovrsnu publiku potaknuti na kritičko razmišljanje i aktivno sudjelovanje u problemima, a ne samo na njihovo pasivno promatranje.

A sada na primjere

Među mnogobrojnim albumima i pjesmama Dubioze, teško bi bilo odabrati ijednu koja u sebi ne sadrži dubinu problematike Balkana. Iako možda nekima manje poznato, pjesme s početka njihove karijere često su pisane i na engleskome jeziku. Nakon albuma prvijenca “Dubioza kolektiv” nastavili su svoje glazbeno stvaralaštvo na ovome stranome jeziku i s idućim albumom.

Već tada je bio vidljiv ton i tematika kojima će biti protkani mnogi daljnji albumi. Na drugome albumu “Dubnamite” posebno se ističu pjesme Justice, Wasted Time te Marijuana i Democracy. Potonje dvije pjesme progovaraju o sličnoj problematici, no kroz drugačije prizme. Prožete su problemima koje se tiču svih nas, malih svakodnevnih ljudi protiv države koja ih ne poštuje i ne razumije.

Nabacujući razne kritike na račun njihovoga državnog sistema ne prežu ni pred čime pritom šaljući poruku tome malome, podčinjenome pojedincu da se bori za sebe i svoja prava: „Never do what they say/ What you can is to resist“. No, Democracy odlazi i stepenicu dalje jasno govoreći kako nitko drugi pa tako ni razne svjetske organizacije ne mogu spriječiti naše patnje i muke, već se rješenje krije u nama.

“Firma Ilegal” i zaokret u zvuku

U kasnijem stvaralaštvu i objavljivanju okreću se glazbenom izražavanja na njihovom materinjem jeziku, točnije bošnjačkom. Tako “Firma Ilegal” iz 2008. godine donosi val svježine hitovima Zrak, Vlast i policija i Stav. Pomalo melankoličnu i puno smireniju melodiju naprema njihovome uobičajenome zvuku donosi ranije navedena pjesma Zrak u kojoj progovaraju o stalnoj stagnaciji poboljšanja budućnosti.

Puno plesnije i veselije su Vlast i policija te Stav, prva donosi čestu Dubiozinu kritiku na prisutnost korupcije u državnim vlastima i službama, a druga o tjeranju na gubljenje identiteta i svoga ‘ja’ zbog tuđe dobrobiti. Stav me uvelike podsjeća na neke od pjesama bendova Novoga vala koje su se buntovništvom borile protiv uklapanja radi stvaranja iluzije savršenog kolektiva i zajednica, dok je istina nažalost daleko od toga.

Za kraj bih se osvrnula na jedan od najcjenjenijih studijskih albuma Dubioze Kolektiv. Riječ je ni više, ni manje o “Apsurdistanu” iz 2013. godine. Osim što je veoma hvaljen od strane kritike, jednako dobro je prihvaćen i od publike. Mnogi moji vršnjaci posebnu su zavoljeli Dubiozu te po prvi puta shvatili cilj njihove glazbe baš ovim albumom.

Pod time mislim na hitove Prvi Maj, Kažu te Volio BiH. Odlični, vrlo zarazni tekstovi puni rime i naizgled samo plesni ritmovi iza sebe kriju raznolike poruke koje su prenesene mladim i starim pobornicima njihove glazbe.

Bilo riječ o pjesmi s novijih ili starijih albuma, mega hitova ili manje poznatih pjesma, na engleskome ili bošnjačkome jeziku poruka je uvijek ista i uvijek snažno stoji na dohvat svima:

Bori se za svoja prava, za svoje mjesto pod sunce, svoje snove i ne daj nikome, a kamo li državi da ti nameće kako da živiš svoj život.

Provokacija se isplati

Da se provokativnim tekstovima prepunim cinizma, sarkazma i ironije s hintom bosanskog humora ispod kojeg se krije problematika cijene jedne regije pa na trenutke i cijeloga svijeta može doći daleko Dubioza je svakako dokazala mogućim.

Sudjelovanjem na mnogim festivalima (među kojima se ističu Glastonbury i Sziget) , osam studijskih albuma, mnogim hitova poput Blam Blam, Prvi Maj, Kažu i Walter te rasprodanim koncertnim dvoranama diljem regije, Europe, Sjeverne i Južne Amerike Dubioza Kolektiv pomiče granice dokazujući da doista jesu pioniri regionalne glazbene scene (u čemu su pioniri).


Mjesec Bosne i Hercegovine pratite kroz sljedeće teme:

Intervju: After Affair

Intervju: Helem nejse

Komentar: Sevdah

Playlista: Eurosong 

Knjige: Ezan

Recenzija: “Topla voda” (Letu štuke)

Film: Žaba

Knjige: Istorija bolesti

Be social

Komentari