Glazba

TOP 7: Trendovi u španjolskoj glazbi

Izvor fotografija: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zaboravite na koronu i potrese, izolaciju i teške teme. Premotajte sat unatrag zajedno samnom da vam objasnim kako sam došla na temu za ovaj članak, a za sve je kriv Erazmus i moj boravak u Pragu.

Prije nekoliko mjeseci doživjela sam kreativnu blokadu. Evo rekla sam i to naglas – odnosno napisala. Ne znam kako je došlo do toga, ali je. Što je najgore od svega, ideja nije falilo, ali volje za realiziranjem je. Je li bila riječ u meni, okolišu ili temama, tko zna.

Stara fasada – nove ideje

Vrijeme je prolazilo i odjednom je preraslo u mjesece. Jedne kasne večeri, u 2 ujutro, u svom domu u Pragu zagledala sam se na trenutak u strop nabrekle fasade ispod čije je bijele boje provirivala prijašnja zelena boja tako odavajući njegovu starost.

To me sjetilo kako sam još tijekom prošlog ljeta htjela napisati članak o preporukama u latino glazbi, ali tu ideju nisam realizirala. „Što se trenutno sluša u Španjolskoj? Mogla bi pisati o tome.” Ideja mi je sinula tako naglo da sam i samu sebe iznenadila. I dok sam ja tako danima razmišljala o novitetima u španjolskoj glazbi, oko mene se već neko vrijeme događao pravi mali boom španjolske kulture, glazbe i jezika.

Erasmus – Olé!

Ono što morate znati o Erasmusu i Pragu je to da tu sve vrvi Španjolcima i kad to kažem, ne pretjerujem. To vam znači da se na svakome koraku nađe po jedna manja skupina glasnih Španjolaca koji brzinom munje izgovaraju svoje strastvene misli.

Detaljno proučivši napuklu fasadu pomalo sam zaključivala svoj plan realiziranja teme. Rekla sam si: „Najbolje da ja njih fino ugnjavim da mi pripomognu. Ima ih kao da je tu cijela španjolska vojska, zašto ne iskoristiti priliku i ispitati ih što slušaju od svojih ‘domaćih’ imena, možda mi otkriju neštto novo za što još ne znam.” Uvijek se nađe netko voljan pomoći s preporukama, a tako je i bilo u mom slučaju.

Dvoje dragih, pomalo tipičnih, pomalo netipičnih mladića sa sjevera Španjolske otvorili su mi oči za jedan novi i neistraženi svijet glazbe. U to ime odlučila sam vam u nastavku predstaviti neka svježa imena španjolske glazbene scene za koja se nadam da će vas dojmiti u jednakoj mjeri u kojoj su i mene.


Rosalia


Jedno od najpoznatijih imena u pop glazbi zadnje dvije godine svakako jest ova mlada katalonska kantautorica, producentica te pjevačica. Punoga imena Rosalia Vila Tobella pažnju na sebe skrenula je 2017. godine albumom privijencem “Los Angeles”, a osigurala ju je svojim najuspješnijim hitom Malamente.

Nakon toga su uslijedile suradnje s poznatim imenima poput J. Balvina te Jamesom Blakeom, a Rosalia je postala uobičajeno ime ne samo latino, već i svjetske glazbene scene. Svoju posebnost krije u magičnome spoju flamenga i urbanog zvuka mladih, a u to se možete i sami uvjeriti i u njenom ranije navedenom hit singlu.


C Tangana


Pravog imena Anton Alvarez Alfaro madridski je reper, ujedno i pripadnik španjolske rap grupe Agorazein (ostali članovi  su: Sticky M.A.- Manto, I- Ace te Jerv. Agz. Fabiannom). Njegov zvuk, baš kao i Rosalijin odlikuje zaraznom fuzijom tradicionalnog španjolskog zvuka i latino glazbe s EDM trapom i hip-hopom.


El Kanka


Tridesetsedmogodišnji španjolski glazbenik, kantautor i kompozer Juan Gomez svoju solo karijeru je započeo 2007. godine pod imenom El Kanka i od tada niže jedan hit za drugim (Volar, Lo Mal Que Estoy Y Lo Poco Que me Quejo, Si Que Pedes).  Njegov zvuk u isto vrijeme je opuštajući, zavodljiv, no i prepun raznolikosti španjolske  tradicionalne glazbe.


Bad Gyal


Što se tiče novih mladih nada, uz Rosaliu kao još jedno poznato glazbeno ime u usponu se svakako probija Bad Gyal. Ova producentica i pjevačica svoj uspjeh je ostvarila pjesmom Pai koja je referencija na Rihaninu pjesmu Work. U svojim pjesmama najčešće koristi trap i reggaeton zvukove u kombinaciji s melankoličnom elektronikom.


Don Patricio


Mladi reper rođen na katalonskim otocima svoju popularnost je stekao u zadnje dvije godine kada ga počinje slušati sve više mlađe populacije. Svoje glazbene uratke često vizualizira u vrlo interesantne spotove koji su gotovo jednako popularni kao i same pjesme.


Yung Beef


Yung Beef je pjevač, trap reper, glumac te producent iz Granade. Osim što ima i samostalnu glazbenu karijeru dio je i španjoske grupe Los Santos.


Lola Indigo


Kantautorica i pjevačica koja je svoju slavu stekla putem reality showa Operacion Triumfo iz 2017. Dvije godine kasnije izdala je svoj debitanski album “Akellare” na kojem se nalazi jedan od njezinih najslušanijih singlova Ya No Quierro Na.

Be social

Komentari