nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Dvije svjetske premijere na 15. Human Rights Film Festivalu

vremenske bombe
Foto: press / "Vremenske bombe"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Petnaesti Human Rights Film Festival održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 7. do 10. prosinca 2017. u riječkom Art-kinu Croatia. Filmski program donosi četrdesetak najzapaženijih filmova tekuće godine koji za cilj imaju ukazati na relevantna društvena pitanja i probleme.

Dva će domaća naslova imati svoju svjetsku premijeru upravo na ovogodišnjem festivalskom izdanju – eksperimentalni dokumentarac Vremenske bombe Goran Sergej Pristaša/BADco. i kratkometražni dokumentarac Dobri domaćini Andreja Korovljeva.

Vremenske bombe trodijelni je eksperimentalni dokumentarac Gorana Sergeja Pristaša/BADco, sniman na tri lokacije u Hrvatskoj na kojima postoji snažna veza ili tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i institucionalizacije suvremenih umjetničkih praksi. BADco. je s nekoliko pozvanih umjetnika (Slaven Tolj, Nataša Antulov,  Platforma 9.81 itd.) naselio te prostore tijekom 24 sata i u njemu izvodio i snimao elemente svojih predstava, organizirao projekcije filmova, diskusije i rad s filmskim statistima, specifičnim filmskim radništvom u vremenskoj strukturi osam sati rada, osam sati nadogradnje, osam sati odmora.

Prva lokacija na kojoj se snimalo je riječka tvornica Benčić koja bi uskoro trebala postati novim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti. Druga lokacija je zagrebački Centar za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon – Jedinstvo” koji je također bivša tvornica, a danas mjesto na kojem se razvija budući socio-kulturni centar. Treća lokacija je nikad dovršeni Dom mladih u Splitu. Instalacija nastaje kroz (i reflektira) hibridnu formu filmskog seta kao izvedbe te proizvodi dvoznačnu ulogu filmskih statista kao radnika na filmu i plaćenih gledatelja izvedbe. Vremenske bombe premijerno će biti prikazane u četvrtak, 7. prosinca u 20 sati u MM centru Studentskog centra.

dobri domacini
Foto: press / “Dobri domaćini”

Dobri domaćini je pak kratkometražni dokumentarac Andreja Korovljeva, a prati istoimenu kampanju koju su krajem 2016. pokrenuli Zaklada SOLIDARNA, band Kries, inicijative Are You Syrious i Dobrodošli i Koalicija Solidarnost Split pozivajući građane i građanke da podrže mlade kreativce bez doma kako bi mogli ostvariti svoj puni potencijal i razvijati  talente kojima obogaćuju našu kulturu. Korovljev tako prati aktivnosti Dobrih Domaćina na Tabor Film Festivalu 2017 i  kreativnom kampu za djecu u Kaštel Kambelovcu. Film će premijerno biti prikazan u četvrtak, 7. prosinca u 20 sati u dvorani Müller kina Europa.

Ovogodišnje 15. izdanje Human Rights Film Festivala donosi i izuzetno bogat popratni program koji uključuje niz diskusija u organizaciji niza ljudsko-pravaških organizacija: između ostalog međunarodnu konferenciju o tzv. neliberalnim demokracijama u Europi s tridesetak izlagača, među kojima su i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor; tribine o politizaciji obrazovanja i obrazovanju kao javnoj politici, o vjerničkom aktivizmu u Hrvatskoj danas kao i o migrantskim organizacijama i njihovim iskustvima u državama članicama EU (Njemačka, Škotska, Švedska i RH) te forum o konceptu i praksama otpora nasilju. A kao i prethodnih godina, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno će 10. Prosinca obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava s fokusom na dvije iznimno aktualne teme: suzbijanje govora mržnje na Internetu i Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

 

Be social

Komentari